Växtvärk barn

30/4/2021
En pappa som motiverar sitt barn att kämpa igenom växtvärk||

Växtvärk är ett smärttillstånd som oftast drabbar benen och under nätterna snarare än på dagtid. Växtvärk kan dyka under hela den tid då barnet växer, det brukar dock vara vanligast hos tre- till tioåringar. Det finns barn som har besvär med detta i princip varje natt men det är vanligare att det bara händer då och då. Vissa drabbas aldrig av växtvärk, kanske för att de sover så pass djupt att de helt enkelt inte vaknar av det. Studier har visat att omkring 25–40 % av alla barn påverkas av växtvärk.

Är växtvärk farligt?

Växtvärk är helt ofarligt, hur besvärligt det än må vara. Den kan dock skapa oro, göra så att barnet har svårt att sova och få en del jobbiga konsekvenser indirekt.

Hur vet man att det är växtvärk?

Växtvärk kan kännas på olika sätt. Eftersom barn inte alltid är så bra på att beskriva hur något känns gäller det att vara lyhörd. Här är några vanliga sätt att beskriva växtvärk enligt 1177:

  • Smärtan varar i en eller ett par timmar, sen går det över
  • Det gör bara ont på natten
  • Det gör ont i vaderna, på låren eller knäna
  • Det gör oftast ont i båda benen samtidigt

Smärtan kan vara ganska ihållande men också vara av pulserande karaktär. Många barn har bara lite ont medan andra upplever ganska stora besvär. Växtvärk är en typ av smärta som de flesta upplevt och nog kan komma ihåg från sin egen barndom.

Ett litet barn som upplever växtvärk

Vad beror växtvärk på?

Man vet faktiskt inte varför växtvärk uppstår, även om det finns flera olika teorier. En förklaring skulle kunna vara att barnet har brist på någon av de mineraler som är extra viktiga när barnet växer. Men det finns också många som hävdar att det, trots att det heter växtvärk, inte alls beror på att barnet växer. Det kan istället finnas ett samband mellan att barnet rört mycket på sig, och att det gör ont i benen på grund av att de inte utvecklas lika snabbt som barnets förmåga och vilja att röra på sig. Växtvärk kan dock gå över eller mildras av rörelse, så det kan kännas som att det går emot teorin att det beror på att barnet varit aktivt på dagen. Det faktum att växtvärken upphör i samband med att barnet slutar att växa tyder i alla fall på att det finns en koppling till att barnet växer, även om det i sig inte är orsaken till smärtan.

Om det nu är så att det är barn som växer som drabbas av växtvärk kan man se det som ett tecken på att barnet behöver äta bra. Kalcium är exempelvis viktigt då det behövs för att skelettet ska utvecklas ordentligt.

Det finns flera sätt att lindra växtvärk

Även om vi i dagsläget inte kan göra så mycket åt att ett barn drabbas av växtvärk finns det en hel del du kan pröva för att lindra smärtan när den väl kommer.

Börja med att massera försiktigt där det gör ont, det både lindrar och tröstar. Värme hjälper ofta, långa tjocka strumpor under ett täcke, salvor med en värmande effekt som kombineras med massage och en värmedyna kan göra så att man upplever lindring. Något så enkelt som en extra filt just runt benen kan faktiskt också hjälpa. Om barnet bara har lite ont och om problemet är att det vaknat kan man pröva kamomillte eller något annat som har en milt lugnande verkan. Det är bra om du kan få barnet att förstå att växtvärk inte är något att oroa sig för.

Smärtstillande medel som du kan köpa utan recept på apoteket, till exempel paracetamol eller ibuprofen hjälper oftast om barnet har mer ont. Anpassa doseringen utifrån barnets vikt och ålder. Hur mycket du kan ge framgår av förpackningen. Se till att kolla på hur långa perioder du kan använda smärtstillande utan att det riskerar att ge biverkningar. Det är ovanligt med barn som måste ha smärtstillande mot växtvärk på regelbunden basis.

När ska man ta kontakt med vården på grund av växtvärk?

Om barnet ofta vaknar av växtvärk och har svårt att somna om kan man behöva söka hjälp eftersom sömnbrist kan få jobbiga konsekvenser, även om växtvärken i sig inte är farlig. Man ska också söka hjälp om det gör ont även på dagen eller om smärtan är mer avgränsad och alltid på samma ställe. Det kan vara indikationer på att problemet är något annat än växtvärk. 

Samma sak gäller om barnet har ont och kanske börjar halta eller stappla när det går. Benen svullnar inte vid växtvärk och det uppstår heller inte någon rodnad. Inget syns vid röntgen. Det är svårt att diagnostisera växtvärk på något annat sätt än att lyssna på det drabbade barnet och använda uteslutningsmetoden för att säkerställa att smärtan inte beror på något annat.

Du ska också alltid söka hjälp om ett barn har mycket ont och om det inte hjälper att ge en normal dos anpassad för barn av receptfria läkemedel. Då har ni möjlighet att få något mer lämpligt utskrivet. Använd sjukvårdsupplysningen på telefonnummer 1177, då får du råd om hur du kan gå vidare.

Två flickor som viskar till varandra

Växtvärk kan vara “restless legs”

Det är sällan någon allvarligare åkomma kan misstas för växtvärk, så man behöver inte vara orolig som förälder för att ett barn vaknar på natten och har ont i benen. Men det finns en sjukdom som i sällsynta fall kan vara orsaken till symptomen. Restless legs är ganska vanligt bland vuxna. Det är en åkomma som innebär att man drabbas av stickningar och andra förnimmelser i benen, framförallt på nätterna. Vissa beskriver det som “myrkrypningar”. Många med restless legs sover för lite av den anledningen. Vanligtvis drabbas man inte förrän i 40-årsåldern eller ännu senare i livet. Men även barn kan drabbas och då utgår man ofta från att det handlar om vanlig växtvärk. Restless legs är inte farligt och det finns behandling som oftast hjälper. Restless legs är ärftligt och finns ofta i familjen hos den som drabbas av det.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: