background-shape

Jobb för introverta

・ Inspiration att utforska
tag
Att vara introvert innebär att det sociala livet många gånger tar mer energi än det ger. Är man riktigt introvert kan man ha svårt för människor som behöver mycket bekräftelse och för situationer där man förväntas kunna mingla och kallprata om ingenting egentligen.

Tyvärr kan arbetsuppgifterna i många branscher till viss del handla om just den typen av social kompetens som du kanske inte besitter som introvert. Det här är en guide om hur man tar sig runt problemet och väljer jobb där man slipper bli utmattad eller känna obehag på grund av alla sociala kontakter.

Hitta extrajobb

Passande jobb för introverta 

Även som svårt introvert kan du faktiskt lära dig att handskas med nästan alla jobb. Men ibland är det bättre att välja en arbetsplats som inte innebär att du måste ändra på dig själv för att fungera optimalt. Här är en lista på jobb som vi tycker är särskilt lämpliga för dig som är introvert:

 • Mekaniker eller tekniker
 • Bibliotekarie
 • Programmerare eller webbutvecklare
 • Konsult med specialistkompetens
 • Chef
 • Ekonom eller statistiker
 • Kreativa yrken
 • Översättare
 • Egenföretagare 
 • Jobba med djur
En mekaniker, ett bra jobb för introverta personer, som fyller på olja i ett fordon

Mekaniker eller tekniker

Att fördjupa sig i något tekniskt passar introverta. Du utför de flesta arbetsmoment efter eget huvud och behöver inte kommunicera hela tiden. I den mån du behöver prata om ditt arbetet så handlar det om något du är duktig på och intresserad av. I det läget brukar introverta kunna briljera riktigt ordentligt och framstå som insatta och professionella.

Ett konstverk i ett bibliotek

Bibliotekarie

Som bibliotekarie träffar du förvisso människor men ett bibliotek är inte en plats som uppmuntrar till kallprat. Snarare tvärtom. De samtal som ändå förs handlar om böcker, och att läsa är ett nöje som passar introverta som handen i handsken. Chansen är stor att den som frågar dig om något har mycket gemensamt med dig själv.

ett exempel på ett jobb för introverta, en programmerare eller en webbutvecklare

Programmerare eller webbutvecklare

Att skriva kod eller att designa webbsidor handlar om att vara djupt koncentrerad på en uppgift. Därför är det inte ett helt ovanligt jobb för introverta individer. Det är ofta ett arbete där man får en högst konkret utmaning som man sedan löser utan att spilla tid på onödig social kontakt. I den mån man arbetar tillsammans med andra så handlar det om att gemensamt rikta fokus mot en uppgift, inte om en massa kringsnack. En annan fördel med att välja den här sektorn är att du kommer att träffa likasinnade. Många introverta intresserar sig för datorer delvis för att det handlar om en värld med enkla sociala spelregler.

Två individer som söker jobb för introverta personer i deras umgängeskrets

Konsult med specialistkompetens

Konsulter fakturerar ofta per timme. Det finns inget företag i världen som betalar till exempel en organisationskonsult eller en jurist 1 500 kronor i timmen för att ha ett trevligt samtal om ditt och datt. Att vara konsult passar dig som gillar att fokusera på det du är bra på och som ser en möjlighet att göra en karriär utifrån det. 

Två chefer i en PR-bild för ett företag som erbjuder jobb för introverta individer

Chef

Om du är i en chefsposition har du ofta möjlighet att själv diktera villkoren för hur samtalsklimatet ska vara bland dem du chefar över. Du kan inte bli en bra chef om du inte klarar att anpassa dig utifrån vem du kommunicerar med, men det är ändå ett tacksamt läge! Chefer på högre nivå förväntas heller inte ha tid med kallprat på arbetstid utan kommunikationen ska vara rakt på sak för att skapa så stort värde som möjligt.

Tabeller i en tidning

Ekonom eller statistiker

Att jobba med ekonomi och statistik innebär i regel att man har mer kontakt med siffror än med människor. Visst måste du kunna kommunicera kring vad du finner i siffrorna men det sker ofta inom tydliga ramar och det är något som de flesta introverta brukar uppskatta. Att doktorera inom en akademisk disciplin ger också möjlighet till fördjupning inom ett snävt ämne samtidigt som man mest har kontakt med likasinnade.

en paljett av färger som en konstnär använder vid målning av dukar, ett kreativt jobb som passar introverta personer likväl

Kreativa yrken

Att vara konstnär, författare, musiker designer, artist eller skådespelare handlar ofta om att just ditt unika sätt att uttrycka dig på är ditt arbete och din främsta merit. Du behöver inte anpassa dig i lika hög grad efter vad som förväntas eller vad som är socialt accepterat utan du arbetar mer på dina egna villkor. Om du blir framgångsrik så är det just för att människor uppskattar ditt uttryck, oavsett om du är introvert eller inte. Skådespelare är ett specialfall eftersom de måste vara lyhörda för regi och gruppdynamik. Det är dock ett faktum att många som har svårt för ytlig social samvaro kan göra sig otroligt bra på en teaterscen!

Översättare

Att vara översättare är förmodligen ett av de ensammaste jobb man kan ha. Det passar många introverta väldigt bra. Nuförtiden kan du ofta jobba som översättare på distans. Du behöver inte ens dela en arbetsplats med andra människor och slipper sociala situationer du inte är bekväm med helt och hållet. Att transkribera är ett jobb med samma förutsättningar som innebär att göra om tal till skriven text, till exempel i samband med att rättegångar och förhör ska dokumenteras. Alltså ett ypperligt jobb för introverta som tycker det är extra jobbigt med sociala interaktioner.

Hitta extrajobb

Egenföretagare

Ett av de riktigt självklara tipsen till dig som inte älskar att socialisera på jobbet är att starta eget. Då väljer du dina sociala sammanhang och vilka du samarbetar med helt själv. Att sälja in ett företag eller en idé kan dock kräva en viss “mingelkompetens”, men det beror mycket på vad du säljer.

en veterinär som håller i en katt

Jobba med djur

Många introverta har fin kontakt med djur och drömmer om att jobba med dem, snarare än med människor. Tänk dock på att till exempel veterinäryrket handlar lika mycket om att kunna ge bra bemötande till oroliga människor, som om att hjälp sjuka eller skadade djur.

Jobb för introverta – Vilka ska jag undvika?

Man ska egentligen akta sig för att generalisera för mycket och det är naturligtvis många faktorer som avgör om en person är lämplig för en viss typ av jobb eller inte. Men vi skulle ändå vilja säga att jobb som innebär kontakter med många personer varje dag, och där man förväntas kunna kallprata kan vara olämpliga. Försäljare kan kan vara ett sådant jobb. En introvert person kan dock bli en utmärkt specialistförsäljare av produkter där kvalitén spelar en avgörande roll. En introvert försäljare är ofta bra på att presentera fördelarna med en produkt lite mer på djupet och kan känna av en köpares behov på ett annat sätt än en extrovert säljare som säljer mer på charm och kallprat.

Jobb som kan vara svåra för introverta är när man utför ett arbete och samtidigt, om kunden är på det humöret, förväntas kunna skapa en skön och social stämning. Frisörer, servitriser och taxichaufförer är exempel på detta. En räddning kan vara att fokusera på att lyssna. De flesta, som inte är introverta, är ju faktiskt mer intresserade av att prata om sig själva än av att lyssna.

Två personer som diskuterar anställningsstatistik gällandeextroverta personer på positioner som vanligtvis är jobb för introverta

Introvert är inte samma sak som osocial

En sak som behöver sägas i en guide som denna är att det egentligen inte är bra eller dåligt att vara introvert. Introverta brukar vara bättre på att lyssna och gå på djupet än människor som är väldigt extroverta. Introverta är ofta eftertraktade samtalspartners och brukar kunna vara i sitt esse i ett socialt sammanhang med tydliga förutsättningar, exempelvis under workshops och presentationer. Att en introvert dominerar totalt under ett seminarium, för att sedan bli helt tyst och verka obekväm under lunchen, är en klassiker. På många arbetsplatser finns det utrymme för de anställda att vara som de är. Alla är medvetna om att människor fungerar olika socialt och det är inget problem överhuvudtaget om någon är introvert. Detta är mer sant ju mer kvalificerat arbete det är som utförs.

En ungdom som skapar en site för att lista jobb för introverta personer.

Göra karriär som introvert

Det svåra för en introvert person är sällan att utföra sina arbetsuppgifter på ett bra sätt. Det är mer problematiskt att så att säga spela det sociala spelet till sin egen fördel. För en extrovert kan det gå av sig självt att framstå som en person som andra vill vara nära för att man helt enkelt gillar att umgås i lunchrummet, på mässan eller en kickoff. 

Introverta personer jobbar ofta med sådant som ligger under deras kompetens medan väldigt extroverta personer har en tendens att få karriärmöjligheter som de inte riktigt är mogna för, detta endast för att de snackat in sig helt enkelt. Hur gör man för att lyckas på en arbetsplats där det finns karriärmöjligheter, som introvert? Vi avslutar med att ge några tips på det!

 • Var inte för självmedveten och acceptera dig själv som du är, om det så krävs att du går i terapi för att uppnå det!
 • Ta mod till dig och försök bli bekant med så många som möjligt på en ny arbetsplats, så att du bli mer bekväm med dem.
 • Utnyttja dina styrkor och bli någon som andra gärna pratar med på djupet.
 • Tvinga dig inte att göra saker du inte mår bra av om det inte är helt nödvändigt, det är okej att läsa en bok på rasten eller skärma av sig med ett par hörlurar.

Hitta extrajobb

Här är en artikel med fler tips på hur du gör ett bra intryck på arbetsplatsen, hur introvert du än är. Är du osäker på hur introvert du egentligen är? Testa här!

Du kan läsa mer tips om jobb som ung här på vår blogg. Läs om 12 extrajobb under gymnasiet, hur du skriver ditt CV, hur du klarar din jobbintervju och mycket mer.