background-shape

Förstoppning hos barn – så hanterar du det

barn på potta - förstoppning

Att barn blir förstoppade är vanligt, och dessvärre kan det vara återkommande. Förstoppning drabbar ca 10% av alla förskolebarn och en tredjedel av barn mellan 6-12 år. Vad bör du som förälder då tänka lite extra på för att förhindra att det händer, och vad hjälper när olyckan är framme? Här hittar du mer information och husmorsknep – de bästa tipsen för hur du bäst hjälper ditt barn!

 

Förstoppning hos barn – vad beror det på?

Förstoppning innebär, precis som det låter, att man har svårt att tömma tarmen. Det kan bero på flera olika saker och kan drabba både vuxna och barn, även om det är vanligare hos barn. Bajset är hårt och trögt, och det kan göra ont när man försöker gå på toaletten. Vanligt är också att man får ont i magen och mår illa. Ofta kan besvären uppstå i den känsliga perioden då barnet slutar med blöja, vanligtvis i 2-3-årsåldern.

En förstoppning går oftast över efter ett par dagar utan att du behöver söka vård, men ibland kan bajset behöva lite hjälp på traven för att komma ut. Frukter och fysisk aktivitet är bra husmorsknep, du hittar mer om det lite längre ned.

Internetmedicin.se skriver mer om detta.

flicka ont i magen - förstoppning hos barn

Vad händer i kroppen vid förstoppning?

Anledningen till att man blir förstoppad är att tarminnehållet (bearbetade matrester och bakterier) rör sig för långsamt från tjocktarmen till ändtarmen, vilket gör att tjocktarmens slemhinna hinner suga upp mer vatten från innehållet än vad den vanligtvis gör. Resultatet blir då att bajset, i brist på vätska, blir så pass hårt och torrt att den blir svår att bajsa ut.

När ändtarmen är full skickar den en signal till hjärnan och barnet känner att det behöver gå på toaletten. Upplever barnet att det då gör så pass ont att det inte vill försöka bajsa utan istället struntar i signalen, försvinner bajsreflexen och det samlas mer och mer avföring i ändtarmen. Ju större den hårda klumpen blir, desto svårare blir det för barnet att bajsa.

1177 kan du läsa mer om detta och om tarmar och matsmältningsorganen.

 

Så här motverkar du förstoppning

Det finns flera olika saker du kan tänka lite extra på och som motverkar att ditt barn blir förstoppat, nämligen:

 • Rutiner – gör toalettbesöken till något som barnet ser som helt naturligt, och avdramatisera det så mycket det går. Försök att få barnet att bajsa 1-2 gånger/dag, och låt det ta god tid på sig (minst 5-10 min.) Tänk på att gärna ha en fotpall vid toaletten så att barnet kan sitta ordentligt med stöd för fötterna.
 • Fysisk aktivitet – se till så att barnet rör på sig då detta är viktigt för att tarmen ska kunna arbeta som den ska.
 • Kost – det är viktigt att barnet äter regelbundet, och att kosten är varierad. Tänk på att mat som vitt ris, pasta, ägg, och vissa frukter och mejeriprodukter kan stoppa upp tarmarna, så se till att variera med fiberrika produkter såsom fullkorn, råa grönsaker och frukter. Ger du ditt barn mycket fibrer är det viktigt att även ge det mycket vätska för att inte få motsatt effekt.

 

Mer om detta kan du läsa på internetmedicin.se.

Grönsaker

Symptom på förstoppning hos barn

Våra kroppar fungerar som bekant väldigt olika, och hur ofta man bajsar är väldigt individuellt. Vissa går ett par gånger i veckan, andra kan gå flera gånger per dag. Bajsar du färre än tre gånger på en vecka räknas du dock som förstoppad. Detta gäller både barn och vuxna. Följande symptom tyder på förstoppning:

 • Avföringen är hård och trög.
 • Barnet har svårt att bajsa.
 • Det gör ont att bajsa och barnet försöker undvika toalettbesök. Var uppmärksam – ofta kan du se tecken på förstoppning på barnets kroppshållning och beteende.
 • Magen kan bli hård och utspänd.
 • Det gör ont i magen och barnet vill ofta inte äta.
 • När barnet väl bajsar kommer det så pass mycket att det ibland kan orsaka stopp i toaletten.

 

Listan kommer från 1177.

 

Blod i avföringen

När det hårda bajset ligger och trycker i ändtarmsöppningen kan det bildas små sprickor som sedan börjar blöda och lämnar blodspår i avföringen eller på toapappret. Detta är inget farligt, men kan förstås kännas lite läskigt. Bajset kan också trycka på urinblåsan vilket kan leda till att barnet kissar på sig.

Alla barn är olika och vissa får flera av dessa symptom, medan andra kanske bara får ett. Viktigt är också att komma ihåg att besvären kan yttra sig på väldigt skilda sätt. Du känner ditt barn bäst och är du orolig bör du ta kontakt med vården direkt. I första hand är ett gott råd att ringa till 1177 så guidar de dig vidare om de anser det vara nödvändigt.

barn på potta - förstoppning och barn

Behandling när olyckan är framme

Skulle ditt barn drabbas är det ingenting att stressa upp dig över. Det kan hända även om du noga tänkt på alla punkter ovan, och kan orsakas av flera olika faktorer utöver dessa. Miljöombyte, känslighet för viss kost, annan sjukdom är bara några av dem.

Behandla hemma – husmorsknepen

I första hand kan du prova att ge ditt barn fiberrika frukter och grönsaker såsom katrinplommon, aprikoser, russin, fikon, päron och kiwi. Katrinplommonpuré finns att köpa i de flesta matbutiker, och kan vara bra att ge till ditt barn regelbundet, även då det inte är förstoppat.

Det höga fiberinnehållet i frukterna omvandlas av bakterier i tarmen och stimulerar i sin tur olika bakterier och baciller som gör avföringen mjuk.

Se också till så att barnet dricker mycket vätska mellan måltiderna. Har barnet svårt för att dricka vatten så kan du prova med goda fruktdrycker. Proviva med sin aktiva bakteriekultur kan vara till god hjälp.

Mer information om hur du behandlar ett barn under 6 månader hittar du på Rikshandboken.

fruktfat
Läkemedel

Om besvären är kvarstår efter en vecka, trots fiberrik kost och fysisk aktivitet, finns så kallade avföringsmedel man kan använda. De ska dock aldrig ges till barn under 7 år utan en läkares ordination.

 • Mjukgörande tarmmedel – orala medel som tas i olika doser beroende på behandlingsresultaten. Behandlingen tar vanligtvis 6-12 månader.
 • Lavemang – i vissa lägen krävs det starkare medel för att lösa upp det hårda bajset och det handlar då om lavemang. Detta ger man dagligen under en veckas tid, därefter varannan dag.
 • Smärtlindring – gör det för ont för barnet när det ska bajsa kan man lindra smärtan kring ändtarmsöppningen med lokalbehandling med Xylocain gel 2%, som man då smörjer in ca 10 min innan toalettbesök.

 

Mer om detta kan du läsa på internetmedicin.se.

 

När & hur ska jag söka vård?

Det kan ta lite tid för en förstoppning att gå över, och oftast behöver man inte söka vård. Men skulle besvären kvarstå en längre tid, trots att du provat husmorsknepen ovan, bör du kontakta vården. Detta gäller även om barnet har ett eller flera av symptomen nedan:

 • Barnet är yngre än en månad och är förstoppat.
 • Besvären har hållit i sig i mer än en vecka.
 • Återkommande besvär med förstoppning och/eller diarré under längre tid.
 • Bajset innehåller blod.
 • Det gör ont i magen samtidigt som barnet har förstoppning.
 • Kan inte bajsa och ökar inte i vikt som hen ska.
 • Är ledsen på grund av att det gör ont att bajsa.

 

Akuta symptom

Skulle ditt barn påvisa något av symptomen nedan bör du genast kontakta vårdcentral eller jour-öppen mottagning:

 • svåra magsmärtor
 • kallsvettningar och utspänd mage
 • kräkningar
 • blod och slem i bajset
 • barnet verkar må mycket dåligt.

 

Är du orolig för ditt barn ska du direkt söka vård. I första hand kan du då kontakta 1177 som ger tips och råd över telefon. De kan även råda dig i hur du bör gå vidare, och om du ska uppsöka barnavårdscentral eller barnläkarmottagning.

.

En annan vanlig barnsjukdom är vattkoppor som du kan läsa mer om här.

Har ditt barn svullna eller röda ögon? Här kan du läsa om ögoninflammation hos barn.

Nyfiken på att läsa mer om andra barnsjukdomar? Här hittar du information kikhosta, röda hund mfl.

tag
Har du barn så är förstoppning något som du får räkna med. Det är en av de vanligaste barnsjukdomarna, och är i de flesta fall helt ofarligt. Men det är såklart inget som är roligt, så här hittar du tips på hur du kan motverka och lindra besvären.