background-shape

En guide till små hundar

Terrier är en av många små hundar, här skriver vi om de vanligaste

En liten hund är dock fortfarande en hund som härstammar från vargen och det är inte ett litet beslut att skaffa till exempel en Chihuahua. Att du får plats med den i din innerficka och kan bära runt den som en känguruunge betyder inte att det inte är ett stort ansvar. I den här guiden kommer vi att gå igenom vad du ska tänka på om du är intresserad av små hundar och vilka små raser som är populära idag.

Hitta hundvakt idag

Små hundar är mer och mer vanligt nuförtiden. Att små hundar blivit så populära kan vara på grund av mindre boenden

Vad ska man tänka på när det gäller våra minsta hundraser? 

Alla hundraser är olika men det finns ett par saker som det är viktigt att tänka på när det gäller nästan alla små hundar.

Små hundar kräver särskild mat

Du kan inte ge samma torrfoder till en liten hund som till en stor. Matbitarna måste ha en storlek som är anpassad utifrån hundens mun och tänder. Vått foder fungerar i regel bra men torrfoder har den fördelen att käkarna får mer motion och det är också bättre för tänderna i långa loppet.

Små hundar kräver extra mycket omtänksamhet

Man måste vara lite mer försiktig med en liten hund än med en stor. Du kanske måste avstå från att hoppa i sängen om det finns en liten hund i den. Det kan finnas risk för att du lägger dig på den i sömnen om du sover med en liten hund. Du måste också vara försiktig tillsammans med andra hundar. En liten hund har ofta svårt att inse sina begränsningar och fungerar dåligt ihop med stora och aggressiva hundar. 

En liten hund är också mer benägen att börja frysa och kan behöva extra mycket omsorg och kanske även hundkläder, när det är dåligt väder. Det är även viktigt att vara uppmärksam på hur mycket hunden orkar när du är ute och promenerar med den. Särskilt när den blivit lite äldre. Små hundar är tyvärr också stöldbegärliga och ska hållas under extra uppsikt av den anledningen.

En liten hund brukar bli äldre än en stor

Många små hundar blir ofta gamla och du kommer att behöva anpassa ditt liv utifrån hundens behov under en lång tid framöver. Man ska inte köpa en hund för att den passar in i ens liv just så som det ser ut för stunden, utan det är ett ansvar som kan vara i uppemot 15 år.

I asien har små hundar blivit väldigt populärt i jämförelse med andra hundar

Fördelar med små hundar

Även om det är mycket att tänka på om du skaffar en liten hund så finns det flera anledningar till varför små hundar är så populära idag.

Enklare att motionera

Små hundar är sällan framavlade för extrema fysiska aktiviteter och det faktum att de har så korta ben innebär också att de får motion snabbare när du är ute med den. Detta är en sak som innebär att många som annars inte hade kunnat ha en hund får möjlighet att utöka hushållet med en fyrbent familjemedlem. Bara att gå ut med en stor hund i koppel kan kräva en hel del styrka hos hundägaren.

Lättare att bo med

Hur stor hunden är påverkar naturligtvis också hur litet du kan bo och fortfarande ge hunden ett liv som den kommer att vara nöjd med. Det handlar inte bara om hur du bor och vad du har för liv idag, små hundar är ett bättre val om du kan komma att behöva flytta till ett mindre boende i framtiden.

Behändig på resan

En liten hund är enkel att ta med. Då talar vi inte bara om att de kan följa med dig på ett spontant besök hos någon annan eller under dina vardagliga aktiviteter. Det är också lättare och billigare att till exempel flyga med en liten hund. Ofta kan du ha den där du sitter istället för i ett otäckt utrymme där hunden inte ser dig.

En liten hund kan inte skada en människa lika lätt

Även om en liten hund kan vara riktigt tuff och betraktar sig själv som ett respektingivande alfa-exemplar är det viktigt att vi människor försöker hålla oss till verkligheten. En väldigt liten hund har svårt att skada människor och andra hundar. Det kan vara en fördel om det finns barn i familjen. Har man en stor hund är det en ganska otäck situation om ett barn råkar trampa på hunden och den reagerar instinktivt.

Billigare att äga

Om vi talar om inköpspris kan en liten hund kosta lika mycket som en stor. Flera populära “minihundar” hör faktiskt till de dyrare i inköp. När det gäller de löpande kostnaderna och priset på många hundsaker är dock skillnaden ganska stor. En liten hund äter betydligt mindre, behöver inte en lika stor transportbur och klarar sig överhuvudtaget med saker i ett lite mindre format som inte kostar lika mycket som prylar för stora hundar.

Hitta hundvakt idag

Världens minsta hundraser

Vilka är då de hundraser som räknas som små hundar? Det finns många små hundar runt om i världen. Vi avrundar den här guiden med att skriva kort om några av de mest populära, små hundraserna.

Chihuahua är en mycket liten hund. Fördelen med små hundar är just att de tar mindre plats

Chihuahua

Chihuahuan brukar ofta beskrivas som världens minsta hundras. Även om det finns andra raser som finns med i diskussionen så brukar världens minsta exemplar, enligt till exempel Guinness World Records, vara just en chihuahua. Det här är en renodlad sällskapshund som kommer från Mexico från början. Namnet har den fått från den mexikanska delstaten Chihuahua, i Sverige säger många “vavva”, kort och gott. Chihuahuan är en av Sveriges populäraste hundraser, alla kategorier. Den har ett stort hjärta och ser sig som en stor hund, trots att den alltså är minst i världen.

Chihuahua är ett superbra exempel av små hundar som alla tänker på och känner till

Pomeranian

Pomeranian är en mycket liten spets som härstammar från hundar som levt med människor sedan stenåldern. Sin nuvarande standard fick rasen i slutet av 1800-talet. Om det låter trevligt med en pigg och snäll pälsboll med väldigt svag jaktinstinkt kan det här vara rätt ras för dig. En pomeranian har mycket bra luktsinne och är lika populär på hundutställningar som under tävlingar i till exempel agility. Det är alltså ett mycket anpassningsbart och lättlärt husdjur vi talar om. Här kan du läsa mer om rasen pomeranian.

Japanese chin 

Japanese chin är en trubbnosig och långhårig skönhet från Asien. Rasen är mycket gammal och förknippas med kungar och kejsare i Kina och Japan. Japanese chin har ett särpräglat utseende och sägs vara mer lik en katt än andra hundar. Den tvättar sig på samma sätt som en katt och gillar att betrakta sin omgivning från en hög position. Rasen är dock väldigt sällskaplig och en japanese chin ska inte lämnas ensam länge.

Små hundar finns i alla former, som exempelvis denna japanska ras

Toypudel

En toypudel är mindre än en dvärgpudel och har en mankhöjd på omkring 25 cm. Pudlar är intelligenta och energiska. Vill du ha en aktiv hund kring vilken det händer mycket kan en toypudel vara ett väldigt bra val. Det är en frisk ras och pudlar lever generellt sett länge. En fördel med rasen är att den inte fäller hår. Pälsen slutar inte att växa och du måste alltså klippa den med jämna mellanrum.

toypudel är en utav de små hundar som finns i världen, ännu mindre än dvärgpudeln

Affenpinscher 

Affenpinschern är en sällskapshund framavlad i Tyskland. Rasen finns avbildad i källor från 1400-talet så detta är en liten hundras som varit älskad länge. En affenpinscher kan vara temperamentsfull och har stark vaktinstinkt och hög integritet. Det är en spännande men något komplicerad ras. Att de är både smarta och fysiskt aktiva gör att de lämpar sig väl för många hundsporter. Affenpinscher har en bra rasklubb i Sverige där du kan få mer information.

Papillion

Rasen förekom på hov i Frankrike och Belgien på 1500-talet och har ett elegant utseende med stora ögon och öron. En rastypisk papillon är en mycket livlig hund som älskar både människor och upptåg. Den har lätt för att lära sig nya saker och passar mycket väl in i en aktiv stadsfamilj.

En papillon är en franska tolkning av "små hundar" och förekom redan så tidigt som 1500-tal i adelssammanhang

Yorkshireterrier 

Det här är en populär hundras i Sverige som bland annat uppskattas för sin långa vackra päls. Precis som många andra terrierraser är en yorkshireterrier ofta en hund med stor personlighet och mycket självförtroende. Som valp är den väldigt lyhörd och det innebär att man kan påverka vilket humör den kommer att ha som vuxen.

Malteser

En malteser är en tillgiven och snabbtänkt hund som snabbt kan lära sig att utföra konster av olika slag. En klassisk cirkushund helt enkelt. Rasen finns beskriven i källor som är över 2000 år gamla. Då fanns den i länderna runt Medelhavet, inte minst på Malta och de italienska öarna. Här kan du lära dig mer malteserhundarnas intressanta historia. En sak som är viktig att tänka på om du funderar på att skaffa en malteser är att det är en av de raser som kräver mest pälsvård. Helst ska pälsen borstas varje dag.

Hitta hundvakt idag

Du kan läsa mer fler artiklar om hundar här i vår blogg. Du kan bland annat läsa om populära hundnamn5 gulliga blandrasersmå hundraser som passar barnfamiljer eller stora hundraser som passar barnfamiljerhur hundar visar kärlek och mycket mer.

tag
Finns det något mysigare än en minihund som kan följa med på nästan allt? En kompis som är obrottsligt lojal och oftast på supergott humör så länge den får vara med dig. I alla fall om dess grundläggande behov är tillfredsställda.