Från vilken ålder kan man börja med barnvakt?

Jacob Rudbäck
Jacob Rudbäck
13/2/2020
barnpassning via Yepstr

En kort guide kring barnvakt för barn i alla åldrar

Att alla barn är olika är väl knappast någon hemlighet. De har sina egna personligheter, intressen, och sina enskilda och unika behov. Därför är det svårt att säga en ålder från vilken man ”ska” eller ”kan” börja med barnvakt. Du som förälder är den som känner ditt barn allra bäst, och du är således den enda som kan avgöra när ditt barn är redo att lämnas med någon annan.

Men att anförtro det finaste man har till en utomstående är inte bara en sak som rör barnet, det rör även dig som förälder. Det handlar helt enkelt om att både du och ditt barn känner er trygga med att vara ifrån varandra en stund. 

Vem? – den kanske viktigaste frågan när det gäller barnpassning

Det är ju också stor skillnad på vem det är som ska passa barnet. Är det mor- eller farföräldrar som barnet har träffat regelbundet sedan det var pyttelitet känns det kanske inte som en lika stor grej. Men är det en bekant som barnet bara träffat från och till eller en barnvakt barnet aldrig tidigare träffat kan steget kännas större, och osäkerheten likaså.

Som tur är så är de olika barnvaktsförmedlingarna som finns på marknaden väldigt medvetna om oron och osäkerheten som föräldrar känner när de ska lämna ifrån sig sina barn. Många genomför därför ordentliga bakgrundskontroller av sina barnvakter och ser till att samtliga är utbildade i HLR.

Det finns även barnpassningstjänster som fungerar som digitala plattformar där användarna själva tar kontakt med varandra, och som således lämnar ansvaret för bakgrundskoll och liknande hos varje enskild person. Det innebär mer ansvar för dig, men ger dig samtidigt lite mer frihet kring upplägg och pris.

Nej, jag ska klara det själv! – det dåliga samvetet kring att anlita barnvakt

Förutom oron så är det en annan sak som påverkar om man väljer att boka barnvakt eller inte, och det är det dåliga samvetet… 

Barnvakt? Nej, det känns dumt. Jag har ju valt att skaffa barn, då får jag ta hand om det också. Man skaffar ju inte barn för att lämna bort det.

Känner du igen tankegången? Självklart en rimlig tanke, och det är inget fel med att tänka den, men att lämna barnet ett par timmar i veckan är inget dåligt. Det kan snarare vara något väldigt positivt och fint för både barnet och dig. Barnet får möjlighet att bygga en relation med en annan person, och du får tid att göra någonting för dig själv.

Läs mer om att hitta barnvakt via Yepstr

Barnvakt för spädbarn

När barnet fortfarande ammar eller flask-matas kan det kännas svårt att slita sig, och känner man inget behov av att lämna ifrån sig sitt barn under denna period ska man såklart inte göra det. Det finns inga regler för hur man ska känna eller hur man ”ska” göra. Dina behov är dina behov, och du ska göra det som du mår bäst av. Om det är att mor- eller farföräldrar eller en god vän kommer och passar ditt barn ett par timmar i veckan, så är det så det är. Det finns inget skadligt i att lämna ditt barn hos någon som älskar det, förutsatt att denna person är kapabel att ta hand om ett barn och vet vad det behöver. 

Det mesta med barn handlar om sunt förnuft. Märker du att ditt barn inte trivs eller känner sig otryggt när du lämnar det med någon annan, så försök att avstå att göra det en period, och försök längre fram istället. En smart grej med de minsta barnen är att lämna dem med barnvakten hemma i ert hem, på så sätt slipper barnet utsättas för alltför stora förändringar och för många nya intryck. Börja med korta stunder och öka successivt utefter hur det fungerar. 

Läs mer: Vad ska jag tänka på när jag väljer barnvakt?
barnvakt vilken ålder


Barnvakt för barn 8 mån-2 år

När barnet börjar krypa eller gå kommer det in i en separationsfas. Helt plötsligt kan barnet förflytta sig på egen hand, bort från mamma och pappa, och detta kan såklart upplevas som skrämmande. Störst är rädslan när barnet är 1–1,5 år. 

Barnet kan i denna fas vara mer närhetskrävande, och även om man har en person som passat barnet ofta tidigare, kan det vissa perioder vara svårt att lämna det med andra. Samtidigt har barnet utvecklats och klarar ofta av att vara ifrån föräldrarna längre stunder än tidigare. Allt handlar om att anpassa sig efter vad barnet klarar av och mår bäst av. Har man en eller ett par personer som återkommande passar barnet, och allt fungerar, så är detta en väldigt positiv sak för barnet som på så sätt får knyta band och skapa relationer med flera personer omkring sig. Det finns inget som heter ”för många” anknytningspersoner, så länge det är människor som älskar barnet och dyker upp regelbundet.

Samma princip gäller självklart barn i alla åldrar – märker du att ditt barn inte mår bra av att vara ifrån dig, försök att lösa det så att du inte behöver vara ifrån det så ofta eller så länge, och försök igen när barnet känns tryggare. 

Fler barnvaktstips från rullavagn.nu

Barnvakt för barn 2-5 år

Ett barn utvecklar sin tidsuppfattning först i förskoleåldern, och innan dess har det därför svårt att avgöra hur länge du som förälder är borta. Barnet har också svårt att förstå hur länge du varit borta när du kommer tillbaka, och kan inte greppa om du är försvunnen bara för stunden eller för evigt.  Om barnet lämnas för långa stunder eller för ofta kan detta kan leda till en brist i tilliten från barnets sida. Återigen handlar det om att anpassa barnvaktstillfällena efter vad barnet klarar av.

Drömmer barnet plötsligt mardrömmar, inte vill gå till förskolan, eller på annat sätt beter sig ovanligt, så bör du avvakta en tid innan du lämnar barnet igen. Bristande tillit är inget allvarligt och går alltid att laga, så länge man tar tag i det så tidigt som möjligt. Barnet behöver bara känna att du som förälder alltid finns där när det behöver dig.

Barnvakt för barn 5 år och uppåt

När barnet kommer upp i 5-årsåldern börjar det inse hur världen hänger ihop, och att det kanske inte är universums mitt trots allt. Barnet klarar av mycket på egen hand, men pendlar ofta mellan att vara stor och liten. I den här åldern är det viktigt med regler och rättvisa. Nu blir barnet mer medvetet om sig själv och kan därför ta motgångar ganska hårt. När det är dags att börja förskoleklass ställs nya krav på barnet, som därför kan behöva ta det lite lugnare vad gäller fritidsaktiviteter ett tag. Liksom oss vuxna behöver det stunder där det bara kan koppla av och ”chilla”. 

Hur ofta och länge man kan ha barnvakt för sitt barn i den här åldern följer samma princip som för alla barnets åldrar – hur hanterar ditt barn att vara ifrån dig, och vad mår ditt barn bäst av. 

När barnvakten blir en förebild

Som sagt, så länge du alltid ser till barnets bästa och anpassar barnvaktstillfällenas längd och frekvens utefter barnet, så finns det många fördelar med att få smita iväg ibland. Du som förälder får möjlighet att komma igång med aktiviteter på egen hand som får dig att må bra, du och din partner kanske kan gå ut och äta eller bara ta en lång promenad i er egen takt. Ni får helt enkelt tid för er själva, samtidigt som barnet får en chans att knyta band till en annan person, i detta fall barnvakten.

Här kan du läsa om Filippas upplevelse av barnvaktsjobbet

Ett par tips inför tillfällen med barnvakt:

  • Håll fast i rutinerna. Även om det är barnvakten som ska mata och lägga barnet, så försök att hålla allting så vanligt som möjligt. Så att barnet känner sig tryggt. 
  • Var alltid tydlig med att du ska gå. Försök inte smyga iväg när barnet är upptagen med annat. Det är viktigt att barnet vet att du ska vara borta en stund, får ett hejdå och ser när du går. 
  • Lämna ett av dina klädesplagg hos barnet, på så sätt kan det känna din doft vilket ger en fin trygghet när det är dags att sova.
  • Var tydlig med vad du förväntar dig av barnvakten, och se till att barnvakten fått kommunicera sina förväntningar och behov.
Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: