Kattvakt under semestern - vi går igenom vad du ska tänka på

Jacob Rudbäck
Jacob Rudbäck
3/7/2019
kattvakt i stockholm

Katter må vara egensinniga, med det betyder inte att de klarar sig helt själva. Det finns en hel del att tänka på som kattägare under sommarledigheten. Vi går igenom allt från värmeslag till kattvakt. Häng med!

Ta med katt på semestern

Sommaren är en vanlig tid att åka bort på. Visst är det underbart med miljöombyte, nya städer, vackra stränder eller lata dagar på familjens landställe. Tyvärr är katter inte lika pigga på att resa som oss människor. Faktum är att katter, i högre utsträckning än andra djur, är mycket bundna till sin omgivning och ogärna förflyttar sig. 

Har din familj en sommarstuga där ni spenderar varje sommar, så känner din katt kanske till området redan. Det är ju toppen. Men åker ni till ett nytt ställe, och bestämmer er för att ta med katten finns det några saker man kan tänka på. 

Undvik att mata katten innan resan. Katter är nämligen riktigt taskiga resenärer, och blir lätt åksjuka. Ta med en filt och några leksaker hemifrån. På det sättet känner sig katten snabbare som hemma. Ett annat tips är att fylla kattlådan med lite smutsig sand från hemmalådan, även det blir en bekant lukt på ett annars okänt ställe. 

Slutligen kan du ge katten något att äta, som du vet att den gillar extra mycket. Men bli inte nervös om ditt djur inte rör maten de första få dagarna, den vänjer sig snart. 

kattpassning i stockholm
Kattvakten ska också leka och gosa med din katt medan du är borta

Kattvakt eller pensionat

Bestämmer ni er för att inte ta med er katt finns det andra alternativ. Att skaffa kattvakt kanske inledningsvis känns krångligt och omständigt. Via Yepstr, kommer du i kontakt med ordningsamma ungdomar som gärna hjälper dig med din katt, glada djurälskare som gärna tjänar extra fickpengar på sitt intresse. 

Alla användare är verifierade med BankID, så att det ska kännas tryggt för alla inblandade. Dessutom har vi gjort det enkelt att boka in intervju direkt i appen. Så kan du känna dig säker på att du ger uppdraget åt rätt person.

Läs mer om hur Yepstr fungerar här

Kattvakt

När du hittat din kattvakt via Yepstr, kan ni göra på olika sätt. Antingen låter du katten bo hemma hos din kattvakt. Då kan ni använda er av samma tips som när du reser bort med din katt, se ovan. 

Men för att din katt ska känna sig så trygg och glad som möjligt, är kanske en bättre lösning att låta den bo kvar hemma. Så kan kattvakten komma över två gånger om dagen för att mata, städa och umgås med dina katter.  

Oavsett vilken lösning ni bestämmer er för, är det viktigt att kattvakten har koll på vad som gäller medan du är borta. Att ha en katt innebär ju ofta mer än att tömma kattlådan och skopa upp Whiskas. Försäkra dig om att ungdomen som ska passa din katt, har förståelse för betydelsen av lek och gos. 

Det kan vara bra om din kattvakt har känner till ditt husdjurs personlighet. Är katten skygg och rädd, social och busig? Alla katter är ju olika, och du känner ju ditt djur bäst. Informera om din lilla tisslings egenheter innan du reser. Då slipper din kattvakt bli orolig över ett beteende som kanske egentligen är helt normalt för ditt djur. 

Katten bör ses över två gånger per dag. Instruera din kattvakt att se över din katts hälsa, och att alltid kontakta dig och veterinär om det händer något.

Om du ändå anställer din kattvakt via Yepstr, kan du ju be personen vattna blommor och vakta huset när du är borta. Anpassa uppdraget så det passar just er!

Läs mer om att välja kattvakt här.

kattvakt i Malmö
Tar du med katten på semestern, eller får den stanna hemma med kattvakt?

Pensionat

Väljer ni pensionat kan ni fråga på lokala kattklubbar eller facebookgrupper vilka pensionat de rekommenderar. Besök platserna och be om en rundtur. Är personalen ovillig att visa, kanske ni ska välja ett annat ställe. 

Ofta visa personalen gärna runt. Katter är ju som familjemedlemmar, och de vet pensionaten om. Kika så att stället är rent, välhållet, luktfritt och att katterna hålls isär. 

Vi rekommenderar att skaffa kattvakt via Yepstr. Bra mycket billigare, och du har mer kontroll. 

Sommartips för kattvakter och ägare

På sommaren kan du erbjuda innekatten lite tid utomhus. Med nät och vattenskålar blir balkongen, kattens egna lilla uterum.

Har du ingen balkong, har du säkert en trevlig innergård eller annan passande gräsplätt i närheten dit du kan ta din katt. Men innan dess måste ni förstås sälträna. Sätt på selen inomhus och låt katten vänja sig. Bli inte nervös om katten blir backar eller kryper runt i början, den vänjer sig snart. Öva sedan med kortare promenader. Snart har du en fullfjädrad promenadkompis vid din sida. 

Bett och stick

Kolla regelbundet ditt husdjur efter fästingar. Ta bort så fort du upptäcker ett litet odjur, helst inom första dygnet. Självklart finns det preparat som skyddar. Var noga med att välja fästingmedel för just katt. Det finns nämligen fästingmedel för hund som är direkt skadliga för katter.

Handlar det om geting- eller bistick behöver du oftast inte oroa dig. Ofta är stick helt ofarliga, och läker av sig självt - precis som för oss människor. Det går över, men de kan klaga högljutt ett tag. Vissa djur är dock överkänsliga, och får då en allergisk reaktion. Håll katten under uppsikt och kontakta veterinär om den uppför sig konstigt. 

Ormbett ska man dock ta på lite större allvar. Alla är inte farliga. Lindriga bett kanske endast leder till en svullnad, men mer allvarliga incidenter kan leda till svårare skador som skadade organ eller lever- och njurskador. Ibland krävs endast återhämtning och lätt medicinering, men det händer att intensivare vård krävs. Kontakta oavsett veterinär för att vara på den säkra sidan. 

kattvakt på timme
Din katt latar sig gärna på svala platser när det är varmt.

Värmeslag

Även katter kan få värmeslag. Så när du anlitar din kattvakt inför solsemestern är det bra att instruera kring detta. Agrias veterinär Lotta Möller har massor med tips gällande katter och värmeslag.

Ge skugga

Ofta gillar katter värme, och anpassar sig snabbt till högre temperaturer. Dagtid latar de sig i skuggan, och på kvällar och nätter blir de mer aktiva. Man behöver inte oroa sig om katten ligger still i skuggan, låt den själv bestämma hur aktiv den vill vare. 

Utekatten kommer söka sig till skugga. Men det kan också vara bra att ge de tillgång till svala ytor inomhus. Innekatter kommer hänga i dina mer skuggiga rum, gärna där det finns svala klinkers och stengolv att vila sig på.

Symtom för värmeslag

Djur med trånga andningsvägar, med sjukdom, övervikt, unga eller äldre katter eller djur med svart eller lång päls får lättare värmeslag. Men det kan egentligen hända vilken katt som helst. Var nog med att gå igenom symtomen med din kattvakt så den vet vad du ska hålla utkik efter. 

Om din katt börja hässja, alltså flåsa, och får röda torra slemhinnor är det ett tecken på överhettning. Även oro, vinglighet, kräkning och diarréer kan vara indikationer på att katten fått värmeslag. 

Misstänker ni värmeslag? Ta in katten och försök svalka den med kalla, våta handdukar. Fokusera på armhålor och ljumskar, men sänk inte ned den i kallt vatten!

kattvakt under semestern
Håll din kattvakt informerad kring din katts vanor och personlighet så kan du semestra utan dåligt samvete.

Förebygg värmeslag

Detta kan du och din kattvakt göra för att förebygga att din katt får värmeslag:

  • Vatten ska alltid vara tillgängligt - gärna på flera stället i hemmet. 
  • Var noga med ventilationen. Skaffa AC eller se till att hålla fönster eller balkondörrar på glänt. Här är det perfekt med en kattvakt som kan vädra igenom ditt hem någon gång om dagen så din katt får frisk luft medan du är borta. 
  • Vid misstanke om värmeslag ska ni kontakta veterinär. 

På det sättet kommer både du och din katt få en riktigt härlig sommar.

Hitta hundvakt eller kattvakt via Yepstr

Läs vidare: Behöver du tips för hur du ska tänka när du letar efter en hund- eller kattvakt? Läs vidare

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar