Ont i magen hos barn

29/12/2022
Alla barn har ont i magen någon gång men vad orsakar att magen vrider sig hos dem?|För att motverka tarmvred eller annan typ av ont i magen hos barn måste man veta vad det beror på först|magont hos barn kan vara ett resultat av brist på vissa näringsämnen|Ont i magen hos barn kan vara svårt att göra något åt som förälder

En av de vanligaste orsakerna till att barn är sjuka och behöver vara hemma från skolan är magont. Barnen klagar över magont och ibland visar det sig att barnen har fått en maginfektion med tydliga symtom som kräkningar eller diarré. När inte barnen blir akut sjuka så kan magont bero på andra sjukdomar eller på allergi. Magont kan också vara en förstoppning eller tyda på oro hos barnet. Om barnet klagar över ont i magen så måste man ta det på allvar.

Under Covid Pandemin så gick statistiken ner för antalet fall av vinterkräksjuka, det är svårt att veta om rapporteringarna eller analyserna av Caliciviruset hamnade i skymundan av alla analyser av Covidviruset, eller om det berodde på att alla tvättade händerna noggrant. Barnen fick lära sig att tvåla in händerna ordentligt och ta sin tid vid handfatet för att skölja.

Just mekanisk handtvätt med tvål och vatten är faktiskt det som hjälper mot Caliciviruset som orsakar vinterkräksjuka.

Varför får barn ont i magen

Det finns en del orsaker till magsjuka som man kan ha i åtanke när barnen får smärta i magen.

Ont i magen hos barn kan vara svårt att göra något åt som förälder

Förstoppning och gaser

Om ditt barn har ont i magen kan det ibland räcka med att barnet får sitta på toaletten en stund och släppa ut gaser eller bajsa.

Förstoppning ger magont, kan man inte bajsa så mår man inte bra. Om ditt barn får förstoppning så kan du se över era matvanor. För mycket vitt bröd och vetebullar stoppar upp, och fibrer som grovt bröd, frukt och grönsaker driver på i tarmen och ger mjukare avföring. 

Förstoppning hos barn kan ge sprickor vid ändtarmen och om små barn lärt sig att det gör ont att bajsa så håller dom sig. Det finns krämer som är smärtstillande och läkande. För mycket stillasittande är heller inte bra för ett barn som har lätt för att bli förstoppad.

Rörlighet och sund kost ger en bra mage. 

Matförgiftad

Det har hänt att en skolbespisning haft dålig mat så att de flesta barnen insjuknat, men det är högst ovanligt. Restauranger och kök på förskolor och skolor har mycket strikta hygien- och livsmedelsregler som efterföljs. Det händer i alla fall att barn äter något olämpligt som leder till magsjuka. Ibland kan det vara efter ett kalas, att barnen proppat sig med godis, kakor och läsk, det kan också vara bristande hygien vid tillagning av kyckling. Ibland är det svårt att veta vad som hänt. En tillfällig matförgiftning går oftast över ganska snart.

Som småbarnsförälder eller barnvakt är man mycket medveten om vad som är farligt för barn att få i sig och kemikalier, mediciner och olika medel för rengöring är inlåsta i skåp. Men det lilla barnet är finurligt fingerfärdig och man kan glömma att plocka undan efter sig. Har man minsta misstanke att barnet kan ha fått i sig något giftigt - ring giftinformationscentralen för att få råd om hur du går vidare.

Vinterkräksjuka

Vinterkräksjukan gick som sagt ner under covid pandemin och man tror att en av orsakerna till det är att, så gott som alla ansträngde sig att tvätta händerna noggrant. Så fortsätt att kämpa med handtvätten med tvål för det är faktiskt det enda som kan hålla vinterkräksjukan borta från hemmet. Informera hela familjen, barnvakten och skolan om barnet drabbas av maginfektionen. Det är viruset Calici som orsakar sjukdomen och den är inte trevlig. Barnet mår först illa och får sen antingen svår diaré eller kräkningar i kaskader, symtom som feber och huvudvärk kan också förekomma. Viruset är mycket smittsamt och hela familjen insjuknar oftast. På förskolan och skolan sätter man ofta upp lappar att viruset härjar.

För att motverka tarmvred eller annan typ av ont i magen hos barn måste man veta vad det beror på först

Det är viktigt att barnet dricker upprepade små mängder vatten för att slippa vätskebrist. När barnet är hungrigt kan man ge små portioner av snäll mat - inga fibrer. Vinterkräksjukan går över på 1 - 3 dagar, men det är viktigt att göra rent ordentligt hemma och tvätta upp lakan, kläder och annat som kommit i kontakt med viruset. Barnet skall äta igen för att ha energi, och inte haft symtom i två dygn innan de går tillbaka till förskolan eller skolan. 

Oro

Barn får ofta ont i magen när de är oroliga över något. Det kan vara en situation på skolan som skrämmer dom eller värre - att familjen är inne i en kris. Om mamma och pappa inte mår bra då tar barn gärna på sig skulden och mår dåligt och får ont i magen. Viktigast av allt är att kommunicera med barnet och försöka få det att berätta vad de upplever som tråkigt. När barnen får prata av sig om vad de går och tänker på, och sen får hjälp av en vuxen att reda ut problemen så går nervositeten i magen över. Varken monster under sängen eller Dinosaurier, finns på riktigt. Det är inte alltid att orsaken till problemet går att lösa men om barnet är orolig till exempel för krig i världen så kan man prata om det och ge tröst för att lugna barnet. 

Blindtarmen

Blindtarmsinflammation är inte helt ovanligt från 10 årsåldern, men kan förekomma tidigare. Barnet klagar på värk vid naveln och värken blir värre och känns ner mot höger sida under naveln. Det är appendix ett litet utskott på tjocktarmen som blivit inflammerad. Barnet vill inte äta och kan få lätt feber. Det är viktigt att kolla upp det eftersom blindtarmen kan brista och kan utvecklas till en bukhinneinflammation med hög feber. Appendix tas bort med ett enkel titthålskirurgi och barnet blir snabbt frisk igen.

Allergier eller intolerans

En del barn drabbas av laktosintolerans eller glutenintolerans. Om barnet är laktosintolerant så får dom gaser och diarréer. Mjölksockret bryts inte ner utan jäser i magen. När ett barn drabbas av glutenintolerans- Celiaki då blir dom trötta, får huvudvärk och tappar matlusten.

En del barn kan bli allergiska mot ett visst ämne i maten - födoämnesallergi. Barnet får ofta tydliga symtom som utslag runt munnen eller klåda, och allergier kan också ge förstoppning eller diarréer. Om du misstänker att ditt barn har besvär och inte tål något så är det viktigt att göra en utredning så att ni får reda på orsaken, så att barnet kan bli friskt igen.

Urinvägsinfektion

Barn kan drabbas av att Colibakterier kommer in i urinröret och urinblåsan, och ger en inflammation - Blåskatarr. Det svider när barnet kissar och urinen luktar illa, barnet får ont i magen och det kan förekomma blod i urinen. Om infektionen går upp i äggledarna då får barnet feber och blir riktigt sjuk och medtaget av inflammationen. Vid njurbäckeninflammation kan symtom som ont i sidan och nedre delen av ryggen förekomma. Barnet behöver antibiotika för att bli frisk.

magont hos barn kan vara ett resultat av brist på vissa näringsämnen

Kan man ge barn alvedon vid magont

Om barnet har en maginfluensa eller en matförgiftning med kräkningar eller diarré,skall du inte ge någon tablett alls. Värken beror på att kroppen försöker göra sig av med maginnehållet och när barnet kräkts färdigt  eller fått ut maginnehållet med diarré, så gör det inte ont längre. Alvedon med paracetamol är känd för att ge mindre irritation på magslemhinnor än andra smärtstillande läkemedel - så när barn ha ont så ger man alvedon. Det är dock viktigt att ta reda på orsaken till varför barnet har ont i magen innan man ger smärtstillande. 

När skall man uppsöka vård när barn har ont i magen

Du behöver inte söka vård om det är en maginfluensa som vinterkräksjuka, om du inte misstänker att barnet fått vätskebrist på grund av sjukdomen.

Sök vård när;

  • Barnet har smärtor i magen som inte går över. Barnet varken bajsar, kräks eller släpper ut gaser.
  • Barnet har smärtor i magen och har blod i avföringen.
  • Barnet har smärtor i magen och annan svullnad på kroppen.
  • Barnet har ont i magen och det svider när det kissar.
  • Barnet får ökad smärta i magen som flyttar sig åt sidan.
  • Barnet har ont i ena sidan av magen.
  • Barnet har smärtor i magen och är trött och slö.
  • Barnet har en maginfektion och drabbats av vätskebrist.

Magsmärtor hos barn

Det lilla barnet har väldigt svårt att förklara var det gör ont i kroppen när dom har ont, och kan peka på magen trots att det gör ont någon annanstans. De äldre barnen från sju års ålder och uppåt har lättare att peka ut var det gör ont. När ditt barn har ont så är det viktigt att ta det på allvar, börja med att försöka få barnet att sitta på toaletten och få ut gaser och bajsa. Du kan också ge lite värme eller massage. Om inte det hjälper och inte barnet har diarré och börjar kräkas så sök hjälp. De flesta magsjukor gå över och är inte särskilt allvarliga, även om barnet blir medtaget av en maginfektion så är den ofarlig och går över. Men det finns även allvarligare sjukdomar som kan drabba magen på barn, så om det inte är ett övergående problem då är det viktigt att utreda vad smärtorna beror på så att barnet får hjälp i tid. 

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: