background-shape

Tiden efter förlossning

・ Barnpassning
tag
En mamma, tiden efter förlossning i hemmet

När ett barn kommer till världen är det många saker som förändras. Det gäller både om det är ens första barn eller om man har barn sedan tidigare. Inte bara har man en ny familjemedlem att ta hand om, utan också egna känslor, tankar och reaktioner att hantera. Tiden efter förlossning kan vara omvälvande på många sätt. Det viktiga att komma ihåg är att det inte finns något facit för vad som är rätt eller fel. Alla reagerar olika både fysiskt och psykiskt på den omställning det innebär att få ett barn.

Hitta barnvakt idag

Den första tiden hemma med bebisen

När man kommer hem med sin bebis från sjukhuset är det dags att börja en ny vardag. Många kan uppleva den första tiden hemma som krävande och svår att anpassa sig till. Det är inte ovanligt att man både kan uppleva ett glädjerus och ledsamhet blandat om vartannat.

Den första tiden hemma kommer bebisen kräva en hel del tid och uppmärksamhet från föräldrarna. Många föräldrar upplever att de inte har tid med något annat än att mata barnet, byta blöja och natta. Det kan vara en krävande tid, men det är också något man kommer in i mer och mer när man lär känna sitt barn.

Bebisar vill gärna ha mycket närhet den första tiden efter förlossningen. De tycker om att bli burna och vill gärna vara hud mot hud. Den närheten och det bandet bebisen då får knyta med sina föräldrar skapar en trygghet och är också positiv för barnets utveckling.

Att skapa rutiner

Det kan vara svårt att skapa rutiner med en nyfödd bebis. Bebisarna lever mycket på sina instinkter, det vill säga att de gråter eller skriker när de är hungriga, trötta eller har en blöt blöja. Den allra första tiden behöver ni därför inte tänka speciellt mycket på att skapa rutiner för bebisen. Det kommer komma allt eftersom.

Ge er istället tid att lära känna ert barn och att hitta rutiner i vardagen som fungerar för både er som föräldrar och för barnet. Det är inte jätteviktigt att bebisen från första början sover på bestämda tider. Faktum är att det i många fall är omöjligt att lära en nyfödd bebis att sova vissa tider eller att äta vissa tider. Stressa därför inte om ni upplever att rutinerna inte skapas eller förändras direkt.

Samma kvinna som tidigare med sitt barn

Kroppens återhämtning efter förlossning

En graviditet och en förlossning ställer stora krav på kroppen. Det gäller såväl om man föder vaginalt som när man föder med kejsarsnitt. Efter förlossningen kommer avslaget, en blödning som uppstår från såret som bildas när moderkakan lossnar. Alla blöder olika länge men det är vanligt att avslaget är kvar i ungefär sex till åtta veckor.

Efter en förlossning kan kvinnan ha smärtor i underlivet och i kroppen. Vid ett kejsarsnitt gör det ofta också ont där snittet har lagts i buken. Det är bra att röra på sig så mycket man kan och kroppen klarar av, eftersom det hjälper kroppen att återhämta sig. Däremot behöver man inte börja med tunga träningspass direkt utan kroppen ska få läka i sin egen takt. Att ta promenader när man upplever att kroppen orkar det är oftast en lagom nivå tiden efter förlossning.

Bristningar efter en förlossning

Om du har fött vaginalt kan det uppstå bristningar i underlivet. Dessa undersöks direkt efter förlossningen av barnmorska eller läkare, som även syr ihop dem med några stygn. Tråden som används för att sy ihop bristningar är oftast av en sådan sort att den löser upp sig av sig självt. Om du upplever irritation eller klåda i området som brustit rekommenderas det att du smörjer in området med barnolja. Undvik däremot att använda tvål eftersom det irriterar de redan sköra och utsatta slemhinnorna.

Känslor efter förlossning

Tiden efter förlossning innebär många känslor. Tre till fem dagar efter förlossningen brukar det som kallas för baby blues inträffa. Det är ett känslotillstånd som uppstår till följd av de stora hormonomställningarna i kroppen. Under baby blues känner många sig nedstämda och deppiga. Det känns helt enkelt tungt. För många kan det vara svårt att acceptera att man känner sig ledsen. Man har ju ändå fått ett barn och vill känna den glädjen.

Om du upplever att du börjar känna dig ledsen under tiden efter förlossningen så ska du ta det lugnt och påminna dig själv om att det är en hormonell reaktion på det din kropp gått igenom. Om känslorna blir väldigt dystra och du känner att det är på gränsen till vad du klarar av är det viktigt att du söker vård. Förlossningsdepressioner bör behandlas och du ska inte gå själv med dina tunga känslor och tankar när det finns hjälp att få.

Att komma igång med amning

Om du har valt att amma ditt barn kommer tiden efter förlossningen ha ett stort fokus på att komma igång med amningen. Det är inte heller ovanligt att kvinnor upplever eftervärkar när de ska börja amma. Vissa kvinnor upplever problem med att få igång amningen. Andra problem som kan inträffa är exempelvis mjölkstockning, som kan vara smärtsamt.

Ett tips här är att hålla brösten varma genom en dusch eller med inlägg i ull. Det kan hjälpa amningen på traven och motverka mjölkstockning. Drabbas du av mjölkstockning kan du få feber och känna att bröstet är ömt. Om du har fått mjölkstockning kan detta bli hjälpt av att du låter barnet amma oftare än tidigare så att mjölkkörtlarna stimuleras.

Yoga som denna  kvinna göra kan vara smart att under tiden efter förlossning

Bäckenbottensträning kan vara viktig

Efter en förlossning kan livmodern eller slidväggarna sjunka. Det är det som kallas för framfall. I de allra flesta fallen försvinner framfallet av sig självt inom ett år. För att hjälpa läkningen på traven är det viktigt att göra övningar som syftar till att stärka bäckenbotten. Du ska även tänka på att äta mat som inte gör dig förstoppad eftersom det ökar det inre trycket. Undvik också att springa, hoppa eller göra tunga lyft tills du har återfått muskulaturen i bäckenbotten.

Om problemen gör att du har svårt att gå på toaletten, känner väldigt mycket smärta eller att det skaver i underlivet ska du alltid ta kontakt med en gynekologisk mottagning för att få hjälp med problemen.

Hitta barnvakt idag