Hur idén Yepstr kom att bli

Jacob Rudbäck
Jacob Rudbäck
7/3/2016
Hur en idé föds

"Ända sedan jag flyttade hemifrån så fanns det en sak som var säker. I början av varje sommar så kom det ett samtal från pappa; ett samtal med en fråga, år efter år: "Jacob - känner du någon ungdom i området som vill klippa vår gräsmatta och tjäna lite extra pengar? Jag betalar bra!". I min pappas ögon så var det ett fantastiskt, naturligt, sätt att hjälpa ungdomar att tjäna extrapengar, samtidigt som han slapp undan tidskrävande rutinsysslor.

Min far är över 60 och driver ett företag på heltid, tiden är knapp och efter det att jag, min syster och våra jämnåriga blev äldre och flyttade hemifrån lev alternativet  att vända sig till dyra serviceföretag. Kostnaderna för hushållsnära tjänster är helt enkelt så höga att tidspressade karriärister tvingas att lägga  massvis av tid på rutinsysslor.

Så slog det mig plötsligt. Ifall en person har samma problem flera år i rad så kan de väl inte vara ensamma? Det ledde till att jag började ringa runt i närområdet för att utforska saken närmare. Var det här ett vanligt problem eller var det bara min pappa som drabbats av det?

I grannskapet var det blott två av 15 familjer som redan använde ungdomar till hjälp med barn- och hundpassning. Men det fanns ett tydligt uttalat intresse för avlastning kring tjänster i hemmet. Inte bara det, utan efter en korts stund funderande så visade det sig att intresset gäller det mesta; frukt- och bärplockning, staketmålning, festhjälp (exempelvis någon som serverar om man har fest), enklare teknisk support, lövkrattning, fönsterputs, snöskottning, läxhjälp, sportcoaching, musiklektioner... Förutsatt att närheten till hjälp fanns där.

Här började pusslet komma samman! Lättare tjänster, de som kräver tid men inte allt för mycket investering eller utbildning, perfekt för tonåringar! Nästa steg blev därför att prata med just dem. Även om man själv känner sig ganska ung och häftig så inser man snabbt att man inte är speciellt inne längre när man bara har 1.800 poäng på Snapchat jämfört med de 350.000+ som fjortonåringar verkar snitta.

Jag har alltid haft anledningen att vara tacksam för min stora familj, men aldrig tidigare har mina 30 kusiner kommit lika väl till pass. Med en hel rad tonåriga kusiner fick jag snabbt reda på att de flesta i tonåren gärna vill ha ett extraknäck utanför skolan men tyckte att det var svårt att finna. Nästan alla jobb kräver att man skall skriva CV och personligt brev; som i sin tur måste ha fyllas med något, vilket är ett stort hinder. Därtill så handlar det om frihet. Det är tufft att lova bort återkommande och långa tider då det ofta dyker upp roliga saker som man vill följa med på.

Det var ur de här två insikterna som idén Yepstr föddes."

//Jacob, VD & Co-Founder @ Yepstr

Är detta något du själv tänkt på? Hur hade din lösning sett ut? Vi vill gärna höra från dig!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: