background-shape

Ögoninflammation hos barn – detta behöver du ha koll på

・ Barnsjukdomar
tag
Har ditt barn ett svullet öga som kliar? Är ögonvitan röd och irriterad? Då kan ditt barn ha drabbats av en ögoninflammation. Vad är det och vad ska man göra? Vi reder ut.

Att ditt barn kan lida av en ögoninflammation är inget du behöver bli orolig över. Det är nämligen ganska vanligt hos barn och går ofta över av sig självt inom fem dagar. Men det finns saker som är bra att veta för att underlätta läkningsprocessen och minska risken för att det sprids vidare. Vi har lusläst informationen hos 1177, Doktor.se och Kry, samt pratat med en barnsjuksköterska, för att kunna ge dig svar på de viktigaste frågorna. 

Hitta barnvakt idag

Hur får man ögoninflammation?

Ögoninflammation uppkommer av att det blivit en infektion i ögat som har orsakats av ett virus eller bakterier. Ofta sker detta i samband med en förkylning, men för små barn är det också vanligt att de blivit smittade av ett annat barn då de leker tätt och sjukdomen sprids lätt via händer. Man kan också bli inflammerad i ögat av att man skadat sig eller fått skräp i ögat, eller som svar på en allergisk reaktion. 

Själva inflammationen är kroppens sätt av försvara sig, hur konstigt det än kan låta. Och det är en genomskinlig slemhinna – som klär insidan av ögonlocket och ögonvitan – som blir inflammerad och som kan göra att ögonvitan får en röd/rosa-aktig färg. 

Man kan få ögoninflammation i ett eller båda av sina ögon. Det är ganska vanligt att inflammationen börjar i ena öga och sprids sedan vidare till det andra. 

Vanliga symptom:

 • Röda ögon
 • Sveda eller klåda
 • Svullnad
 • En skavande känsla 
 • Var som gör att ögonen klibbar igen
 • Att ögonen tåras och rinner

Flicka ont i ögat - ögoninflammation hos barn

Vad ska man göra?

Ibland kan det uppkomma en kladdig vätska i ögat, mera känt som var. Om ditt barn har det – tvätta gärna bort det då och då med mjukt papper eller en bomullstuss som du fuktat med ljummet vatten. 

Om ögonen har klibbat ihop, exempelvis när barnet har sovit, kan du ta en blöt bomullstuss eller kompressor och lägga över ögat. På så vis hjälper du varet att lösas upp och kan sedan torka bort det med lite papper. 

Kan barnet gå till förskolan trots en ögoninflammation?

I vissa fall: ja, i andra fall: nej. Sjukdomen är ju smittsam och för att minska risken av att flera barn insjuknar beror det helt på ditt barns tillstånd. 

Om större delen av inflammationen har läkt och ögat inte varar längre – då är det okej att ditt barn återvänder till förskolan. Ditt barn behöver inte heller stanna hemma när ögat bara är lite rött och klibbigt på morgonen men inte resten av dagen. Förutsatt att barnet är piggt och mår bra i övrigt såklart. 

ögoninflammation hos barn

Vad kan jag göra för att undvika att smittan sprids vidare till familj och vänner?

Hygienen är A och O. Tyvärr sprids sjukdomen ganska lätt och på liknande sätt som en förkylning. Enligt Betty Ask, Barnsjuksköterska, är det några saker som är viktigt att tänka på.

 • Tvätta barnets händer ofta 
 • Låt barnet ha en egen handduk som byts ut ofta eller använd engångsnäsdukar 
 • Se till att barnet inte delar örngott med andra och tvätta det gärna ofta
 • Om det går: rengör barnets favoritleksaker och släng snuttefilten i tvättmaskinen då och då

När är det dags att söka vård?

Enligt 1177 ska du söka vård om inflammationen inte har gått över inom fem dagar. Detta gäller även om inflammationen är mycket kraftig och det bildas stora mängder var. Ibland kan det nämligen behövas en antibiotikakur för att bli av med ögoninflammation. Och då är det bra att veta att efter två dagar smittar inte ditt barn längre och är välkommet tillbaka till förskolan eller skolan. Om hens allmäntillstånd är gott det vill säga.

Viktigt! Sök vård direkt om du tror att ögat är skadat eller om barnet plötsligt blivit känsligt för ljus. 

ögoninflammation hos barn

Var söker jag vård?

Först och främst: om du är osäker på om ditt barn faktiskt behöver gå till en vårdcentral eller få tid via en app, så är det alltid bra att ringa 1177 först. Där får du råd av en sjuksköterska och information om var du ska vända dig ifall ditt barn behöver träffa någon IRL. 

Ett annat alternativ är att kontakta en vårdcentral direkt. Om den skulle vara stängd eller om ditt barn inte kan få någon ledig tid där ska du vända dig till en jouröppen mottagning eller akutmottagning. 

Om du, å andra sidan, föredrar att stanna hemma med ditt barn erbjuder 1177 Vårdguiden samt flera appar såsom Kry, Min Doktor och Doktor.se videosamtal med en sjuksköterska eller läkare. Kom bara ihåg att ditt barn måste vara med i mötet för att sjukvårdspersonalen ska kunna bedöma hens tillstånd. 

Vabbar du? Bästa tipsen på vad du kan hitta på med ditt barn

Gör inte dagarna hemma till en enda lång väntan på att bli frisk för ditt barn. Med lite energi och kreativitet kan du förvandla sjukstugan till ett party. Inte riktigt kanske, men nästan. Barn med ögoninflammation blir nämligen sällan sängliggandes och deltar därför gärna i roliga aktiviteter. 

Våra fem favoriter (hela listan med förslag på lekar hittar du här!) 

 1. Baka. Självklar favorit när man måste hålla sig hemma. Låt ditt barn bestämma vad och låt hen delta så mycket som möjligt i processen så har du sedan en mycket stolt bagare. 
 2. Öppna hemmaspa. Häll upp ett varmt fotbad (eller bad?), måla era naglar, lägg varsin inpackning och lyssna på mysig musik. 
 3. Gör om vardagsrummet till en biosalong. Biobiljetter, popcorn och dricka – allt som behövs för att göra filmstunden lite roligare. 
 4. Lek med trolldeg. En gammal klassiker! Recept hittar du här
 5. Introducera smakleken. Plocka fram lite frukt och spännande smaker från kyl och skafferi. Låt sedan ditt barn smaka medan hen blundar och gissa vad det är. Garanterat roligt!

Hitta barnvakt idag

PS! Om du är intresserad av att läsa om en annan mycket vanlig barnsjukdom, nämligen vattkoppor, så hittar du det här. Här kan du även hitta mer information om några av de andra barnsjukdomarna.