Ta hand om magsjuka Barn

14/5/2023
Så här kan du hjälpa ditt magsjuka barn

Magsjuka barn är en vanlig företeelse, särskilt under de kallare månaderna när förkylningar och influensa är vanligare. Som förälder eller vårdgivare är det viktigt att känna till orsakerna, symtomen och hur man tar hand om magsjuka barn.

Orsaker till magsjuka barn

Magsjuka barn kan orsakas av en mängd olika faktorer. Viral gastroenterit, eller maginfluensa, är en vanlig orsak. Detta virus kan spridas genom kontakt med infekterade individer, kontaminerad mat eller vatten, eller genom att röra på kontaminerade ytor. Bakterieinfektioner, som salmonella eller E. coli, kan också orsaka magsjuka. Dessa bakterier kan hittas i förorenad mat eller vatten, eller i djuravföring. Andra orsaker kan vara matintolerans, allergier och mediciner.

Symtom på magsjuka barn

Magsjuka barn kan uppleva en mängd olika symtom, inklusive illamående, kräkningar, diarré, magsmärtor, feber och aptitlöshet. Beroende på hur allvarlig sjukdomen är kan symtomen vara från några timmar till flera dagar. Det är viktigt att övervaka ditt barns symtom och söka läkarvård om de kvarstår eller förvärras.

Hur ska man göra för att hantera magsjuka barn?

Vård av magsjuka barn

Om ditt barn upplever symtom på magsjuka finns det flera saker du kan göra för att hjälpa dem att känna sig mer bekväma och hjälpa till att återhämta sig.

Se först till att de får i sig tillräckligt med vätska. Magsjuka kan orsaka uttorkning, så det är viktigt att uppmuntra ditt barn att dricka mycket vatten, en klar buljong eller elektrolytlösningar. Undvik sockerhaltiga drycker, koffeinhaltiga drycker och mejeriprodukter, eftersom de kan förvärra symtomen.

Se sedan till att ditt barn får tillräckligt med vila. Magsjuka kan vara utmattande, så det är viktigt att ge ditt barn tid att vila och återhämta sig. Håll dem hemma från skolan eller andra aktiviteter tills deras symtom har avtagit.

Diarré eller kräkningar

Om ditt barn upplever illamående, försök att ge dem små, täta måltider istället för stora måltider. Intetsägande livsmedel som kex, rostat bröd och ris kan vara lättare för magen. Undvik fet, kryddig eller sur mat, eftersom de kan förvärra symtomen.

Om ditt barn upplever diarré, se till att de använder badrummet ofta och uppmuntra dem att torka framifrån och bakifrån. Använd en diaper rash kräm eller vaselin för att förhindra irritation. Undvik att ge ditt barn medicin mot diarré, eftersom de kan förvärra sjukdomen.

Om ditt barn upplever kräkningar, se till att de håller sig hydrerade och uppmuntra dem att smutta på vätskor som vatten eller buljong. Undvik att ge dem fast föda tills deras symtom har avtagit. Om de inte kan hålla vätska nere i mer än 24 timmar, eller om de kräks blod, sök omedelbart läkare.

Ett magsjukt barn mår inte bra

Hålla barnet lugnt

Det är viktigt att hålla ditt barn bekvämt under sin sjukdom. Ge dem en tyst, lugn miljö och håll dem varma med filtar eller extra lager. Använd en sval luftfuktare för att lindra trängsel och hålla luftvägarna fuktiga.

Slutligen, se till att ha god hygien för att förhindra spridning av sjukdom. Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, särskilt efter att du har använt badrummet, bytt blöjor och innan du lagar eller äter mat. Undvik att dela redskap, koppar och andra föremål med sjuka personer. Om ni har bokat en barnvakt är det nog bäst att ni avbokar, det är varken kul för barnvakten eller för barnet

Sammanfattningsvis kan magsjuka hos barn orsakas av en mängd olika faktorer och kan resultera i en rad symtom. Det är viktigt att övervaka ditt barns symtom och söka läkarvård om de kvarstår eller förvärras. För att ta hand om ett magsjukt barn, se till att de får i sig tillräckligt med vätska och vila, och förse dem med lättsmält mat. Håll dem bekväma med en lugn miljö och goda hygienrutiner. Med rätt vård kommer de flesta magsjukdomar att lösa av sig själva inom några dagar.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: