background-shape

Vad är en bonusfamilj?

・ Barnpassning
tag
vad är egentligen en bonusfamilj? det svarar vi på här

Bonusfamilj har blivit ett sådant begrepp som hela tiden dyker upp utan att det är så tydligt vad det egentligen betyder. Här kommer vi att förklara vad man menar med en bonusfamilj, titta på hur olika bonusfamiljer kan se ut och ge tips på vad man kan göra för att få en bonusfamilj att fungera så bra som möjligt.

Hitta barnvakt idag

Sverige har flest bonusfamiljer i världen

Sverige är ett av de mest skilsmässotäta länderna i världen. Många skiljer sig när de varit gifta i tio år och det innebär ofta att det finns barn med i bilden. När man sedan träffar en ny partner som också har barn uppstår en bonusfamilj. Det är alltså en familj som består av vuxna som har barn med någon annan än sin nya partner. En ombildad familj helt enkelt. I Sverige är var tionde familj ombildad och alltså en bonusfamilj.

Bonusfamilj är ett ord som mer eller mindre ersatt “styvfamilj”, som användes tidigare. Man säger numera ofta bonuspappa eller bonusmamma istället för styvpappa/styvmamma. Tidigare förekom begreppet plastpappa/plastmamma men det håller också på att försvinna. Att tala om “bonus” är onekligen lite trevligare. Det är dock inte alltid en dans på rosor att bli en del av en bonusfamilj. Alla uppfattar det inte som en bonus att få flera nya personer nära inpå sig.

Bonusfamiljer kan se helt olika ut

Alla bonusfamiljer är olika och därför finns det ingen strikt definition av vad en bonusfamilj är. En sak som kan skilja bonusfamiljer från varandra handlar om ifall en skild förälder har barn från sitt tidigare äktenskap på heltid eller inte. Här är några exempel på hur bonusfamiljer kan se ut:

  • Två vuxna som har barn sedan tidigare som bor på heltid i bonusfamiljen
  • Två vuxna med gemensamma barn och barn från tidigare äktenskap som bor på heltid eller deltid i bonusfamiljen
  • En vuxen med barn från ett tidigare äktenskap och barn tillsammans med en ny partner som inte har barn sedan tidigare
  • Två vuxna med gemensamma barn och bonusbarn som bor i bonusfamiljen på deltid

Observera att detta bara var några av de många konstellationer som kan uppstå och som passar in på begreppet bonusfamilj.

Vilka utmaningar ställs man inför i en bonusfamilj?

I en bonusfamilj är det många nya relationer som plötsligt bara ska fungera. Det är inte så konstigt att det skrivits handböcker och utredningar om ämnet. Det finns en stor efterfrågan på tips om vad man kan göra för att komma till rätta med vardagen när den plötsligt består av en massa nya personer som ska samsas och helst börja tycka om varandra så fort som möjligt.

En bonusfamilj kan se ut på olika sätt med barn i olika åldrar, men vad är det som gör att det fungerar?

Ha inte för bråttom att bilda bonusfamilj

Är barnen redo för en bonusfamilj? Om inte ska du vänta lite med att presentera din nya kärlek och hans eller hennes eventuella barn sedan tidigare. Bilda inte en bonusfamilj om du inte känner dig säker på att relationen med din nya partner verkligen kommer att hålla.

Försök nå samsyn om familjelivet

Om du ingår i en relation med någon som har barn sedan tidigare och du själv också har det, är det bra om ni ser på barnuppfostran och rutiner i vardagen på ungefär samma sätt. Annars kan det uppstå orättvisor och konflikter i ett läge som redan är jobbigt för barnen. Det är också bra om ni har en gemensam bild av hur vardagen ska organiseras. Det kan bli ganska komplicerat med barn som ska iväg till olika skolor och aktiviteter.

Hitta rätt roll i barnens liv

Oftast har bonusbarn en biologisk förälder som de träffar regelbundet och som du inte ska försöka ersätta. Då är det helt enkelt bäst att vara en “bonusvuxen”, snarare än försöka ta en pappa- eller mammaroll. Om ett bonusbarn däremot inte har en närvarande biologisk förälder och bor tillsammans med dig på heltid är det en helt annan situation där du blir en mycket viktig person i bonusbarnets liv. Det ansvaret bör du vara beredd att axla.

Glöm inte parrelationen

Även om ni är två vuxna som hamnat mitt i ett kaotiskt äventyr med barn från flera olika relationer är det viktigt att ni inte glömmer varandra. I många barnfamiljer är det svårt för de vuxna att hålla förälskelsen vid liv och i en bonusfamilj är livet ofta ännu mer hektiskt och på barnens villkor. För lite tips på en härlig hemmadejt, läs här!

Hitta barnvakt idag

Organisera hemmet så att det passar bonusfamiljen

Barn, särskilt när de kommit upp i tonåren, har behov av en privat sfär dit de kan dra sig undan. Det kan vara särskilt viktigt om de plötsligt är tvungna att bo ihop med andra barn som de själva inte valt att leva med. Om alla inte kan ha egna rum är det viktigt att möblera så att de ändå kan ha någon form av privatliv i bostaden. Det kan uppnås med exempelvis bokhylleväggar, skärmar eller draperier.