De bästa lagom stora familjehundarna

3/12/2020
||||||||||

Även om det kan vara praktiskt med en väldigt liten hund och imponerande med en som är väldigt stor så föredrar de flesta av oss mellanstora raser. Då har man inte lika många särskilda behov att ta hänsyn till och många riktigt trevliga hundraser är faktiskt mellanstora! I den här guiden kommer vi lista raser som passar perfekt som familjehund och som är klart större än en kanin men också klart mindre än en normal vuxen människa.

Hur ska man definiera en mellanstor familjehund?

Ett sätt att komma fram till vilka hundraser som ska klassas som mellanstora är att titta på försäkringsbolagens kategorier. De har listor på hundraser som passar in på den beskrivningen. Många av de vanligaste hundraserna i Sverige, till exempel schäfer, labrador och golden retriever räknas då som stora. Trots att det inte är rekordsättande storlekar vi talar om då. Grand danois och sankt bernhardshund är däremot två raser som är med och tävlar om vilken som är världens största hundras. Försäkringsbolagen har också en särskild kategori för små hundar, där flera av de populäraste raserna i Sverige ingår. Riktigt små hundar har varit på modet ett tag men här intresserar vi oss alltså för mellanstora familjehundar snarare än riktiga bestar och små modeaccessoarer.

Vilka hundraser är då att betrakta som mellanstora, samtidigt som de är riktigt bra familjehundar? Vi har efter noggrant övervägande valt att lyfta fram åtta raser som vi själv tycker passar in på dessa kriterier:

  • Australian shepherd
  • Beagle
  • Border collie
  • Dalmatiner
  • Pudel
  • Shar pei
  • Siberian husky
  • Staffordshire bull terrier

Australian shepherd

En “aussie” är en energisk och väldigt vacker hund som älskar sin familj över allt annat. Rasen är lyhörd och kan bli bra på väldigt många olika saker. Om du bor i en villa och lever ett aktivt liv så är det svårt att tänka sig en mer passande ras än australian shepherd. Det är från början en vallhund men i många länder är detta en av de populäraste sällskapshundarna alla kategorier.

En bild på en härlig beagle som en bärnälskande familjehund

Beagle

En beagle är en fullkomligt bedårande och samtidigt lagom stor hund med gigantiska öron och snälla ögon. De är kända för att älska små barn och blir ofta deras busiga kompanjoner i vått och torrt. En annan kul grej att känna till om denna lagom stora hundras är att en av världens äldsta hundar var en beagle som blev 27 år gammal. Det här är en ras som förmodligen kommer att finnas med familjen långt efter det att barnen blivit vuxna.

Border collie

En border collie är en annan vallhund som passar perfekt in i familjer som inte bangar för friluftsliv. Det är en fördel om ni har villa med trädgård. Border collien är mycket uppmärksam och läraktig och gillar att ha någon typ av uppgift så att den får känna sig duktig. Det kan vara att vakta familjens marsvin när den släpps ut på gräsmattan eller att bära tidningen från brevlådan på morgonen.

En profilbild av en familjehund

Dalmatiner

En dalmatiner är med sin vita päls med svarta prickar en hund som är lätt att känna igen och tycka om. Rasen är även känd från Disney! Det här är en hund som kan vara reserverad mot främlingar samtidigt som den älskar alla i familjen. Det är alltså en ganska bra vakthund i ett ovanligt smidigt format. En annan specialförmåga som många dalmatiners har är att de trivs utmärkt ihop med hästar och fungerar bra i stallmiljö. Svenska Dalmatiner-Sällskapet har en bra sajt med mer information om rasen.

En Pudel i fokus på en fotölj i ett bedårande exempel som en härlig familjehund

Pudel

Pudel är en av världens populäraste raser. De är kända för sin fantastiska päls och höga intelligens. Det är också en bra nybörjarhund så länge man är beredd att aktivera den både fysiskt och mentalt. Observera att pudlar finns i flera olika storlekar och att alla inte klassas som mellanstora hundar.

Shar pei

En shar pei är en älskvärd ras med en hud som veckar sig på ett karaktäristiskt sätt, vilket ger den dess speciella utseende. Hunden är avlad på det sättet för att det ska bli svårare för andra hundar att skada den genom bett. Shar pei är från Kina ursprungligen och fungerade som en slags gårdshund med varierande uppgifter, alltid nära familjen. Om du är ute efter en familjehund som inte är allt för stor, som är tuff snarare än gullig, och som har goda vaktegenskaper är shar pei ett mycket bra val. Svenska shar pei klubben är en bra resurs för dig som vill veta mer om denna mångsidiga ras.

En staffordshire husky, en perfekt familjehund i ett vinterklimat

Siberian husky

Siberian Husky är en älskad ras i Sverige. Den är känd för sitt varglika utseende och för att den ofta har blå ögon. Det är en otroligt vacker hund. Det finns flera mellanstora raser som är enklare att sköta på ett bra sätt, men i en familj med lite hundvana där man gillar snö är den perfekt. Huskies utvecklar ofta stora personligheter och är ofta väldigt roliga att umgås med om man uppskattar oväntade bus och besynnerligheter. Här hittar du mer information om hur du aktiverar en siberian husky så att den blir nöjd med sin tillvaro och en perfekt fyrbent familjemedlem.

En staffordshire bull terrier omtalas ofta som en tuff hund med kampegenskaper. Det har den fördelen att många respekterar den och dess ägare. Rätt uppfostrad är det dock en av de mest barn- och familjekära hundraser som finns. Snällare än sitt rykte med andra ord. Den är muskulös och kompakt och kan bli ganska tung. Men i övrigt är storleken väldigt behändig på en rastypisk staffordshire bull terrier.

En familjehund i baksätet på en bil

Fördelar med mellanstora raser som familjehund

En familjehund bör vara enkel att ta med ut på olika äventyr. För att det ska fungera bör den vara lugn och inte så stor att ni måste anpassa valet av bil efter hunden. Det blir också svårare att hitta lämplig utrustning för resor ju större hunden är. Man kan argumentera för att riktigt små hundar är ännu lättare att ta med. Faktum är dock att man måste tänka mer på en liten hunds säkerhet, då den lättare kan bli klämd eller skada sig på andra sätt.

Mellanstora raser kan också vara en bra kompromiss mellan en snäll hund som man inte behöver vara alltför försiktig med och en hund som trots allt har skydds- och vaktinstinkt gentemot sin familj. Det spelar ingen roll hur arg och skällig en chihuahua är, det är ändå mest skrattretande. En riktigt stor hund kan å andra sidan var hur mild som helst men ändå skrämma gäster och andra hundar. Lagom är helt enkelt bäst!

Tänk på att det inte enbart är storleken som räknas

Om det är en trofast familjehund som fungerar med både barn och vuxna du är ute efter finns det flera saker som avgör om en ras är bra eller inte. Utpräglade enmanshundar kan ofta vara i princip helt likgiltiga inför familjens barn, fast det egentligen är en god lekkamrat till de minsta ni behöver. Det är också viktigt att välja en ras som är flexibel, eller en som passar väl in i det liv familjen lever. Olika raser har helt olika behov av aktivitet och motion och det är viktigt att välja hund utifrån hur man bor. Det finns mellanstora raser som kommer att fungera utmärkt i en lägenhet mitt i stan. Andra, till exempel vallhundar och siberian husky, har så stora behov av fysisk aktivitet att det inte är optimalt att ha dem i lägenhet.

Här i vår blogg kan du läsa mer om hundar. Läs om världens största hund, en guide om små hundar, små hundar som passar familjer, stora hundar som passar familjer och mycket mer!

Ibland är det svårt att få vardagen att gå ihop. Om du någon gång skulle vara i behov av en hundvakt över en kväll, dag eller kanske en hel helg så kan du ladda ner vår app Yepstr och boka en duktig hundvakt i ditt närområde.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar