background-shape

Att hundar skakar kan beror på flera olika saker

・ Hundpassning och husdjur
tag
Ett beteende som hundar kan uppvisa, ofta eller bara någon enstaka gång, är att kroppen skakar. Det kan se väldigt otäckt ut och bero på något allvarligt. Men ibland handlar det om en reaktion som inte är det minsta farlig för hunden. Här kommer vi att gå igenom olika skäl till varför hundar skakar så att du kan avgöra om det är dags att åka till veterinären direkt eller om du kan slappna av och bara vara extra snäll mot din hund.
på vintern är det vanligare att hundar skakar men lättare att förstå varför

korthåriga hundar skakar oftare då de lättare fryser

Hitta extrajobb

Den vanligaste anledningen till att hundar skakar är köld

När vi människor fryser skickar hjärnan ut signaler som innebär att muskelaktiviteten ökar. Det tar sig formen av skakningar eller vibrationer. Dessa bidrar till att höja kroppstemperaturen och fyller alltså en viktig funktion. Samma sak gäller för hundar och andra djur. När hundar skakar beror det alltså oftast på att de fryser. Kanske för att det helt enkelt är kallt ute eller för att den blivit våt samtidigt som det blåser lite. Det här är något som man lätt kan känna empati med och förstå eftersom vi själva har varit med om det. Hunden kan dock behöva hjälp för att snabbt bli varm. Har du en liten hund och ni är utomhus kan du behöva hålla den innanför jackan ett tag. En blöt hund ska torkas direkt. En hund med korta ben som pulsar i snö behöver också få hjälp för att inte bli nedkyld.

För att förebygga att hunden fryser är det bra att ha kläder i beredskap och kanske en varm filt om ni är i bilen eller i sommarstugan i väntan på att den ska bli uppvärmd. 

Små hundar skakar också mer än övriga hundar då de fryser lättare

Vissa hundraser är extra känsliga för köld

Många hundägare är oförberedda på att hunden kan börja frysa så att den skakar. De är ju i regel försedda med så tjock päls att de inte upplever kyla. När det börjar bli kallare ute så tätnar pälsen. Ibland kan dock en köldknäpp komma så hastigt att hunden inte hunnit med, eller så är det helt enkelt onormalt kallt för årstiden. Vissa hundar tål också kyla sämre än andra. Om en hund skakar mer än vanligt är det ofta en ras med väldigt kort päls. Eller en päls som inte har tillräckligt av den pälstyp som kallas för bottenull. 

Exempel på hundar som skakar på grund av att de lätt börjar frysa:

 • Vinthundar 
 • Kinesiska nakenhundar
 • Fransk bulldog

Riktigt små hundar som yorkshireterrier, chihuahua och mopsar kan också vara benägna att börja frysa snabbare än andra. Var medveten om att vissa individer är känsligare för köld än andra, inom samma ras. En äldre hund brukar också reagera starkare och snabbare på köld än vad den gjorde som ung.

Även om det kan vara en stor lättnad att en hund skakar för att det är kallt ska man vara medveten om att det är ett tillstånd som ska tas på allvar. Hundar kan frysa ihjäl eller drabbas av frostskador på delar av kroppen om de fryser under en längre tid.

Hundar kan skaka på grund av stress

En relativt vanlig anledning till att en hund skakar är att den upplever stress eller ångest. Det kan handla om att den varit med om något negativt en längre tid eller lider av posttraumatisk stress som triggas av något specifikt. Det kan också vara ett symtom på att hunden ogillar något som händer just när skakningarna inträffar. Till exempel fyrverkerier på nyårsafton eller att en större och mer aggressiv hund kommer för nära. Skakningar kan också komma av att det helt enkelt är för mycket för hunden just nu. Särskilt små hundar kan bli mentalt överbelastade när det händer för mycket, och därför drabbas av skakningar i brist på bättre respons. Att tala lugnt med hunden och att försöka avlägsna den från det som utlöst skakningarna, brukar räcka långt.

Observera att skakningar även kan inträffa när stressen eller ångesten släpper. Även människor kan bli så “rädda att de skakar” eller uppleva skakningar när stress går ut ur kroppen och vi äntligen kan slappna av.

Hunden kan vara förgiftad

En relativt vanlig orsak till varför hundar skakar är att de är förgiftade. Om vård sätts in i tid är prognosen ofta god men förgiftningar kan leda till att hunden dör. Om hunden drabbas av skakningar och har fått i sig något av följande är förgiftning en trolig orsak till skakningarna:

 • Choklad
 • Xylitol
 • Russin eller vindruvor
 • Stora mängder lök

Tänk på att en hund även kan vara allergisk mot till exempel ett specifikt födoämne som hundar normalt kan äta utan problem.

förgiftning är ibland en anledning till att hundar skakar om dem stoppat i sig något utan att man sett

Skakningar i kombination med andra symtom är ofta tecken på sjukdom

För att komma fram till om din hund/dina hundar skakar på grund av en sjukdom är det viktigt att vara uppmärksam på andra symtom. När du tar kontakt med en veterinär kommer denne att ställa en diagnos utifrån alla symtom hunden har. Här är några saker som du vara uppmärksam på om du har en hund som skakar, oavsett om det är första gången det händer eller om det är vanligt förekommande:

 • Andningssvårigheter
 • Förändrat beteende
 • Illamående och kräkningar
 • Inkontinens
 • Problem med balansen
 • Trötthet
 • Blodsprängda ögon
 • Törst, oavsett om hunden druckit mycket eller ger ett uttorkat intryck
 • Viktnedgång och/eller minskad aptit
 • Fäller mer hår än vanligt och/eller försämrad pälskvalitet
 • Urinen luktar illa
 • Feber
 • Flytningar i ögonen
 • Diarré
 • Blod i avföringen

Varför Sjukdomar som göra så att hundar skakar

Två sjukdomar som ofta kan leda till att en hund skakar är valpsjuka och njursvikt. Valpsjuka är smittsamt och det är viktigt att ta skakningar och andra symtom på allvar så att man kan utröna om valpsjuka är orsaken. Särskilt om du vet med dig att valpen inte är vaccinerad mot valpsjuka. 

 • Njursvikt är en vanlig sjukdom hos många hundraser och det är bra att uppsöka en veterinär så tidigt som möjligt. 
 • Addisons sjukdom (hypokortisolism) är ett ovanligare tillstånd som kan leda till skakningar, det beror på ett hormonfel i binjurarna. 
 • Generalised Tremor Syndrome (GTS) eller White Dog Shaker Syndrome är ett syndrom som framförallt, men inte bara, drabbar vita hundar. Dess främsta symtom är skakningar som är så kraftiga hunden kanske inte kan stå ordentligt. Även om det inte är helt klarlagt vad denna sjukdom beror på kan den oftast behandlas framgångsrikt. Malteser är en ras som drabbas oftare än andra av GTS. 
 • Canine Cognitive Dysfunction (CCD) är ett tillstånd som kan drabba äldre hundar och som kan leda till att hunden börjar skaka.

Här kan du läsa mer om olika symtom som är kopplade till specifika sjukdomar som hunden kan drabbas av. Om du tror att det kan handla om akut njursvikt rekommenderar vi denna artikel om njursvikt hos hund. Vi vill dock återigen poängtera att det är svårt att ställa diagnos som lekman. Även om du har en misstanke om varför en hund skakar (och det inte handlar om att den fryser) ska du vända dig till en veterinär innan du påbörjar någon form av behandling.

Skillnad mellan kramper och skakningar

Ibland används kramper och skakningar som synonyma begrepp men man kan också göra en åtskillnad mellan dem. En kramp är en kraftigare muskelsammandragning än en skakning. Kramper kan göra ont och leda till att en hund kissar eller bajsar på sig. Om hunden har epilepsi kan den ha kramper och förlora medvetandet. Även vissa mediciner kan ha kramper som biverkning.

Hundar skakar ibland för att de är upphetsade

En vanlig anledningar till att en hund drabbas av skakningar är att den helt enkelt är väldigt förtjust eller väldigt angelägen om att få något. Kanske uppmärksamhet från en älskad människa den inte sett på länge eller en godbit den har framför nosen men inte riktigt kan nå. Det är ett helt ofarligt och egentligen ganska charmigt beteende som du inte behöver göra något åt. Det kan dock gå till överdrift, särskilt om det är skakningar i kombination med att hunden hoppar och förlorar uppmärksamheten på sin omvärld för att den är så exalterad. Vissa hundar kan också bli så upphetsade att de kissar på sig. Då kan det såklart vara läge att försöka träna bort beteendet.

En intelligent hund som flera gånger fått något positivt i samband med att den börjat skaka kan lägga sig till med beteendet som en strategi för att få sin vilja igenom. Det är en annan helt ofarlig typ av skakning som du kanske ändå vill vänja av hunden med genom att inte uppmuntra den när den börjar skaka. Det kan dock vara svårt att med säkerhet komma fram till att hunden skakar för att få sympati eller om det beror på något annat.

Hitta extrajobb

Här i vår blogg kan du läsa mer om hundar. Du kan läsa om saker du kan behöva till din hund, en guide till små hundar, skillnader mellan Fransk bulldog och Staffordshire bullterrier, bra mat för hundar och mycket mer!