background-shape

Hundar som inte fäller

En sak som många tänker på när de ska skaffa hund är att det helst vill ha hundar som inte fäller eller om det går bra att ha hund fast man är allergisk. 

Hundhår fastnar lätt på kläder, möbler, handdukar och mattor. Det kan vara jobbigt att behöva dammsuga varje dag och därför kanske man ska välja en hund som inte fäller mycket.

Hitta hundvakt idag

Hundar som inte fäller mycket

Alla hundar fäller, men det finns många som fäller väldigt lite. Vissa hundar på den här listan har väldigt lite hår och vissa har päls som fångar upp de hår som faller av. Alltså kommer de 

Allergifria hundar

Egentligen finns det inga hundraser som är helt allergifria eller allergivänliga. Hur allergivänlig en hund är skiljer sig mellan individuella hundar. Så funderar du på att skaffa en hund trots att du eller någon i ditt hushåll är allergisk så är det viktigt att fokusera på individen och inte på hundraser. Du kan också testa dig för att veta vilka hundallergen du inte tål och också testa hur allergivänlig en individuell hund är.

Du kan läsa mer om allergivänliga hundar här i vår blogg

Malteser

Med en Malteser behöver du inte oroa dig om päls överallt, men pälsen behöver mycket kärlek. Se till att borsta din Malteser varje dag och trimma pälsen varannan månad.

Shih Tzu

Lekfull, lojal och kärleksfull brukar Shih Tzu beskrivas som. En perfekt sällskapshund alltså! De kräver de mycket uppmärksamhet och vill alltid stå i centrum.

När det kommer till pälsen så fäller den här hunden väldigt lite, men kräver borstning varje dag om den har längre päls. Klipper du din Shih Tzu så kan det räcka med borsta var tredje dag.

 

Mexikansk nakenhund

Mexikansk nakenhund, även kallad Xoloitzcuintle eller bara Xolo är en väldigt lugn och kärleksfull hund och trots namnet nakenhund behöver du tänka på pälsvård. De behöver bada då och då med schampoo, behöver ha solkräm när solen skiner och gärna ha en jacka under de kallaste månaderna.

Lhasa Apso

Den här lilla hunden härstammar från Tibet där de bodde i kloster med munkar. De användes som vakthundar och varnade munkarna om inkräktare.

Lhasa Apso har lång päls och underull. Underullen faller bort en gång om året men pälsen stannar kvar, vilket gör den bra för allergiker.

Bichon Havanais

En riktig sötnos som är en del av Bichon-familjen. Denna livliga rasen är mycket nyfiken, kärleksfull och älskar att ha allas uppmärksamhet.

De fäller väldigt lite, när de tappar lösa hårstrån så fastnar de oftast i pälsen. Därav är det viktigt att borsta pälsen varannan dag för att undvika tovor i pälsen. 

Pudel

Pudel

Pudeln är en av de mest intelligenta raserna och älskar att vara aktiva. Den här hunden passar perfekt för dig som vill ha en gullig och aktiv hund. Precis som Havanais så fastnar de hår som faller i deras päls, och behöver därför borstas regelbundet.

Bichon Frisé


Ännu en söt fluffig hund från Bichon-familjen. Älskar du att gosa så är Bichon Frisén perfekt för dig. De älskar mänsklig kontakt och myser gärna. 

Precis som den andra Bichon-rasen på denna listan så fäller Bichon Frisé väldigt lite och det mesta fastnar i pälsen.

 

Afghanhund

Afghanhund är en väldigt gammal ras som utvecklades för att användas för att jaga. De har ett långt och smalt ansikte, Greyhound-liknande kropp och väldigt lång päls, och är därför väldigt lätt att känna igen.

För att undvika tovor i pälsen så bör du borsta din Afghanhund ungefär tre gånger i veckan och bada regelbundet.

Chinese Crested

Den här hunden har ett väldigt unikt utseende och har en underbar och lekfull personlighet som passar perfekt i familjer. 

Då de nästan inte har någon päls alls så fäller de nästan inte alls. Men det betyder också att det är viktigt att skydda huden från stark sol och hudsjukdomar.

Lagotto Romagnolo

Lagotto Romangnolo passar perfekt i en aktiv familj! De är mycket vänliga mot människor och andra husdjur och älskar att umgås med dig. De älskar också att leka och lära sig tricks.

Pälsen kräver en del vård och kärlek. De har en tjock, vattentålig päls som är superbra på att plocka upp löv, pinnar och annat smuts på promenader. Se till att plocka bort så mycket smuts som möjligt efter promenader.

Visste du att den här rasen används för att hitta dyra tryfflar? De har ett fantastiskt bra luktsinne och passar därför perfekt som tryffelhundar. 

Komondor

Vill du ha en vakthund som kommer skydda ditt hem och familj så kan en Komondor passa dig. De är väldigt stora hundar och blir ungefär 64-71 cm i mankhöjd vilket oftast är tillräckligt för att skrämma bort inkräktare i hemmet. Det är dock viktigt att bjuda in folk till ditt hem ofta och låta din Komondor vänja sig vid det så hunden inte blir aggressiv mot människor.

Du kanske har märkt att deras päls ser väldigt unik ut? Det är för att den här rasen får något som kallas trådar i sin päls när de är runt 2 år, vilket gör att de knappt fäller alls.

 

Basenji

Basenji har en riktigt intressant egenskap. De kan inte skälla! Istället så ylar och yoddlar de. De är också kända för att upp i träd, alltså är den här hundrasen väldigt speciell!

Förutom att de inte fäller särskilt mycket så behöver de inte pälsvård heller. De gillar att hålla sig rena och rengör sig själva som en katt. Pälsen kräver dock att bli borstad lite då och då.

Terrier-raser

Många terrier-raser har ursprung från Storbritannien och brukade användas som jakthundar, men idag är det vanligt att de är sällskapshundar. Det finns många terrierraser som inte fäller mycket alls. Kika gärna in någon av dessa!

Små Terrier-raser

  • Cairn Terrier
  • West Highland White Terrier
  • Yorkshire terrier
  • Border Terrier
  • Scottish Terrier

Medelstora Terrier-raser

  • Bedlington Terrier
  • Tibetansk Terrier

Stora Terrier-raser

  • Kerry Blue Terrier
  • Airedale Terrier

Hitta hundvakt idag

Du kan läsa mer om Terrierraser på Svenska Terrierklubens hemsida och här i vår blogg.

Det finns självklart många fler hundar som inte fäller särskilt mycket. Vill du läsa mer om ämnet och upptäcka flera hundraser så finns det en artikel på Rovers hemsida, en lista på Hööks Labradoodle.se och en lista med 28 hundraser som inte fäller på Hundguiden.

På vår blogg hittar du massor av roliga, gulliga och intressanta artiklar om hundar. Du kan läsa om Schäfervalpar, en guide till små hundar, de bästa hundleksakerna, den största hunden och mycket mer!

tag
Om du funderar på att skaffa en ny hund men vill inte hålla på och städa upp en massa hundhår hela tiden så kan någon av dessa hundraser vara något för dig. Egentligen finns det ingen hundras som inte fäller överhuvudtaget, men det finns många hundar som fäller väldigt lite.