background-shape

Guide för olika terrierraser

Saker som de flesta terrierraser har gemensamt

En stor majoritet av alla terrier är brittiska raser framavlade för jakt från början. Inte minst jakt på grytlevande vilt som kaniner, rävar och grävlingar. Det handlade inte i första hand om jakt på djur som sedan åts utan en terriers viktigaste uppgift var att hålla efter skadedjur på gods ute på landsbygden. Många hundar av typen terrier hölls för att de var bra på att ta råttor, som annars kunde bli ett stort gissel.

Hitta hundvakt idag

Terrier är med få undantag små till medelstora hundar med strävhårig päls och ett speciellt temperament. Uttrycket “envis som en terrier” säger mycket om hur dessa hundar möter sin omgivning. Även om det kan låta jobbigt med en utpräglat envis hund så ska det sägas att detta karaktärsdrag är en del av charmen med terrierhundar. Det är inte så ofta det tar sig riktigt jobbiga uttryck för dig som hundägare. Förutom att de kan vara envisa har terrier ofta ganska hög energinivå. Att en terrier inte ger upp så lätt när den väl bestämt sig för något beror på att de alltså har använts för en typ av jakt där hunden beger sig ner i gryt och andra hålor. En terrier tycker mycket om att ha en uppgift och de är därför förhållandevis enkla att träna och har lätt att lära sig nya saker.

Fram till omkring 1835 förekom det att terrierhundar användes vid hundkamper i Storbritannien och många har fortfarande en påtaglig tuffhet i sig. Att de är härdiga och tåla smärta bra är uppmärksammat. Är du ute efter en liten tuffing som kommer att försvara dig om det behövs så finns det flera terrierraser som är utmärkta val.

Vilka olika terrier finns det?

Det finns över 40 terrierraser runt om i världen. Vissa är väldigt sällsynta och andra hör till de populäraste hundraserna i världen. Vi har valt att titta närmare på nio olika terrierraser som är populära i Sverige och/eller extra intressanta i och med sin historia eller sina egenskaper.

Jack russell terrier

En Jack russell terrier är, med tanke på hur liten den är, en mycket tuff och karismatiskt hund som tar plats i de flesta sammanhang. En typisk Jack russel har gott humör och jaktegenskaper som gör att den även kommer till sin rätt vid agilityträning. Den har tjock päls som är vattenavvisande. Det första exemplaret av rasen sägs ha varit framavlad av en pastor som behövde en tuffare hund som komplement till de snabba men lite veka foxhounds han använde vid rävjakten.

Airedaleterrier

En airedaleterrier är en smart och självständig hund med ett elegant utseende. Den är betydligt större än de flesta andra terrierraser. Den kallas därför ibland “kungen av terrier”. Det handlar dock inte bara om att den är stor utan det här är en hund med en naturlig värdighet. Airedaleterriern behöver mycket stimulans men kan bli bra på det mesta som du tränar den att utföra. Rasen kräver relativt avancerad pälsvård men är frisk och den har inte problem med rasburna sjukdomar.

Bullterrier

Bullterriern har ett mycket speciellt utseende som många faller för. Observera att en bullterrier delar en del genetik med pitbulls, men att det är fråga om två olika raser. En bullterrier är i grund och botten en charmig familjehund som hänger med på det mesta. De är mycket mångsidiga och en bullterrier kan till exempel blir väldigt bra på både agility och viltspår. Bullterrier är kända för att utveckla så väl integritet som en stor personlighet. De kan vara något svåruppfostrade men är också ovanligt roliga att ha att göra med. Svenska bullterrierklubben har mer information om rasen om du blev intresserad av beskrivningen.

Strävhårig foxterrier

Den här rasen togs fram för den mycket specifika uppgiften att ge sig efter rävar som gömt sig i sitt gryt. Idag är den strävhåriga foxterriern vanligast som familjehund. Den är intelligent och uppfinningsrik och har naturlig pondus. Om den inte uppfostras på ett konsekvent sätt kan en strävhårig foxterrier bli lite väl självständig och få svårt att ta sin ägare på allvar alla gånger. Många som har en strävhårig foxterrier kan intyga att det är en rolig hund att skratta med och åt.

Här kan du läsa mer om strävhårig foxterrier. Rasen finns även i en släthårig variant, med liknande egenskaper, som inte kräver lika mycket pälsvård.

Yorkshireterrier

Det här är en korsning av flera andra terrierraser. Det är en mycket liten men uppmärksamhetskrävande och alert hundras som uppskattar olika typer av upptåg. Yorkshireterriern är i första hand en sällskaps- och utställningshund som fungerar fint i stadsmiljö och som är lätt att ta med i till exempel bilen. En rastypisk yorkshireterrier har långt hår som bör borstas igenom varje dag. Om man inte tar tag i det tidigt kan en yorkshireterrier lägga sig till med ovanan att skälla för mycket. Hos den svenska rasklubben för yorkshireterrier kan du lära dig mer om rasen.

West highland white terrier

West highland white terrier är en liten hund med skotsk härkomst. Den användes ursprungligen till jakt på bland annat fåglar och kaniner. En trygg och harmonisk west highland white terrier har ett suveränt humör och är vänlig mot de flesta. Energinivån är hög de blir ofta mycket duktiga på lydnad. Rasen kan drabbas av hudproblem och pälsen bör trimmas flera gånger om året. En “Westie” behöver en hel del motion, får den det kan den bli riktigt gammal, som många andra små hundar.

Skotsk terrier

Utseendemässigt är den skotska terriern en av de mest säregna hundraserna som finns. Den är mycket atletisk och kompakt med långt hår och ett mycket avlångt huvud. Rasen avlades fram i Aberdeen i östra Skottland och dess huvudsakliga syfte var att minska beståndet av grävlingar. För att klara den ganska extrema uppgiften behövde man en självständig, anpassningsbar och tuff liten hud. De egenskaperna är framträdande än idag hos den skotska terriern. Skottefederationen är namnet på den mycket aktiva rasklubben.

Bostonterrier

Bostonterriern är en amerikansk ras som är relativt behändig i storleken. I sitt hemland är det en av de mest populära hundraserna. Många gillar dess utseende med den tillplattade nosen och de korta benen. En Bostonterrier är en glad hund som kommer väl överens med barn. Långt tillbaka i tiden förekom dock bostonterriers i hundkamper så det är, som så ofta när det gäller terrierraser, en tuffing i ett litet format vi talar om här.

Bedlingtonterrier

Bedlingtonterriern var från början en mycket tuff och arbetsvillig hund som avlades fram av gruvarbetare. Senare har man korsat in whippet och idag är bedlingtonterriern en lika vänlig som modig och självständig hund. Utseendemässigt liknar den ingen annan terrier och man kan se att den har en del vinthund i sig. Rasen har rykte om sig att vara lite komplicerad då det handlar om energiska och egensinniga hundar, samtidigt som de ser så väna och oskyldiga ut att man inte förväntar sig den skärpa som hunden faktiskt besitter.

Vad innebär det att ha en terrier hemma?

Precis som när det gäller andra hundar bör man ha ett liv som gör att man kan tillmötesgå behoven hos den ras man väljer. Här är det svårt att generalisera eftersom det finns terrierraser i många storlekar och som är framavlade i helt olika syften. Man kan ändå säga att terrierhundar är skapta för friluftsliv. Det faktum att de ofta är små och alltså har korta ben innebär dessutom att de får bra motion snabbare än en större hund. De flesta terrierhundar är egensinniga och det är viktigt att stävja problematiska beteenden tidigt, på ett kärleksfullt och konsekvent sätt.

Roliga fakta om terrier

Vi avslutar med några “fun facts” om denna stora grupp av hundar, full av intressanta och roliga individer.

  • Tycker du att en terrier har ett konstigt namn? Då kan det vara kul att känna till att flera terrierraser har namn från olika grevskap i den anglosaxiska världen. Det gäller till exempel norfolkterrier och yorkshireterrier.
  • Terrier är ett franskt ord som betyder jord. Passande för en hund känd för att jaga sina byten ovan så väl som under jord.
  • Även en liten terrier kan fungera utmärkt som vakthund genom sitt stora mod och sin känsla för sin flock. Den som hör en terrier skälla utan att se den tror ofta att det är en större hund, och det tror terriern också!
  • Tintin, en av de mest kända tecknade seriefigurerna, hade hunden Milou som är en vit foxterrier. Ett passande sällskap för en pigg och modig äventyrare med hjärtat på rätta stället.

Hitta hundvakt idag

Du kan läsa mer fler artiklar om hundar här i vår blogg. Du kan bland annat läsa om populära hundnamn5 gulliga blandrasersmå hundraser som passar barnfamiljer eller stora hundraser som passar barnfamiljerhur hundar visar kärlek och mycket mer.

tag
Idag är de flesta terrierraser utmärkta sällskapshundar. Några populära raser har avlats på utseende snarare än jaktegenskaper. Det finns dock fortfarande renodlade jakthundar i den här stora och intressanta familjen av hundraser.