Hur många tänder har en hund

30/10/2022
Om man tittar in i munnen på en hund ser man ofta långa rader tänder, hur många tänder har en hund?

Hunden är ett, sen många tusentals år, domesticerat djur som härstammar från vargen. De är köttätare och använder munnen på fler sätt än människan. Hundar har inga händer att plocka upp saker med eller att klia sig med - hunden använder käken. Med tanke på hur användbar käken är för hunden så förstår man också varför många hundar har en lång nos och varför alla hundar har så många fler tänder än människan. Så hur många tänder har en hund?

När valpen lämnar mamman så har den tjugoåtta “mjölktänder”, eller rättare sagt valptänder. Tänderna är vassa och valpen vill använda käkarna hela tiden. Valpen vill tugga - på allt som den ser, den uppför sig lite som en baby, allt skall utforskas och smakas på och dessutom helst tuggas sönder. Det gäller att göra rent hus när man har en valp hemma, förutom att plocka bort allt som kan vara skadligt för hunden, så får man också plocka bort allt som man är rädd om eller vill ha kvar. Valpen vill utforska alla saker den kan hitta. Har du barn i familjen eller en hundvakt så är det viktigt att alla är informerade om vad valpen kan tugga på och vad som är farligt.

När valpen fyller fyra månader då börjar den få vuxentänder och tappar efterhand sina valptänder, redan vid sex månaders ålder så har valpen fått alla sina fyrtiotvå vuxentänder.

En vuxen hund skall ha fyra stycken hörntänder, tolv stycken framtänder, sexton stycken främre kindtänder och tio stycken bakre kindtänder. 

Här berättar vi om hur många tänder en hund har

Dom tolv framtänderna kallas gnagtänder eftersom hunden gnager med dom. Alla har sett när hunden skall klia sig och plötsligt gnager på ett ställe på kroppen.

Det tar tid för hundens tänder att bli riktigt starka rakt igenom och få hård emalj. Tänderna är känsliga upp till två års ålder, därför skall man inte ge valpar hårda köttben eftersom tänderna inte är starka nog, utan kan gå sönder. Valpar skall inte heller apportera hårda och tunga grenar för tänderna är inte redo att klara den påfrestningen än.

Det är bra om hundar får torrfoder som rensar tänderna rena när dom tuggar. Det finns också bra tuggpinnar i handeln som främjar tandhälsan hos hundarna. Valpens tänder ska borstas  precis som småbarnens tänder, så att dom vänjer sig tidigt att få tandskötsel. Varför? Jo för att hundar får tandsten och kan få tandköttsinflammationer precis som människor. Tandköttsinflammation är en av de vanligaste sjukdomar som en hund kan drabbas av. Det kan leda till att hunden tappar sina tänder eller att en veterinär får dra ut tänderna. En behandling som är både mycket kostsam för matte och husse och smärtsam för hunden.

Kan en hund leva utan tänder?

Hunden behöver sina tänder för att äta, tugga och gnaga i sin päls. Förutom det behöver hunden sina tänder för att lyfta, flytta och bära saker. Den visar sina tänder när den morrar och är arg, skulle hunden bli attackerad så är tänderna hundens ultimata försvar. Tänderna spelar en stor roll i både valpen och den vuxna hundens lek som att fånga bollar och bära pinnar. En vältränad stor hund kan hjälpa till att bära saker. Vi har alla sett hundar på film som hämtar in tidningen till sina ägare.

Om din hund drabbas av gingivit - tandköttsinflammation så luktar den illa i munnen och tandköttet blir rött, inflammerat och kan börja blöda. Misstänker du att hunden har problem med tänderna så uppsök veterinär tidigt.

Trots tändernas viktiga funktion så kan faktiskt en hund som inte har några tänder kvar, överleva. Skulle din hund drabbas av en allvarlig tandköttsinflammation så kan en veterinär dra ut tänderna - en mycket dyrbar historia. Hunden överlever och kan äta utan tänder men inte tugga. Frågan är vilken livskvalité hunden får utan tänder. Det är bättre att se över hundens tandhälsa så att den slipper problem med tänderna. 

Hundars tänder skiljer sig i storlek mer än för oss människor, så hur många tänder har en hund?

Hur många tänder tappar en hund?

Valpen får sin första valptänder när dom är tre veckor, då slutar dom också att dia sin mamma - tiken. Först växer hörntänderna ut i överkäken och sen får valpen sex stycken framtänder. När valpen blivit sex veckor då skall den normalt ha fått sammanlagt tjugoåtta tänder, fjorton i överkäken och lika många i underkäken. Allra sist får valpen sina kindtänder i underkäken.

Valpens tänder är vassa, du har säkert känt hur ont det gör när valpen biter dig när ni leker. Det finns en ursprunglig genetiskt nedärvd orsak till att valpens tänder är så vassa. När vildhundar matar sina valpar så kräks de upp föda till valpen, även om födan är tuggad av tiken så kan valpen finfördela köttet med sina vassa tänder så att den blir lättsmält.

Valpen tappar alla sina tjugoåtta tänder när de fyrtiotvå vuxentänderna tränger undan valptänderna. Valpen börjar att tappa tänderna vid fyra månaders ålder.

Vissa hundar kan få problem med att valptänderna sitter kvar i käken samtidigt som vuxentänderna växer ut. Trillar dom inte ut av sig själv så bör man uppsöka veterinär och få hjälp med att dra valptänderna.

Vilka tänder är viktigast för hunden?

Framtänderna- Incisiverna är starka tänder som hunden använder för att skära sönder kött och gnaga med.

Canintänderna - hörntänderna är de fyra  långa huggtänderna som är viktiga för hundens försvar mot en angripare. Hunden kan döda ett annat djur genom att bita med hörntänderna över strupen. När hunden vill att en annan hund skall hålla sig borta så drar den upp läpparna morrar och visar huggtänderna. Canis betyder hund på latin.

Hunden använder sina Premolar tänder - främre kindtänder för att tugga och de bakre kindtänderna Molarerna för att krossa ben. Ju längre bak i munnen kindtänderna sitter desto större tuggyta har tänderna.

När hunden lyfter saker och bär så är det de främre kindtänderna och huggtänderna som har kraften att utföra arbetet.

Så alla hundens tänder har olika funktioner och är viktiga för att hunden skall känna sig frisk och må bra i sitt liv. Vill du ge din hund ett långt friskt liv så hjälp hunden att kunna ha en bra tandhälsa.

Vill du läsa mer om hundar och kanske om vad hundarna gör med sina tänder och varför de äter gräs? Läs vidare här!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar