background-shape

Regnkläder till barn – 6 saker du MÅSTE veta

・ Barnpassning
tag
Är galonkläder bättre än skalkläder när det regnar? Vad betyder vattenpelare och vad är egentligen expertens bästa tips när det kommer till barn och regnkläder? Vi har besvarat 6 frågor som förhoppningsvis gör dig klokare när du ska välja ut en regnuniform till din dotter eller son.

1. Skalkläder eller galonkläder? Vad är skillnaden och fungerar båda för regn? 

Båda fungerar för regn, absolut! Men det finns skillnader man bör veta om. Vi reder ut.

Hitta barnvakt idag

Galon är helt tätt och andas inte. Vare sig vatten eller smuts tränger igenom materialet, och håller på så vis ditt barn snustorrt vid regn. Dessutom är galon mycket slitstarkt och enkelt att göra rent – det är bara att skölja av jackan eller byxorna med lite vatten.

Skalkläder däremot, är gjorda av material som andas och kan på så vis transportera ut fukt och värme från kroppen. Perfekt för aktiva barn alltså. Vidare är de också vattentäta men drar åt sig smuts lättare och kan inte rengöras med lite vatten. De behöver åka in i tvättmaskinen. Att välja regnkläder till barn är därför lite krångligt och beror helt enkelt på barnen!

Fördelar med galonkläder:

 • mycket vattentåliga
 • slitstarkt material
 • oftast lägre pris än skalplagg
 • sköljs enkelt av med vatten
 • toppen att dra galonbyxor över vinteroverallen på små barn, så hålls barnet torrt och overallen slits mindre

 

Nackdelar:

 • andas inte, om det är varmt ute kan ditt barn lätt bli svettigt
 • ganska stelt material – svårare att röra sig i än skalkläder
 • fungerar sämre med lager-på-lager-principen, då all värme stängs inne

 

Fördelar med skalkläder:

 • vattentåliga
 • slitstarkt material
 • material som är enklare att röra sig i 
 • andas
 • fungerar vid andra väder också
 • passar perfekt med lager-på-lager-principen

 

Nackdelar:

 • drar åt sig smuts lättare än galon
 • funktion försämras vid tvätt
 • skalkläder är ofta dyrare än galonkläder 

Mer information om olika typer av barnkläder hittar du på babyshop.se

Kort och gott: om du är ute efter kläder som håller för spöregn och lerpölar – kör på galonkläder. Men om du hellre vill investera i ett mer allround-set som även fungerar bra när det inte regnar är skalkläder bättre. En kombination av båda är såklart bästa lösningen och kanske värt att satsa på om det finns möjlighet. 

Regnkläder barn

2. Vattenpelare – vad är det? 

Vattenpelare som ofta förkortas med vp eller wp är ett mått för hur högt vattentryck ett material klarar av innan vattnet tränger igenom. Enligt Intersport så är ett plagg med 2000 mm vp inte vattentätt utan vattenavvisande. Om du köper en jacka med vattenpelare på 5000 mm kan ditt barn vistas ute en kort period i ösregn. Med 10 000 mm vp håller det sig torrt i flera timmar i kraftigt regn. 

3. Stövlar – ett måste?

Ja, ja och ja. Här finns det tyvärr ingen genväg. Självklart fungerar vattenavvisande sportskor och kängor bra vid mindre duggregn och snö, men när det kommer till nederbörd som aldrig tycks ta slut är det den gamla hederliga gummistöveln som gäller. 

Ett tips är att köpa stövlar med ett innerfoder som går att ta ur. Perfekt under vintersäsongen när det är regn, blötsnö och slask. Men inte bara det! När stöveln har blivit för liten är det bara att ta ur fodret och lägga in en innersula och voilà – så har du en stövel som passar några månader till. 

Visste du förresten att det finns en stöveldans som har sitt ursprung i Sydafrikas guldgruvor? Den uppkom som ett sätt för gruvarbetarna att kommunicera med varandra eftersom det var förbjudet att prata. Om du går in på YouTube och söker på “Gumboot Dance” kommer det upp flera filmer som visar den kreativa och unika dansen. Enjoy!

Regnkläder barn

4. Regnhatt och vantar – onödiga accessoarer? 

Kort svar: inte onödiga! Speciellt under kallare årstider när vanliga mössor och vantar snabbt blir dyngsura i regn. En fleecefodrad sydväst med öronlappar är super för att hålla ditt barns huvud och ansikte skyddat från kyla och väta. Även vid varmare väder är regnhatten ett bättre alternativ än luvan som lätt åker av i lek. 

Russinfingrar botas med hjälp av galonvantar. Ett tips är att köpa ofodrade och sedan anpassa tjockleken på exempelvis fingervantarna under efter temperaturen ute. 

 

5. Nytt eller begagnat? 

Om du vill spara pengar och vara snäll mot miljön är begagnat vägen att gå. Eftersom barn växer snabbt, är kläderna som säljs i andra hand ofta i väldigt bra skick. Det är inte sällan ytterplagg bara har använts en säsong av ett barn. 

Tips om du vill köpa begagnat:

 • Skalkläder är ofta mer slitna är galonkläder, då dessa används inte bara när det regnar – ha bra koll på skicket innan du slår till
 • Satsa på kvalitet, då vet du säkert att regnkläderna kommer att hålla även för ditt barn
 • Tradera, Blocket, Sellpy, Facebook Marketplace och sälj- och köpgrupper på Facebook har ett otroligt stort utbud av regnkläder till barn

Har du varken tid eller lust hittar du både galonställ och skalkläder året runt i butikerna. Om du dessutom vet att plaggen inte bara kommer att användas av ett barn kan det vara en god investering att göra. 

Tips till dig som vill köpa nytt:

 • Kvalitetsmärken har ofta högt andrahandsvärde, så att du kan få lite pengar tillbaka om du säljer vidare det senare 
 • Ska kläderna bara användas av ett barn en säsong – då klarar du dig nog med billigare varianter

Oavsett om du satsar på begagnat eller nytt är det alltid bra att ta del av olika tester innan du slår till. Bäst i test Guiden och Testfakta brukar publicera nya tester löpande. 

Regnkläder barn

6. Vad säger experten om regnkläder till barn? 

Vem har mer kunskap om detta ämne än en person som umgås med massor av barn dagligen, i ur och skur dessutom? Ingen antagligen. Så vi bad Julia Brukroken, förskolepedagog och förskolechef, att dela med sig av sina bästa tips. Håll tillgodo!

 1. Köp rätt (= större) storlek! Det vanligaste misstaget folk gör är att de köper för små regnkläder. Föräldrar köper ofta rekommenderad storlek för barnets ålder men glömmer att det ska rymmas jackor, fleecetröjor och eventuellt även en tjock overall under. När små barn sitter i sandlådan eller leker skär linningen in och det förstör känslan av lek. Gå upp en storlek – testa att ta ett grepp i grenen. Om handen kan greppa tyget fritt är det rätt storlek för barnet.
 2. Köp två set om du har möjlighet. Väldigt ofta glöms tyvärr regnställen hemma. Och att hämta ett blött och kallt barn från förskolan är ingen höjdare. Köp därför gärna två uppsättningar i olika färger – så vet du vilka som hör var.
 3. Kvalité på regnkläder kan självklart variera men så länge det är galon, har dragsko och hälhållare så är man hemma enligt mig. Och det är oavsett vilket varumärke man satsar på. Didriksson med insydd fleece är dock en favorit!

 

Sist men inte minst: glöm inte att små barn älskar när det regnar. Maxa denna lyckan med rätt kläder, skor och accessoarer så kommer ditt barn aldrig sluta hoppa i vattenpölar eller dansa i regnet!

Hitta barnvakt idag

 Vill du har fler tips? Här hittar du all information du behöver gällande vilken stol du ska ha till ditt barn.