background-shape

Du ska få ett syskon

・ Barnpassning
tag
gravid kvinna berättar för att barn att han ska få ett syskon

Att få ett till barn innebär en omställning för alla i familjen. En helt ny familjemedlem ska flytta in och knyta band till alla, såväl föräldrar som syskon. Att få ett syskon är spännande, roligt och något många barn blir glada av. Men, det kan också uppstå en hel del motstridiga känslor och konflikter inom familjen när syskonet anländer.

Hitta barnvakt idag

Att berätta för barn att du ska få ett syskon

Det är viktigt att förbereda barnen på att de ska få syskon. Se till att det är du som förälder som berättar för barnet eller barnen så att informationen kommer från dig som förälder och inte från någon annan. Många barn har frågor kring hur det kommer vara att få ett syskon och kring vad det innebär. Svara på barnets frågor så ärligt som möjligt och prata om det som du märker att ditt barn har behov av att prata om.

Vissa barn kan reagera med ilska eller ledsamhet på nyheten att de ska få ett syskon. Det betyder inte att barnet inte kommer älska sitt syskon, utan är snarare en reaktion på att de inte vet vad som väntar. Låt barnet ha den reaktion det har. Alla reaktioner är okej, oavsett om det är glädje eller sorg som visar sig.

Engagera syskonet i aktiviteter och inköp

Ett sätt att förbereda ett barn på att hen ska få ett syskon är att engagera barnet i saker som rör bebisens ankomst. Kanske vill ditt barn vara med och välja ut klädesplagg som bebisen ska få ha på sig, eller vara med när spjälsängen ska monteras ihop. Ett bra tips är att låna eller köpa böcker om att få syskon och läsa dem tillsammans med barnet. På det sättet får barnet en uppfattning om vad som ska hända och kan också få ställa frågor om hen börjar undra över någonting.

Som gravid kan du också låta barnet känna bebisens sparkar och rörelser i magen. Genom att barnet får känna på magen och prata med bebisen som ligger där i blir barnet mer engagerat i graviditeten och det som komma skall. Samtidigt får barnet också en förståelse för att det faktiskt är en levande bebis som ligger i magen och som sedan ska komma ut och flytta in i ert hem.

Ändra rutiner i god tid innan bebisens ankomst

Det är bra att i god tid ändra rutiner som kan vara nödvändiga att ändra innan bebisens ankomst. Det kan exempelvis handla om att låta det äldre barnet flytta in i ett eget sovrum eller börja sova i en egen säng. Det är bra att ändra sådana rutiner innan bebisen kommer så att det äldre barnet får en chans att vänja sig vid de nya rutinerna redan innan den nya familjemedlemmen anlänt. Ändrar man dylika rutiner efter att bebisen har kommit finns det en större risk för att det äldre barnet uppvisar ilska och svartsjuka. Då är sannolikheten större att barnet tycker att det är bebisens fel att saker förändras.

Tiden efter att bebisen har kommit

En pappa som är med sin äldre dotter efter hon fått ett syskon

Vissa barn som får ett syskon kan vända sig mot föräldrarna den första tiden. Plötsligt ska barnet dela sina föräldrar med någon annan och får inte lika mycket tid och uppmärksamhet. Det här är en vanlig reaktion och det är inte konstigt. Det brukar bli bättre med tiden, men försök om möjligt att även ta tid för det äldre barnet på tumanhand. Om ni är två föräldrar kanske det äldre barnet kan umgås ensam med en av er medan den andra tar hand om bebisen. Satsa också på att göra aktiviteter hela familjen tillsammans så att det äldre barnet får vänja sig vid att ni nu är en person till i familjen.

Hitta barnvakt idag

Undrar du mer om ditt barns utveckling och vad man ska tänka på, läs mer här!