Sömnschema

20/4/2021
Barn som vänjer sig vid ett sömnschema

När barn sover på regelbundna tider får dess föräldrar större möjlighet att planera sin vardag. Om du har problem med att nattningar tar lång tid eller med att barnet vaknar många gånger varje natt kan det vara en idé att försöka vänja det vid ett visst sömnschema.

Sömnschema bebis

Att införa ett sömnschema innebär att man väcker, lägger och kanske ammar barnet på bestämda tider. En bebis behöver en längre sömnperiod på natten, gärna 11–12 timmar. På dagen behöver en bebis sova tre eller fyra gånger, men inte mer än tre eller fyra timmar sammanlagt. Ofta sover de längre än så om det får möjlighet men då gäller det alltså att väcka barnet.

Det viktiga är att den totala mängden sömn på dagen är lagom (alltså varken för stor eller för liten). Sedan kan de olika sovstunderna variera i längd. Det är dock en bra idé att inleda varje sovstund vid samma tidpunkt varje dag. En bebis som får gå upp och gå till sängs vid ungefär samma tid och som dessutom har tre eller eller fyra schemalagda sovstunder på dagen kommer förhoppningsvis att sova bra och inte vakna lika många gånger mitt i natten.

När barnet blir äldre förändras dess behov av sömn och det är naturligtvis viktigt att man som vårdnadshavare håller sig informerad om det. Annars kan det hända att man misslyckas med ett sömnschema på grund av att man försöker få barnet att sova mer än det faktiskt behöver.

Sömnschema för större barn

Ett omdiskuterat ämne är om man ska ha sömnschema även för större barn. Fungerar det så fungerar det men man ska vara väldigt försiktig med att försöka tvinga på ett barn ett sömnschema som inte svarar mot dess behov. Sömn är biologiskt styrt men ibland MÅSTE man hitta en kompromiss som innebär att man som vuxen tar sig rätten att försöka bestämma när barnen ska sova. Annars kanske inte vardagen fungerar. Ett barn kan ju inte vara uppe till sent på kvällen om alla i familjen går upp tidigt på mornarna. Det gäller dock att vara medveten om att alla människor, inte minst barn, har en egen “mat och sovklocka” som måste finnas med i beräkningen när man gör ett sömnschema.

En sak man kan påverka när det gäller äldre barn är “vilan” mitt på dagen. Sover barnet dåligt eller om det somnar för sent kan man göra vilan kortare. Eller kanske ta bort den helt om barnet kommit upp i den ålderna att det räcker att sova på natten.

Måste barnet somna i sin säng?

En anledning till att man väljer att natta barn eller följa ett sömnschema är för att barnet inte vill eller bör vara ensamt i sitt sovrum. När det är dags att sova behöver en vuxen därför följa med och vänta tills det somnar. En annan lösning är att låta barnet somna medan man som förälder gör något som behöver bli gjort. Finns det en kökssoffa kan barnet somna där medan disken tas om hand. Ett barn kan också somna in medan familjen umgås i TV-rummet och sedan bäras till sin säng.

Ibland händer saker, vi förstår! Då kan det vara bra med en hjälpsam barnvakt som kan hjälpa er med att följa barnens sömnschema.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: