background-shape

Hunddagis – här hittar du svaren på de vanligaste frågorna!

hunddagis

Enligt Svenska Kennelklubben bör en hund inte vara ensam mer än 5 timmar för att må bra. Detta kan vara svårt att få till om man jobbar heltid på en arbetsplats som inte tillåter husdjur. Eller om man har svårt att åka hem under dagen och rasta hunden själv. 

Hitta hundvakt idag

En lösning kan vara att fråga runt i bekantskapskretsen: kanske finns det någon som gärna går ut med din hund dagtid? Eller betala för en dagmatte eller daghusse som avlastar dig de stunder då du är upptagen. I båda fallen finns det dock en risk att personen blir sjuk eller plötsligt inte kan. Om du vill vara säker på att din vovve alltid har någonstans att gå där den får mat och sällskap, och blir rastad, kan ett hunddagis vara en god idé. 

Vad är hunddagis?

Ett hunddagis är precis som det låter: ett dagis för hundar! Personalen som jobbar på hunddagis är oftast utbildad inom hundars beteende och dagen följer ett givet schema med satta rutiner. Vissa hunddagis erbjuder också andra tjänster, såsom hundmassage, kloklippning, övernattning och pälsvård. 

Hunddagis

Vad är skillnaden på hunddagis, hundpensionat, dagmatte/-husse och doggywalker?

Den stora skillnaden mellan ett hunddagis och ett hundpensionat är att på ett hunddagis spenderar vovvarna sina dagar, medan på ett hundpensionat kan gästerna stanna över natten – flera dygn i sträck. Detta kan vara bra om du ska iväg på semester och inte har möjlighet att ta med din bästis. 

En doggywalker (hundvakt) är en person som har nyckel till ditt hem och hämtar din hund under dagen för en promenad. Om du har en dagmatte/-husse lämnar du din vovve hos hen som tar hand om den i en lugn hemmiljö. Vissa dagmattar/-hussar har egna hundar eller tar hand om en eller två till.

Vad kostar hunddagis?

Vill du ha din hund på dagis varje vardag i veckan och önskar att personalen hämtar och lämnar vovven hos dig? Då kan priset lätt hamna upp emot 6000 kr per månad. Vissa önskar dock bara “hundpassning” några enstaka dagar i veckan och föredrar att hämta och lämna själva. I sådana fall kan priset ligga runt 2000-3000 kr per månad. Som du säkert förstår skiljer sig priset åt mellan de olika aktörerna. Varför ett ställe är dyrare än ett annat kan bero på flera faktorer, såsom storleken på hundgruppen, personaltäthet med mera. 

Är hunddagis bra för hunden?

Enligt hundpsykologen Anders Hallgren kan hunddagis vara bra – om hundarna blir väl omhändertagna. Det blir de oftast på ställen som har 3-4 hundar per personal. Att vovvarna både får mental och psykisk stimulering under dagen är också av stor betydelse. 

Hunddagis

Hur hittar jag ett bra hunddagis?

Hitta hundvakt idag

Kolla med din uppfödare eller dina hundvänner om de kan rekommendera något bra i närheten. Oavsett om du får tips eller kontaktar ett hunddagis direkt bör du besöka några stycken, kika in i lokalerna, och få en känsla av var din hund kan passa bäst. 

Några frågor som kan vara bra att ställa till personalen är: 

  1. Hur många hundar är det på varje avdelning? Är det många hundar bör de delas in i mindre grupper.
  2. Har hunden en lugn plats att vila på? Hunden ska kunna gå undan och vila i fred.
  3. Hur mycket får de promenera per dag? Ett par timmar om dagen är toppen.
  4. Får löptikar komma till dagis? Om inte – vad gäller då med hur lång tid hunden ska hållas undan och betalning till dagis.
  5. Måste min hanhund vara kastrerad? Krav på vissa dagis där man tar emot löptikar.
  6. Hur många hundar ansvarar varje person för och vilken erfarenhet har de? Enligt Jordbruksverkets regelverk ska en person som driver hunddagis ha utbildning på hundar eller motsvarande erfarenhet.
  7. Kan det hända att hundarna lämnas ensamma? Om hundarna sitter en och en är det okej, likaså om det är en väldigt trygg hundgrupp. Inte annars.
  8. Hur gör ni med maten? Ta med egen mat? Hur garanterar man att en långsamätare får ha sin mat i fred?
  9. Hur agerar ni om hundarna bråkar och någon blir skadad? Personalen ska ha god erfarenhet av hundars beteende. Uppstår skada ska man ta hunden till veterinär – och det är förstås bra att kolla upp vad som gäller med försäkringar osv. Vem betalar?

Frågelista från harligahund.se.

Förutom frågorna ovan är det viktigt att kolla om hunddagiset har lämpliga försäkringar och att det inte finns några anmärkningar från länsstyrelsens djurskyddsinspektörer. När man sedan bestämt sig bör man skriva ett avtal. 

Hunddagis

Passar alla hundar på hunddagis?

Precis som oss människor är hundar olika med olika personligheter och behov. Om du har en hund som älskar att umgås i flock och inte gillar att vara ensam för många timmar, så kan hunddagis vara en perfekt lösning. Om din vovve däremot tycker det kan vara ansträngande att vara med andra hundar för tätt inpå kanske en dagmatte eller husse kan vara ett bättre alternativ. 

Hur gammal bör min hund vara för att den ska gå på hunddagis?

Enligt jordbruksverket finns det ingen åldergräns för valpar på hunddagis. Dock kan de enskilda företagen ha egna regler. Vissa tar endast emot valpar över 6 månader, andra är lite mer flexibla och tar beslut beroende på hunden. 

Hunddagis med upphämtning, finns det?

Absolut. Många hunddagis erbjuder hämtning och lämning från hemmet. Perfekt för dig som inte har tid eller lust att ta vovven till sitt dagis innan eller efter jobbet. Dock brukar denna tjänsten kosta en del extra. 

Källor: Svenska Kennelklubben och Härliga Hund 

Intresserad av att få hjälp av en doggywalker (hundvakt)? Kolla in vår guide för att hitta en som passar! Annars är vår blogg ett hett tips för att läsa mer intressant och matnyttig information om människans bästa vän. 

tag
Känner du att din vovve är ensam lite för mycket på dagarna? Då kan hunddagis vara en bra idé! Precis som med dagis för barn lämnar du din hund där under dagen och hämtar sedan upp den efter jobbet. Men vad behöver man veta innan man bestämmer sig? Vi har listat svaren på de vanligaste frågorna här.