background-shape

Vad kostar ett barn i månaden?

Vad kostar ett barn i månaden

I många sammanhang är det väldigt viktigt att ha schabloner för barns kostnader, dessa ligger till grund för olika ersättningar och bidrag som föräldrar kan erhålla. Till exempel underhållsbidrag för barn som bor mer hos ena föräldern än den andra. Det görs alltså hela tiden beräkningar av Konsumentverket som syftar till att ge ett generellt svar frågan; vad kostar ett barn i månaden i Sverige?

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Barn kostar olika mycket i olika åldrar

Det är stor skillnad på vad en treåring kostar och på vilka utgifter en familj har för en aktiv tonåring. Framförallt är det stora skillnader på VAD det är som kostar och på vad man kan göra för att komma billigare undan. Vi har dock valt att redovisa vad en normal svensk familj ungefär kan förvänta sig att ett barn kommer att kosta. Siffrorna här är baserade på en aktuell beräkning gjord av Länsförsäkringar. Månadskostnaden är ett genomsnitt utslaget över hela perioden.

0–6 år, 5 792 kronor i månaden, totalt 430 000 kronor

Det som kostar mest under de sex första åren är förskoleavgifter samt inkomstbortfall under föräldraledigheten. I det här räkneexemplet med två medelinkomsttagare som föräldrar är inkomstbortfallet 85 000 kronor. Bebissaker kan också vara en stor utgiftspost under det allra första året om föräldrarna vill att allt ska vara nytt och inte vill ha en begagnad bilbarnstol eller barnvagn.

7–13 år, 6 945 kronor i månaden, totalt 500 000 kronor 

De mest märkbara utgiftsposterna i detta intervall är livsmedel och utgifter för lek och fritid. Kläder och skor kostar också mer. De behöver ju bytas ut ofta på grund av att barnet växer ur sin garderob flera gånger under den här perioden och inte längre finner sig i att ta på sig vad som helst.

14–17 år, 8 333 kronor i månaden, totalt 300 000 kronor

Här går kostnaderna för livsmedel upp rejält, särskilt i familjer med pojkar. Månadspeng är en annan utgiftspost som inte är helt oansenlig i långa loppet. Kläderna kan behållas längre men det är också vanligt att barnet har önskemål om dyrare märken och statusprodukter i den här åldern. Barnens fritidsaktiviteter kan också vara dyra i nedre tonåren.

Över miljonen totalt

Kostnaden för ett normalt barn är alltså en bra bit över en miljon kronor, fram till det att det fyllt 17 år. Swedbank har kommit fram till liknande siffror i sin beräkning som visar att ett barn kostar omkring 140 000 euro från det att det föds tills det fyllt 19 år. Lite kan en familj räkna med att få tillbaka i form av barnbidrag och kostnaden per barn sjunker en del om man har flera barn som kan ärva saker av varandra. Men det är ändå stora pengar det handlar om!

Vad kostar ett barn i månaden

Alla kostnader syns inte i beräkningarna

Att ha barn innebär inte enbart att de löpande kostnaderna ökar och att de vuxna i familjen får vara beredda på att de inte kan jobba lika mycket som om de inte hade haft några barn. I barnfamiljen utgår många av de stora ekonomiska besluten just från det faktum att det finns barn i familjen. Många väljer ett större boende, en större bil och en annan typ av semester, för livet behöver anpassas utifrån hur många det är som delar vardagen med varandra.

En större lägenhet med ett extra sovrum per barn kostar flera tusen mer i månaden på de flesta orter i Sverige. En större bil som rymmer packning för hela familjen kostar mer och drar mer bensin än ett mindre fordon. Att resa kostar också mer ju fler man är. Här är det dock svårare att se vad det handlar om för merkostnad per månad. Bor man i bostadsrätt eller villa är det heller inte säkert att det är en dålig affär att köpa ett större objekt om det ökar mer i värde fram till en eventuell försäljning.

Vad kan man göra för att sänka kostnaderna för ett barn?

De siffror vi tar upp här är som sagt riktmärken. Ett barn kan kosta hur mycket som helst men också betydligt mindre än i exemplen ovan. Som vårdnadshavare har man stor möjligheter att sänka kostnaderna. Det kräver dock i regel att man är beredd på att lägga lite mer tid på att hitta bra priser. Du kan alltså tjäna pengar men får då betala lite mer i valutan tid, som också har ett högt värde i många barnfamiljer. Men när det gäller vissa besparing tjänar du faktiskt både tid och pengar. Här följer våra bästa tips om du blivit förskräckt av vårt svar så här långt på frågan; vad kostar ett barn i månaden.

  • Fokusera på begagnade kläder och leksaker
  • Laga mat från grunden och frys in
  • Undvik de dyraste fritidsaktiviteterna
Vad kostar ett barn i månaden

Fokusera på begagnade kläder och leksaker

Många barn växer ur sina kläder snabbt och vissa plagg kanske inte används alls. På Blocket och Tradera kan du hitta klädpaket för barn i en viss ålder som består av plagg en förälder till ett större barn sorterat ut, eftersom kläderna helt enkelt blivit för små. Här kan du göra riktiga fynd och dessutom spara en hel del tid eftersom du inte behöver gå i butiker och leta efter enskilda klädesplagg. Du kan i princip köpa en hel garderob för ett barn i en viss ålder genom en enda affär. Vissa leksaker är också väsentligt billigare second hand utan att de förlorat i kvalitet, jämfört med om du skulle ha köpt nya. Jämför till exempel butikspriserna på Lego med vad det kostar att köpa begagnat.

Laga mat från grunden och frys in

Halvfabrikat är inte bara sämre om man ser till mängden onödiga tillsatser, det är dessutom betydligt dyrare än att laga mat från grunden med bra råvaror. En stor frysbox är därför en riktigt bra investering för en barnfamilj. Storkok är också ett exempel på en tidsbesparande aktivitet eftersom ingen ens behöver fundera över vad familjen ska äta de dagar då det finns lagad mat i kylen eller frysen. Det är ju bara att värma! Det tar heller inte särskilt mycket längre tid att laga större mängder än en enskild middag. Det gäller att hitta recept på mat som verkligen är god upptinad så att det inte alltid känns som tråkigast möjliga alternativet att plocka något som man lagat tidigare. Särskilt med barn i tonåren går det att spara rätt mycket pengar på att laga mat som räcker till flera måltider. Hur stor besparingen blir rent ekonomiskt är svårt att säga men det kan röra sig om tusenlappar varje månad, om alternativt är hämtmat, hemkörning eller dyra halvfabrikat flera gånger i veckan.

Sen ska man vara medveten om att det inte alltid är billigare och bättre att göra egen mat från grunden än att köpa halvfabrikat. Att göra egen ketchup på färska tomater eller egen glass är inte billigare än att köpa färdig, tvärtom. Ibland är det hemlagade en dyr lyx och halvfabrikaten det som gör att barnfamiljen sparar tid och pengar.

Undvik de dyraste fritidsaktiviteterna

Vad barn gör på fritiden påverkar månadsbudgeten i en familj i ganska hög grad. Om man inte är en familj med stora ekonomiska resurser kan det vara vettigt att bara betala för riktigt dyra hobbies om hela eller i alla fall flera i familjen delar dem. Hästsport och motorsport är två dyra fritidsaktiviteter som dock ofta fungerar som en arena där alla i familjen kan mötas under riktigt roliga former. Sådant måste få kosta. Att fråga, vad kostar ett barn i månaden, blir riktigt intressant när kostnaden ställs i relation till vad man får för pengarna.

Tänk på att det kan vara ganska komplicerat att räkna på vad en aktivitetet kostar. Det gäller inte minst idrotter. Träningarna kan vara gratis och utrustningen billig, men om tävlingarna är utspridda över landet kan resekostnaderna bli ganska höga om man verkligen vill ge barnet en möjlighet att satsa på aktiviteten.

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Intresserad av att läsa mer om barn? Spana in vår blogg!

tag
Frågan i rubriken är egentligen i samma kategori som frågan “hur långt är ett snöre?”. Den går alltså inte att besvara utan det beror på många olika faktorer. Vad som påverkar den totala månadskostnaden, och hur man kan tänka för att få ner beloppet, kan du läsa om här.