Barnvakt: Säkerhetstips för en trygg passning

Sammy-Joe Akar
Sammy-Joe Akar
26/1/2024

Som barnvakt hos Yepstr spelar du en viktig roll för att skapa säkra miljöer för barn i olika åldrar. I den här artikeln kommer vi att fokusera på hur du som barnvakt kan förebygga olyckor och säkerhetsincidenter baserat på barnets ålder, från småbarn upp till 12 år.

Småbarn, 1-3 år

Småbarn kräver extra uppmärksamhet och omsorg av dig som barnvakt för att säkerställa sin trygghet.

Undvik små föremål i barnens närhet

Se till att små saker hålls utom räckhåll för att förhindra att barnet råkar svälja eller stoppa upp dem.

Håll aktivt koll när barnet leker för att förhindra fall och olyckor

Småbarn har en benägenhet att undersöka och testa gränser, så att vara närvarande och uppmärksam är avgörande för deras säkerhet.

Förskolebarn, 4-6 år

Förskolebarn i åldern 4-6 år är nyfikna och aktiva, vilket kräver särskild uppmärksamhet från barnvakten.

Undvik smådelar i leksaker

Se till att leksaker som används av förskolebarn inte innehåller smådelar som kan utgöra en potentiell kvävningsrisk. Detta kan inkludera små föremål som barnet kan svälja eller stoppa upp.

Informera om faran med skarpa föremål

Förklara för barnet om faran med skarpa föremål och uppmuntra säker hantering. Det kan innebära att undvika vassa verktyg eller att barnen lär sig hantera dem på ett säkert sätt under övervakning.

Skapa en trygg lekplats och förklara regler

Se till att platsen ni leker på är säker genom att undvika farliga hinder och att det är en miljö som barnet fritt kan utforska. Förklara tydligt vilka regler som gäller och uppmuntra barnet att följa dem för sin egen säkerhet och för att främja en positiv lekmiljö.

Yepstr – Sveriges största förmedlare av typiska ungdomsjobb!

Läs mer

Skolbarn, 7-11 år

I åldern 7-11 år strävar skolbarn efter ökad självständighet och social interaktion. Deras värld utökas genom utforskning och samarbete.

Ha aktivt koll på barnen vid fysisk lek

Skolbarn befinner sig i en fas av ständigt utforskande. Var aktivt närvarande när de leker för att undvika fall och olyckor. Uppmuntra dem att utforska samtidigt som du skapar en trygg omgivning.

Uppmuntra självständighet inom trygga ramar

Ge barnen möjligheter att leda sina egna aktiviteter, men sätt tydliga gränser för vad de får och inte får göra. Detta hjälper dem att utveckla förtroende och samtidigt hålla dem i en säker miljö.

Se till att barnen använder skyddsutrustning

Det är bra att du uppmuntrar fysiska aktiviteter och sporter, men se alltid till att barnen bär viktig skyddsutrustning, som cykelhjälm eller liknande beroende på aktivitet, för att minska risken för skador.

Tweens, 10-12 år

I åldern 10-12 år befinner sig tweens i en fas av personlig tillväxt där de strävar efter självständighet och sociala interaktioner.

Uppmuntra självständighet inom trygga ramar

Uppmuntra självständighet genom att ge barnen möjlighet att utforska och driva sina egna aktiviteter. Samtidigt är din roll som barnvakt att erbjuda stöd och säkerställa deras fysiska säkerhet. På så sätt kan barnen utvecklas och ta ansvar i en trygg och stödjande miljö.

Tänk på säkerheten i köket och användning av olika redskap 

När det kommer till säkerheten i köket är det superviktigt att hålla ett extra öga på barnen. Om ni planerar att laga mat eller baka tillsammans, betona vikten av att undvika farliga redskap och visa grundläggande säkerhetsprinciper, som att alltid hålla knivar borta från kroppen och att vara extra försiktig med heta ytor.

Se till att barnen använder skyddsutrustning

Likt som för skolbarnen, säkerställ alltid att barnen bär viktig skyddsutrustning, såsom cykelhjälm eller liknande, för att minska risken för skador.

Säkerhetsställ säkerheten online

Allt yngre barn använder sociala medier och det kan vara svårt att avgränsa vad de exponeras för. Om barnen använder en telefon eller surfplatta under ditt pass, håll extra koll på vad de interagerar med och avbryt om du upptäcker att barnet ser eller gör något olämpligt. Meddela föräldrarna om händelsen.
Kom ihåg att de är barn.

Slutsats

Som barnvakt är du en viktig förebild. Genom att anpassa säkerhetsåtgärder efter barnens ålder och utvecklingsstadium skapar du en trygg och säker miljö. Förvänta dig att aktivt övervaka och guida barnen.

Tack för att du som barnvakt hos Yepstr är engagerad i att förebygga olyckor och säkerställa en trygg upplevelse för barn och deras familjer.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: