background-shape

Fem hundar du inte visste kom från Japan

En utav många japanska hundraser vi tror är europeiska

Du vet kanske att schäfern är en tysk hundras och att labradoren kommer från Kanada. Men hur bra koll har du på japanska hundraser? Några hundraser med ursprung i Japan är idag minst lika populära i Europa och Nordamerika som i sitt hemland. Japan är helt enkelt ett viktigt hundland och det finns mycket intressant att berätta om japanska hundraser.

Hitta hundvakt idag

En mycket söt hund på trottoaren i Japan

Hur är det att ha hund i Japan?

Att ha hund fungerar lite annorlunda i Japan än vad det gör i Sverige. Det gäller särskilt om du bor i en stad där du i regel köper din hund i djurbutiken. Där träffar du hunden för första gången i en liten bur istället för hos en uppfödare. I Japan finns massor av caféer, hotell och butiker dit du kan ta med dig din hund. Men den får inte göra sina behov i stadsmiljö utan det måste ni lösa inomhus. Innan ni går ut. Japan är trångbott och små japanska hundraser är därför vanligare än stora japanska hundraser. Gamla hundar placeras ofta på särskilda “ålderdomshem”. Seden att låta dem “somna in” hos veterinären går helt emot japansk kultur och avlivning anses vara en extrem åtgärd.

5 Japanska hundraser

De här fem hundraserna är från början japanska och är fortfarande vanligast där, även om de blir allt mer populära runt om i världen. Japansk spets är en populär japansk hundras och det hörs ju på namnet att den är japansk. Det är en populär familjehund, känd för sin fluffiga päls och sin vänliga stil. Men det finns ytterligare några japanska hundraser som vi tycker att man bör känna till som hundintresserad!

Japanska hundraser är ofta ganska små, lämpade för stadsliv

Akita

Akita är en populär japansk hundras som det finns relativt många av i Sverige. Det är en stor och elegant hund som från början användes till jakt på björn och vildsvin. En akita är mycket lojal men inte särskilt intresserad av att tränas av sin ägare, särskilt inte om det görs omilt och utan kärlek. Respekt från en akita vinner du genom att vara snäll mot den. Vaktinstinkten är stark och en akita är en modig hund som kommer att skydda sin flock. I början av 1900-talet korsade man ofta akita med mastiff för att få fram kamphundar, och rasen har även korsats mycket med schäfer. Efter första världskriget har man dock arbetat med rasen på ett aktivt sätt för att få fram de ursprungliga egenskaperna och en tydligare spetskaraktär.

Akitan är en frisk hund med väldigt goda allround-egenskaper men den är inte expert inom något enskilt område. Man brukar säga att akita inte är perfekt som nybörjarras, då det är viktigt att man som ägare kan ge hunden tydliga signaler. Detta eftersom en akita är extremt observant på sin ägares gester och humör. Svenska Kennelklubben har en bra sida om akita ifall du vill läsa mer om rasen. Det här är också en hund som du ganska enkelt kan bilda dig en uppfattning om då den ofta förekommer på hundutställningar i Sverige.

Akita är en japansk hundras som omnämns en hel del i populärkulturen. “Hachiko – En vän för livet” är en film som släppts i flera versioner, bland annat av Lasse Hallström 2009. En otroligt trofast akita har huvudrollen. Denna ganska sorgliga film bygger faktiskt på en sann berättelse om en hund som väntade i många på sin döde husse vid järnvägsstationen i Shibuya. Akita är en symbol för den trofasthet som många förknippar just med hundar.

Den rasen som flest känner till av de japanska hundraserna är Akita

Shiba

Shiba är en “officiell japansk hundras” som idag oftast fungerar som en vanlig sällskapshund, men den har en bakgrund inom jakt av småvilt. Efter att shiba korsats mycket med brittiska jakthundar i början av 1900-talet var renrasig shiba ytterst sällsynt men det ledde till att man enades om en rasstandard och lyckades bevara shiban efter medveten avel under flera decennier.

En rastypisk shiba är väldigt alert och uppmärksam på sin ägare. Den är vänlig till sin natur men inte alltid så inställsam mot främlingar. Rasen shiba är vanligtvis mycket avslappnad men det kräver att den fått tillräckligt med motion och även mental stimulans, annars blir den snabbt rastlös. Agility-träning är en aktivitet som passar rasen mycket bra. Det är också en utmärkt hund för dig som är intresserad av spårning. Shiba är en renlig hund som inte kräver särskilt mycket i form av pälsvård. En shiba kan bli över 15 år gammal och inga rasspecifika sjukdomar finns dokumenterade. Det finns flera bra uppfödare av shiba i Sverige och du kan lätt skaffa dig ett nätverk av personer med kunskap om denna charmiga japanska hundras.

Hokkaido

Att hokkaido är en japansk hundras är inte så svårt att lista ut om du vet att hokkaido är namnet på Japans största ö. Men många känner till rasen under namnet ainu, och då är det ju inte lika uppenbart att det är fråga om en japansk ras. Hokkaido är en gammal ras som använts till att ställa björn. Den är en uthållig, modig och självständig ras som inte är så olika våra skandinaviska spetsar. Idag används hokkaido som både jakt- och sällskapshund. Inte minst på ön Hokkaido.

Hokkaido är väl lämpad i snö och kyla och även om detta är en förhållandevis ovanlig hund passar den riktigt bra för ett aktivt liv i norra Sverige, kanske som ett alternativ till en siberian husky eller en karelsk björnhund?

Kai

Kai är en spets som härstammar från hundar i antikens Japan men den erkändes inte som ras av Japanska Kennelklubben förrän 1931. Idag uppbär dock kai hög status och rasen betraktas som en nationalklenod. Kai användes ursprungligen till jakt på bland annat vildsvin och hjortar. En kai kan ofta både klättra och simma och är avlad för att kunna röra sig självständigt över stora ytor och i berg. Det är en populär ras bland dem som bor där hunden kan få utlopp för sina naturliga egenskaper. Det är dock ingen stadshund vi talar om här och därför är den trots allt relativt ovanlig, även i Japan. Det finns dock flera exemplar i Sverige och kai passar utmärkt som till exempel gårdshund.

En kai är kärleksfull mot sin familj men reserverad mot främlingar, ett passande temperament för den som vill ha en hund med vaktegenskaper. Hos Svenska Urhundsklubben kan du läsa mer om kai. Om du gillar Manga och japanska dataspel har du nog stött på hundar av typen kai ett flertal gånger. Det här är en hundras som alla i Japan känner till, även om det inte är så många som kan ha en.

Nihon teria

Japans mer traditionella hundraser är relativt storvuxna och därför inte helt lämpade för stadsliv. Det är lite problematiskt eftersom en mycket stor del av japans befolkning lever i städer numera. På 1700-talet hade Japan ett stort utbyte med Europa och med på fartyg från Holland och England fanns ofta hundar av terriertyp. Dessa korsades med inhemska hundar tills man år 1930 renavlade nihon teria, japansk terrier. Det här är en sällskapshund som mycket snabbt blev populär i japanska städer. Idag är dock nihon teria inte lika vanlig på grund av den stora konkurrensen med andra, ännu mindre, hundar.

Nihon teria är en pigg och glad hund med ca 30 centimeters mankhöjd. Det är tillräckligt litet för att hunden ska få plats i en barnvagn. Många japanska hundägare vill inte att hunden ska bli smutsig och kör hellre omkring med den i barnvagn än låter den gå i koppel. Om du vill ha mer information om rasen kan vi rekommendera att du går med i Terrierklubben.

Hitta hundvakt idag

I vår blogg kan du läsa mer om hundar och mycket mer. Här kan du läsa om den smartaste hunden, hur hundar visar kärlek, småhundar som passar barnfamiljer eller stora hundar som passar barnfamiljer, populära hundnamn och fem söta blandraser.

tag