background-shape

Guide om Australian shepherd

・ Hundpassning och husdjur
tag
Australian shepherd är en älskvärd hundras som är känd för sitt glada lynne och för att vara obrottsligt lojal gentemot sin ägare och familj. Den måste få mycket motion då det i grund och botten är en vallhund. I den här guiden kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om du funderar på att skaffa en “aussie”, som rasen ofta kallas även i Sverige.
En bild på en mycket söt australian shepherd

Rasens historia

Rasen avlades fram i USA på 1800-talet och en teori är att det framförallt var hundar som kom från Australien som man använde sig av. Det kan också vara så att den fått sitt namn från de får, som ofta importerades från Australien, som hunden vallade. Australian shepherd, eller australisk vallhund som man kan säga på svenska, har mycket gemensamt med border collie och baskisk vallhund. Det var i första hand boskapsuppfödare som utvecklade rasen. Inte minst fårfarmare som hade sin flockar på hög höjd i Klippiga bergen. Vi vet faktiskt inte så mycket mer än detta om rasens tidiga historia. Ursprunget är alltså lite höljt i dunkel men lite mer information hittar du här, på rasklubbens hemsida.

Hitta hundvakt idag

Rasen fick tidigt spjutspetsegenskaper inom uthållighet och vallning och den kan dessutom ta självständiga beslut när den är ute på arbete. Något annat som snabbt gjorde att australian shepherd blev populär var den extraordinära pälsen och dess vänliga leende och beteende. Australian shepherd är inte bara en hund som kan förses med en uppgift utan är även ett mycket uppskattat sällskap. 

Den majestätiska hundrasen australian shepherd har en lång historia med människan

Så ser australian shepherd ut

En hanhund har en mankhöjd på omkring 55 cm, tikar är något mindre. Kroppen uppfattas som längre än den är hög. Det är en medelstor, muskulös hund vi talar om. Många olika färger kan förekomma i pälsen, som är lång och tjock och behöver borstas ofta, särskilt när den fäller. Det är vanligt med svarta och rödbruna inslag i ett spräckligt och iögonfallande mönster. Australisk vallhund är en av få hundraser som relativt ofta har olikfärgade ögon. Den kan också ha ett par blå eller gröna ögon, vilket är eftertraktat. Även pälsen kan faktiskt gå i blåaktiga nyanser på grund av en mutation, och då kallas den blue merle australian shepherd.

En australian shepherd på hösten i en allée

En krävande men underbar familjehund

En australian shepherd kan fungera fantastisk bra som familjehund eftersom den är vänlig, påpasslig, lojal och mångsidig. Den älskar fysisk närhet och anses av många vara en av de vackraste raserna överhuvudtaget. Det finns alltså en hel del som gör att man direkt kan bli upp över öronen förälskad i en aussie. Det gäller dock att komma ihåg att detta i grund och botten är en brukshund som kräver lite mer än de flesta hundar för att må bra. Om du bor i lägenhet bör du vara beredd på att jobba med hunden utomhus minst en timme om dagen, helst mer, för att den ska få ett drägligt liv som passar dess fysik och mentalitet. Om du bor i en villa och har möjlighet att hägna in en del av tomten behöver dock inte livet med en australisk vallhund bli så svårt. Prova att vara några personer som springer åt olika håll så får ni en aussie i sitt esse.

Vad kan man använda en australian shepherd till?

Det här är en ras som passar dig som vill ha en aktiv hund och som kan ge den tillfälle att arbeta med eller i alla fall engagera sig i något den är bra på. Det betyder inte att du måste ha frigående får, även om hunden skulle älska det. Det finns många hundsporter som kan ge en australian shepherd en stark känsla av mening och er båda en massa roliga stunder. 

En hund som tagits fram för vallning har hög arbetskapacitet och klarar att lösa problem och att fatta beslut snabbt. Allt från agility till lydnad och freestyle är områden där en australiensk vallhund verkligen kan briljera. Frisbee är en annan aktivitet som en australian shepherd brukar älska och som är mycket mer stimulerande för hundens intellekt än att bara kasta en boll som den får apportera. 

Hundar av den här rasen är ofta fysiskt starka. I sitt naturliga habitat arbetar de med att flytta på djur som hamnat fel genom att trycka sin kropp mot dem för att få dem att ändra riktning. Små barn bör vara lite försiktiga nära en aussie som springer i full karriär, annars kan de bli omkulltacklade i lekens virvlar. Brukshundklubben har bra information om australian shepherd för dig som vill veta mer om vilka aktiviteter som passar den här rasen.

Populär linslus

Ett roligt bevis på att detta är en charmig och läraktig hundras är att australian shepherd är kraftigt överrepresenterad i filmer och serier. Om en regissör gör en berättelse där en vacker och duktig hund ska vinna tittarnas sympati väljer många en aussie.

En bild på en mycket sällsynt typ av australian shepherd som återspeglar hur unika alla dessa hundar är.

Reserverad mot främlingar

Precis som många andra hundraser, särskilt brukshundar, är australian shepherd kända för att vara lite reserverade mot människor som den inte känner. Om du vill ha en vakthund är det en utmärkt egenskap som inte bör tränas bort. Då kan det också var en fördel att detta inte är tyst hund utan en ras som kan skälla mot främlingar den ännu inte introducerats för. Reserverad betyder inte rädd. En typisk aussie har självförtroende och springer inte och gömmer sig bara för att något händer som den aldrig tidigare har varit med om.

Lämna den inte ensam för länge

Hur bra hundar klarar ensamhet är i första hand en fråga om hur de uppfostrats och hur de är som individer. Australian shepherds är dock kända för att utveckla väldigt starka band till sin familj och de mår inte bra av att vara helt ensamma många timmar varje dag. Detta kan sägas om de flesta hundar men en australisk vallhund är alltså extra känslig för att bli lämnad själv länge. Den är helt enkelt van vid att höra till eller i alla fall ha koll på en flock. Problemet minskar betydligt om den har sällskap av en hundkompis när dess människor inte är hemma. Alla gillar inte hundar som är lite som plåster och som alltid ska sno runt benen på en och vara så nära de kan. Sådan tillgivenhet kan kännas lite påflugen. Men om du är en person som tycker att det låter charmigt med en hund som kommer att bli otroligt fäst vid dig om du är snäll mot den så är det en utmärkt ras. Och i en familj är ni ju flera som kan ge hunden uppmärksamhet!

En söt vovve av rasen australian shepherd

Australian shepherd är en frisk ras

Alla hundar kan bli sjuka men rasen australian shepherd är långlivad och inte särskilt förknippad med några allvarliga sjukdomar. Möjligen är den något mer benägen att drabbas av epilepsi än vad andra raser är. Var vaksam på problem med höftlederna och försäkra dig gärna om att föräldrahundarna inte har höftledsproblem om du köper en valp. Läs mer om höftledsproblem här om du oroar dig för detta. En australian shepherd blir ofta över tio år gammal och är relativt långlivad för att vara en så pass stor ras. Observera att hunden kan bli nervös och må dåligt om inte dess stora behov av motion och mental stimulans kan tillgodoses.

En hund som vandrar omkring i snön

Är du redo för en australian shepherd?

Som en sammanfattning av den här guiden följer här en lista över frågor som du behöver kunna svara ja på, om du vill kunna ge en australisk vallhund ett bra liv:

  • Är du eller någon i familjen hemma på åtminstone halvtid, eller kan ni tänka er att anlita hundpassning?
  • Tycker du om att ägna dig åt fysiska aktiviteter tillsammans med hunden?
  • Är du beredd att regelbundet ägna dig åt sådant som stimulerar hundens intellekt?
  • Är du beredd på att en australian shepherd kräver lite mer pälsvård än många andra raser?
  • Kan du tänka dig att ha en hund som är otroligt uppmärksam på sin ägare och som gärna vill vara social, hela tiden?

Om svaret är ja på alla dessa frågor är det inte så mycket att tveka på. Då är aussie en av de charmigaste raserna som finns! Vi är inte förvånade över att den blir allt mer populär som ren sällskapshund i Sverige. Globalt är australian shepherd en av världens 15 populäraste hundraser.

Hitta hundvakt idag