background-shape

Vad räknas som feber hos barn

vad som räknas som feber hos barn varierar faktiskt beroende på ålder.

Vår normala kroppstemperatur varierar över dygnets timmar, på nattens småtimmar innan gryningen är den som lägst, och temperaturen kan sen stiga med så mycket som en hel grad fram till eftermiddagen. Detta gäller vuxna som barn, när vi inte är sjuka. Det är Hypotalamus i hjärnan som styr vår kroppstemperatur och temperaturen skiljer sig individuellt. När barnet drabbas av en infektion orsakad av virus eller bakterier så svarar kroppen med att höja värmen, barnet får feber. Febern är en del av vårt immunförsvar, temperaturen höjs och vita blodkroppar försöker ta dö på viruset eller bakterien som invaderat kroppen. Men hur vet man om så är fallet, vad räknas som feber hos barn?

Hitta barnvakt idag

Barns temperatur kan öka relativt snabbt, plötsligt är barnet varmt och man kan ofta se i barnets slöa blick – att allt inte står rätt till. Barnet kan verka förvirrat, pannan känns het och barnet blir ofta stillsammare och kan börja att frysa. Den lilla babyn blir ledsen och gnällig och visar att den inte mår bra. Det kan vara lätt att stirra sig blind på siffran på termometern och vad som räknas som feber hos barn, men glöm inte att hålla utkik efter andra tecken också

Den normala kroppstemperaturen ligger mellan 36 och 37,8 hos barn, men många faktorer påverkar kroppstemperaturen. Är barnet ute länge en riktigt varm sommardag så blir kroppen het och barnet svettas för att sänka temperaturen. Vid hög aktivitet som idrott höjs temperaturen också men sänks snart när barnet tar det lite lugnare och svettas ordentligt.

Svett bryter ut för att kyla ner kroppen och det sker även när febern går ner och temperaturen sänks.

Vad räknas som feber hos barn alltså?

När ditt barn har 38 grader eller mer så har barnet feber.  

Känns barnet varmt och du funderar över feber? Läs om vad som räknas som feber hos barn

Hur länge kan ett barn ha feber

När barnet fått en infektion som kroppen vill bli av med så höjs temperaturen och barnet får feber. Barn får lättare feber än vuxna, troligtvis på grund av att deras immunförsvar är alert och drar igång direkt när oönskade bakterier och virus har kommit in i kroppen. En vanlig förkylning kan ge feber en dag och sen vara borta nästa dag. När barnet får feber så är de inte lika sugna på att äta eller dricka, dom ser slöa ut och kan somna mitt på dagen.

När febern ökar fryser barnet och kan huttra, då kan det vara skönt att bäddas ner med varma filtar, bara man håller koll på temperaturen. När febern går ner så svettas barnet och vill inte längre ha filtar och kläder på sig, lakanen kan bli våta av svettningarna och behöver bytas. 

En febertopp kan komma och gå på en kväll, barnet kan vara feberfritt på morgonen för att sen få febern tillbaka igen på eftermiddagen – dag två. Ett barn med en virusinfektion har feber en till tre dagar och blir sen oftast frisk. När barnet drabbas av en bakteriell infektion som t ex halsfluss eller öroninflammation, så kan febern fortsätta i flera dagar tills infektionen är borta.

Om ditt barn har feber i mer än 4 dygn så bör du kontakta läkare, för att ta reda på orsaken till febern. 

Hur hög feber kan mitt barn ha

Barnet kan bli väldigt het och får relativt hög feber snabbt. När febern nått 39 grader då räknas det som hög feber och då det är viktigt att hålla extra koll, så att den inte stiger för högt. När feber når 41 grader – hypertermi, då är det mycket allvarligt eftersom hjärnan kan ta skada av för hög feber. Det finns mycket man kan göra för att sänka febern när den närmar sig 40 grader, vilket är vad som räknas som hög feber hos barn.

Idag finns det väldigt bra febertermometrar som man håller i barnets öra. Det går fort och lätt att mäta, och man kan mäta medans barnet sover och hålla koll på temperaturen.

Metoder att sänka hög feber hos ett barn

 • Klä av barnet och öppna fönstret om det är svalare ute.
 • Vät en mjuk handduk i varmvatten, vrid ur och badda barnet på huvudet och kroppen varsamt med den svala handduken. Ta inte kallt vatten eftersom kylan blir chockartad och barnet slår ifrån sig handduken.
 • Ge paracetamol i den mängd som passar åldern.
 • Se till så barnet dricker, ge något de tycker om som t ex saft.
 • Var tillsammans med barnet och lugna det tills febern gått ner. 
 • När barnet svettats, byt sovkläder och lakan så barnet kan sova gott i torr säng.

Paracetamol som t ex alvedon finns i vätskeform och i sugtabletter som smakar gott, ge mängd efter hur gammalt barnet är. För den lilla babyn finns paracetamol i suppositorier- stolpiller som förs in i ändtarmen. Barnet får ta paracetamol högst 4 gånger per dygn med

3 – 4 timmars mellanrum. Har du barnvakt eller annan barnpassning så informera varandra ordentligt så att ni håller koll på barnets feber och intag av paracetamol.

Låt gärna febern verka på ditt barn under dagtid, bara du mäter temperaturen då och då så att den inte inte rusar iväg för högt. Låt barnet få ha kläder och filtar runt om sig när det fryser och var tillsammans med barnet.

När barnet börjar hettas upp är det lätt att bli orolig, men vad räknas faktiskt som feber hos barn

Feberkramper hos barn som har hög feber

Feberkramper är något som drabbar ett fåtal barn, cirka 3% av alla barn och är vanligast mellan 18 månader och upp till 3 års ålder. Det ser väldigt allvarligt ut men behöver inte vara så farligt så försök att behålla lugnet om det skulle drabba ditt barn. Barnet som har hög feber, förlorar medvetandet och blir blek i hyn, kroppen blir stel och ben och armar kan rycka i kramper. Krampanfallet varar mellan en till två minuter. Håll barnet nära din kropp och se till att barnet ligger på rygg med fria andningsvägar. Lossa på kläderna och öppna fönstret. När anfallet är över låt barnet ligga i sidoläge och gör allt för att sänka febern. Kontakta läkare och vårdcentral för att få hjälp och råd om barnet får feberkramp.

När skall man söka vård om barnet har feber

Barn blir ofta sjuka under sina första år, speciellt om de går på förskola, eftersom bakterier och virus sprids lätt från barn till barn i inomhusmiljön. Barn snorar och saliven rinner på kläder, bord och gemensamma leksaker. När ditt barn är sjukt så håll det hemma från förskolan så att det inte smittar hela barngruppen. Barnen blir också ofta sjuka mitt på dagen och du får ett samtal från barnvakten och måste lämna arbetet för att åka hem till ditt sjuka barn.

Du lär dig snart också vad som gäller för ditt barn och du känner igen symptomen när det insjuknar. Har du barn på förskola så får du också ganska snabbt veta om det går en förkylning, ögoninflammation eller magsjuka i barngruppen. Det är inte alla gånger som du behöver söka upp läkare eller vårdcentral, men det finns gånger när du måste göra det, för att barnet skall få rätt vård och så att du vet hur du bäst kan ta hand om ditt sjuka barn.

Du skall söka vård när barnet har feber och;

 • febern varat mer än 4 dagar i sträck.
 • barnet får upp till 41 grader feber.
 • det är första gången ditt barn fått feberkramp.
 • barnet har fått feberkramp med feber under 38,5 grader.
 • barnet har fått feberkramp på ena sidan av kroppen.
 • om barnet är under 3 månader och får feber utan att vara förkyld.
 • har ont någonstans.
 • om ni varit i ett tropiskt land och barnet har huvudvärk.

Hitta barnvakt idag

Barn skall vara feberfria någon dag innan de går tillbaka till förskolan. När barnet inte lider längre av sin förkylning eller sjukdom, då kan de vara ute en stund men skall skyddas från kyla och vind. Feber kommer och går under barnaåren och även barnet lär sig hur det är att ha feber och vara sjuk, att man får vila, ta medicin, dricka mycket och få lite extra uppmärksamhet och kärlek några dagar.

Här kan du fortsätta att läsa om vad man kan göra när barnen har svårt att sova

tag