Separationsångest hos barn – 6 saker du vill veta

Publicerat 16 oktober, 2020 in ・ Barnvakt
Att börja förskolan eller en ny skola kan ofta skapa stor oro och rädsla hos barn. Men efter lite övning och tid blir det ofta bra. Dock är det viktigt att du som förälder har koll på vad separationsångest är och vad du kan göra för att hjälpa.
 1. Vad är det?

Separationsångest hos barn uppstår oftast när de ska skiljas från någon närstående eller lämna hemmet. Själva ordet ångest kan ju låta väldigt dramatiskt men innebär egentligen att kroppen och hjärnan tolkar något som farligt –  man blir helt enkelt rädd. För små barn kan det handla om att de inte förstår att föräldern som lämnar kommer att komma tillbaka. Och för äldre barn kan det röra sig om något specifikt (exempelvis en person) på förskolan eller skolan som stressar. När man känner ångest är det ofta en blandning av flera känslor, såsom skam, frustration eller skuld.

 

 1. Är det vanligt hos barn?

Absolut. Separationsångest är en del i barnets utveckling och drabbar därför nästan alla barn. Hur stor separationsångesten är styrs delvis av barnets personlighet.

 

 1. Vilka tecken ska jag hålla koll på när det gäller barn och separationsångest?

För små barn handlar det oftast om att barnet börjar gråta och klamra sig fast vid föräldern, när han eller hon försöker gå iväg. Men det finns andra – kanske inte lika självklara – tecken, som det är bra att ha koll på. Kry listar vilka:

 • Förskole-/skolvägran. Barnet vill inte gå till förskolan eller till skolan och gör allt för att slippa lämna hemmet.
 • Rädsla för att något hemskt ska hända med någon som barnet älskar. Till exempel att någon av barnets föräldrar eller omsorgspersoner ska bli sjuk eller råka ut för en olycka när ni inte är tillsammans.
 • Oro för oförutsägbara händelser som skulle kunna leda till att separationen blir permanent. Här kan det handla om exempelvis en kidnappning eller ett dödsfall.
 • Insomningssvårigheter. Barnet har svårt att somna om kvällarna, drömmer ofta mardrömmar och är ogärna ensam på natten.
 • Fysiska symptom, såsom magont och huvudvärk. Ett av de vanligaste symptomen vid separationsångest hos barn är just kroppsligt obehag.
 • Fastklamrande. Barnet klänger sig fast vid dig när ni ska säga skiljas åt, vilket till en viss grad är helt normalt. Det upphör dock vara sunt när det hindrar barnet från att delta i aktiviteter och leka med sina vänner.

 

Seperationsångest barn

 1. Vad kan jag göra för att hjälpa mitt barn med sin separationsångest?

När man googlar finns det många tips på vad man kan tänka på och göra som förälder. Men i grund och botten handlar det nästan alltid om två saker: skapa trygghet och att öva.

Att som förälder inge trygghet  är det viktigaste en förälder kan göra enligt psykologen Olof Johansson. Han förklarar vidare:

– Att inge trygghet och prata med barnet är jätteviktigt, men också att fundera över ett antal viktiga punkter. Till exempel om barnet är tryggt i skolan, eller hur relationerna med vänner och personal ser ut. För mindre barn är det viktigt att fundera över hur avskeden ser ut och om barnet har någon anknytningsperson på förskolan, säger Olof och fortsätter:

– Ett tips är att inkludera barnet genom att prata med ditt barn om hur hen känner. Men trösta inte överdrivet mycket, på sikt behöver barn kunna hantera sin egen rädsla och dessutom kan tröst bland tolkas som att det verkligen finns något att vara orolig för.

Vidare måste ni öva, öva, öva! Genom att låta ditt barn, i små steg, lära sig att klara sig själv kommer hens tillit öka till sin egen förmåga. Resultatet? Ditt barn kommer att känna sig mer tryggt och bli mer självständigt, och att sova borta kommer inte alls kännas lika hemskt som det kanske gjorde för några veckor sedan.

 1. Kan seperationsångest hos barn vara bra?

Malin Broberg är barnpsykolog och menar att det är bra för barn att lära sig hantera stress i små doser, då detta kan ha en positiv effekt på den psykiska hälsan senare i livet. Att som mamma eller pappa därför försöka undvika separationsångest hos sitt barn till varje pris är inte hälsosamt. Vidare säger hon att det inte finns någon forskning som visar att det skulle vara farligt med separationsreaktioner.

Seperationsångest barn

 1. Kan föräldrar också drabbas av separationsångest?

Bli inte förvånad om du får höra en förskolepedagog säga  “inskolning är nästan mer till för föräldrarna”. Det är nämligen inte ovanligt att inskolningsdagarna inte bara slutar med ett gråtande barn utan också en mamma eller pappa som känner tårar rinna när de stänger grinden bakom sig.

Men, det är inte så konstigt egentligen. När man umgåtts med sitt barn 24 timmar om dygnet kan det vara ganska tufft att plötsligt lämna över det till några okända vuxna och bara säga “hejdå, ses om några timmar!”. Att ha en inskolningsperiod är därför superbra för att som förälder kunna vänja sig vid att skiljas från sitt barn, stegvis.

Att som förälder drabbas av separationsångest är också ofta förekommande vid skilsmässa. Skådespelaren Tilde Fröling skriver om sina egna upplevelser vid att ha ett  “varannan-veckan-liv” här.

Mer kunskap = alltid en bra idé

Att läsa på om hur ångest, oro och rädsla fungerar hos barn är en toppenstrategi. Dels för att öka din egna förståelse inom ämnet, men också för att bli tryggare i hur du ska hantera ditt barns ångest på ett så konstruktivt sätt som möjligt. Nedan har vi listat fyra böcker som alla avhandlar barns självkänsla och välmående, på lite olika sätt.

 

En annan bra grej att hålla koll på när det gäller barn är sjukdomar. Om intresserad: läs vår artikel med fokus på just barnsjukdomar.