Min hund fäller extremt mycket hår, vad kan jag göra?

2/12/2020
Schäfer är en hund som fäller extremt mycket hår||

Hur vet jag om det är vanligt om min hund fäller extremt mycket hår? Här är några exempel på vanliga hundraser som fäller mycket:

  • Golden retriever
  • Labrador 
  • Schäfer
  • Chow chow

Pudlar är kända för att fälla väldigt lite.

Bild på en chow chow, en huns som fäller extremt mycket hår

När fäller hundar hår?

Generellt kan man säga att hundar med tjock päls fäller mer än korthåriga raser. Har hunden päls med långa strån så syns det dessutom mer när den fäller, även om det inte handlar om fler hårstrån än hos en korthårig ras. Hur stor hunden är spelar naturligtvis också en stor roll för hur mycket hår det blir. I Sverige fäller de flesta hundar sin päls två gånger om året. En gång på hösten när det är dags för en lite tjockare vinterpäls och en gång på våren när det börjar bli varmare. En tik kan dessutom fälla hår i samband med att hon löper eller får valpar. Om din hund förlorar päls och du tror att det handlar om någon av dessa naturliga orsaker är det alltså bara att vänta. Du har helt enkelt valt en ras som fäller lite mer hål än du tycker är optimalt, det är inte hela världen.

Vanliga orsaker till att hundar fäller mer hår än vanligt

Om din hund inte tillhör en ras som fäller extremt mycket hår men om det ändå är hår överallt behöver du vidta åtgärder för att lösa problemet. Samma sak gäller om hundens päls känns skörare eller torrare än vanligt. Först och främst behöver du komma fram till vad håravfallet beror på. Om du vet det är det lättare att göra något åt håravfallet. Det kan nämligen bero på många olika saker.

Några av de vanligaste anledningarna till att hundar drabbas av håravfall är:

  • Löss
  • Loppor
  • Kvalster
  • Parasiter

Om huden är irriterad och om hunden kliar sig kan det vara detta som är förklaringen. Ofta är det själva kliandet som gör att en hund fäller extremt mycket hår. Håravfall på halsen och svansen är något att vara uppmärksam på då dessa områden är extra utsatta. Kvalster är vanligast när hundens immunförsvar är sänkt och kan vara en varningsklocka om att något inte är helt bra med din hund. Genom att dra tillbaka pälsen och titta noga på huden kan du ofta se om det är ohyra som är problemet. 

Hudproblem

Även andra hudproblem som till exempel mjäll kan leda till håravfall hos en hund. Dels för att hunden kliar sig men också för att huden kan försvagas om problemen pågår länge utan att du gör något åt det. Här är en bra text om hudsjukdomar hos hundar och vad du kan göra åt dem.

Labrador retriever

Sjukdomar

Det finns även sjukdomar och andra lite allvarligare problem som kan ha håravfall som ett av flera symptom. Tumör i äggstockarna eller testiklarna är ett exempel som främst drabbar äldre hundar. Cushings sjukdom, som påverkar binjurarna, kan också leda till håravfall. Om du inte kan utesluta att det rör sig om en sjukdom är det en bra idé att vända sig till en veterinär så att ni får det hela utrett ordentligt.

Precis som människor kan hundar även fälla hår på grund av att de känner sig stressade eller rädda. En trygg miljö där alla hundens behov tillgodoses och den får kärlek från ägaren påverkar det mesta, även hundens päls i vissa fall. Royal Canin har en bra text om håravfall hos hundar om du vill fördjupa dig ytterligare i vad det kan bero på om hundens päls inte är som vanligt.

Din hund kan behöva kosttillskott

En ganska vanlig anledning till att en hund fäller extremt mycket hår är näringsbrist. Det behöver inte handla om ett allvarligt tillstånd. Det kan vara så att hunden inte får i sig just det den behöver för att pälsen ska vara frisk och fin. Att prova ett annat foder kan vara lösningen på problemet. Hundfoder marknadsförs ofta som bra för pälsen. Om du vill optimera näringsintaget för en fin päls rekommenderar vi att du tittar efter hundfoder berikat med omega 3, keratin och biotin. Förutom att hunden förhoppningsvis fäller mindre hår med ett anpassat foder brukar pälsen kunna bli blankare och finare och växa snabbare. Du kan också prova att behålla ditt gamla foder och istället ge hunden ett vitamintillskott som är bra för pälsen på en hund och motverkar hårfällning. 

Tänk på att vad som är bra foder och tillskott för en hund inte behöver vara det för en annan. Vad en hund behöver är ganska individuellt och kan också variera över tid.

Hur tar man hand om hundens päls för att undvika håravfall?

Hur väl du tar hand om din hund kan göra stor skillnad för dess päls. Borsta igenom pälsen med en riktig bra borste, gärna flera gånger i veckan. Även om hunden inte slutar fälla hår av den anledningen så får du åtminstone kontroll över var håret hamnar och då spelar det kanske mindre roll att en hund fäller extremt mycket hår? Att borsta hundens päls kan också göra den vackrare samtidigt som det masserar huden. Här hittar du fler tips på pälsvård som kan göra stor skillnad.

Ett specialschampo kan också göra stor skillnad, särskilt om hunden fäller hår på grund av problem med huden. Ett dermatologiskt godkänt hundschampo kan göra så att klåda lindras och så att hunden kliar sig mindre. Klåda är en vanlig orsak till håravfall.

Får du med dig allt hundhår när du städar?

En annan viktig detalj som alla hundägare kanske inte tänker på är att problem med håravfall hos hundar ofta kan avhjälpas genom effektivare städning. Att städa ofta kan vara bra men tänk också på att använda en teknik som innebär att det är lätt att få med hundhår som till exempel trampats ner i en lite tjockare matta. Att använda en dammsugare med HEPA-filter kan vara en bra idé eftersom det filtrerar luften på allergiframkallande partiklar som mjäll och kvalster som sitter i pälsen på hunden. Att det blir mer allergener i hemmet är för många ett av de stora problemen med att en hund fäller mycket hår.

Du kan läsa mer om hundar här i vår blogg. Läs om hundar som inte fäller, saker du behöver till din hund, en guide till olika terrierraser, allergivänliga hundar och mycket mer! Och du, om du någon gång är i behov av en hundvakt så kan du ladda ner vår app Yepstr och anlita en duktig hundvakt nära dig.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar