Hur länge får en hund vara ensam

22/9/2022
Hur länge får en hund vara ensam om dagarna?

Det finns inget enkelt svar på frågan om hur länge en hund kan vara ensam. Det finns stora individuella skillnader på hundar, hur trygga de är och hur mycket de är tränade och vana vid ensamhet, vilket är varför hur länge en hund får vara ensam kan variera. I allmänhet kan de flesta vuxna hundar lämnas ensamma i några timmar åt gången, men det är viktigt att inte lämna din hund för länge om du inte är säker på hur den kommer att hantera det.

Jordbruksverket har djurskyddsbestämmelser som består av föreskrifter och rekommendationer för hund och kattägare, dessa skall följas.

Alla hundägare vet att hunden är människans bästa vän men vänskapen och förtroendet går åt bägge hållen. En hund är ett flockdjur och vill ha sin flock runt sig vare sig det är människor eller andra hundar. En valp kan bli förtvivlad av att behöva vara ensam, medans en äldre hund kan ta det lugnt och vila när huset är tomt, men åldern gör att den behöver kissa oftare. 

Det är stor individuell skillnad på vad hunden trivs med och klarar av, men det är också en fråga om träning och trygghet. Det finns mycket man kan göra för att hunden skall ha det bra och trivas när du måste lämna den ensam.

När man jobbar långa dagar kan det vara bra att veta hur länge en hund får vara ensam

Lämna hund ensam hemma

Att lämna hunden ensam hemma för att man måste gå till jobbet eller till ett ställe där det inte är okej att ha med hunden - kan vara svårt för både hunden, matte och husse. Det är lätt att hamna i ett lättare tillstånd av separationsångest när man säger hejdå till sin hund i dörren, och tyvärr gör dessa känslosamma avsked bara situationen värre. Hunden känner sig ännu mer ledsen om den vet att du också är bedrövad. Din hund ger glädje, trygghet och är din vän och om den känner och ser att du tycker det är svårt att lämna den, så blir situationen ohållbar.

Hunden protesterar mot att var ensam

Hunden som inte trivs med att vara själv hemma signalerar det på olika sätt. Den kanske skäller oavbrutet och övergår till ett ledset ylande. Har du hört hunden gråta så vet du också att det gör ont i hjärtat både på dig och på grannen, men mest ont har nog hunden som inte är trygg i ensamheten. En del hundar ägnar sig åt destruktivt beteende, som att göra sönder saker hemma eller klösa sönder dörren för den vill ut. Hunden kan också bajsa eller kissa i protest mot att vara ensam hemma.

Träna hunden att kunna vara ensam

En valp under fyra månader kan bara lämnas ensam riktigt korta stunder. Du kan kila iväg ett kort ärende och då kan du också passa på att börja träna hunden för att kunna vara ensam fler timmar när den blir äldre. Hur länge en hund får vara ensam kan bero på hur mycket du har tränat den till just det!

Det är viktigt att se till så att hunden har en skön relativt tyst plats att vila på med sina leksaker. Att hunden fått mat, har tillgång till rent vatten och har varit ute på en promenad och gjort sina behov. Är hunden van vid att det spelas musik och pratas hemma, så kan det vara en bra idé att sätta på radion lite lågt så att hunden upplever hemtrevnad.

När du eller ni går iväg så gör inte så stor affär av det. Lägg band på din egen ledsenhet att lämna hunden, men säg hejdå när du går och tala om att du kommer tillbaka snart.

När du kommer tillbaka vill hunden väldigt gärna visa hur lycklig den är att du är hemma igen. Hunden kan hoppa och springa runt dig och göra allt för att pussas. Du kan hälsa på hunden och tala om att du är hemma igen men försök att inte ägna den för mycket uppmärksamhet i glädjeskutten, utan vänta tills den lugnat ner sig. Då kan du tala om för hunden hur duktig den är och gosa med den. På detta sättet kan du slippa att i framtiden ha en hund som alltid hoppar på alla som kommer hem.

Om din valp har varit destruktiv och gjort sönder något eller kissat - då är det av största vikt att du inte bannar, skäller eller straffar den. Du kan visa för hunden att du inte är nöjd med beteendet, men kom ihåg att det är du som skapar och lär ut tryggheten till din hund. Att göra den ännu mer rädd att vara ensam hjälper inte.

Du kan köpa en speciell dosa som avger doft - feromoner som lugnar din hund. Hundar i flock sprider feromoner till varandra som ger en känsla av trygghet.

Har du mer än en hund så kan hundarna ge varandra trygghet, om de trivs ihop. Måste du vara borta längre stunder så är det bästa att hitta en hundvakt som kommer och leker med din hund och går ut på promenad. Hur länge en hund får vara ensam är kortare än två.

Hur länge får en hund vara ensam när man åker till jobbet

En hund skall rastas var sjätte timme - jordbruksverket

Jordbruksverket har djurskyddsbestämmelser med föreskrifter och allmänna råd. Vad gäller tillsyn av hundar så finns det två paragrafer som måste beaktas.

Kapitel 1 § 16

Tillsyn skall ske minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade hundar skall ses till oftare.

Kapitel 2 § 12

Hundar som hålls inomhus utan fri tillgång till rastgård, skall rastas utomhus regelbundet med hänsyn till hundens ålder och hälsotillstånd. Hundar som permanent hålls i rastgård skall dagligen rastas på annan plats.

Allmänna råd

Hundar bör rastas var sjätte timme dagtid, valpar, sjuka och äldre hundar skall dock rastas oftare.

En hund skall alltså inte lämnas ensam en åtta timmars arbetsdag. Du behöver träna och hjälpa din hund att känna sig trygg dom timmar som den är ensam. Har du möjlighet att gå hem på lunchen och ägna en stund åt lek och att rasta hunden så är det bra, alternativet är att skaffa en hundvakt som hunden är trygg med. Det finns också hunddagis, där du kan efter inskolning lämna din hund när du jobbar. En del stora företag har hunddagis knutet till arbetsplatsen.

Att ha en hund är att ta ansvar och ge tid för en individ i många år, det du ger din hund i form av kärlek och trygghet får du tillbaka dubbelt upp.

Skall du skaffa en valp så får ni planera in ledigheter i familjen precis som när man får en människobebis. Och har din hund blivit gammal och kanske sjuk så skall du ägna mer tid åt den. Det är den värd!

Om du vill veta mer om vad som gäller rörande hunddagis kan du dyka in här!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar