Vad är kvoten i matte

24/11/2022
Känner du till vad kvoten är i matte ?

Skall du ge läxhjälp i matematik till skolbarn då är det viktigt att du lär dig terminologin som läraren använder i dagens matematikundervisning. De fyra grundläggande räknesätten; Addition, subtraktion, multiplikation och division hänger alla ihop med varandra men olika termer används för att beskriva vilket räknesätt som används och vad siffrorna kallas i uträkningen och svaret. Beroende på matematisk operation brukar det kallas för olika saker, till exempel som kvoten i matte, vad är det?

Om du är förälder så kan det vara några år sen du gick i skolan och kanske användes inte termerna lika flitigt som i dagens moderna skola. När barnen vill ha hjälp med matteläxan så är det viktigt att använda rätt ord, barn har lätt för att lära sig nya termer om dom ges tidigt i skolan. För att kunna hjälpa skolbarn med läxan behöver man tala samma mattespråk som läraren annars kan det lätt bli missförstånd och du får höra; Så sa inte fröken!

Kunskap i matematik bygger också på tidigare inlärd kunskap i matte. När ett barn inte tycker att matte är roligt så beror det oftast på att man missat lektioner eller inte förstått. 

Division är dela något med något annat. Om det är 27 barn i klassen som skall delas upp i tre grupper, hur många barn blir det i varje grupp. Svaret är kvoten.

Vad är täljaren 

Täljaren är det hela talet som du har och skall dela upp. Täljaren sitter över eller till vänster om strecket för division.

Vad är nämnaren 

Nämnaren talar om hur mycket du skall dela täljaren med. Nämnaren sitter under eller till höger om strecket för division.

Vet du vad kvoten i matte är för något?

Vad är kvoten i matte

Kvoten är svaret du får när du dividerat täljaren med nämnaren.

 27                                                          täljaren

___    =  9        eller    27 / 3 = 9             ______     =   kvoten

  3                                                          nämnaren                                           

Tjugosju delat med tre är lika med nio. Man använder skiljetecknet i division ÷

eller / på datorn.

Täljaren är 27, nämnaren är 3 och kvoten är 9. 

Du har från början 27 som du delar upp med 3 och resultatet blir kvoten 9.

Skolbarnen lär sig snart att räkna ut om uträkningen stämmer; Kvoten multiplicerat med nämnaren skall motsvara täljaren. Kvoten x nämnaren = täljaren.

9 x 3 = 27 nio gånger tre är lika med tjugosju - ja det stämmer !

Läxhjälp i matte

När du skall ge läxhjälp till ett skolbarn så lyssna på barnet och kolla vad matteboken säger, använd rätt terminologi så att skolbarnet lär sig rätt från början. Undervisning i matte uppdateras hela tiden - för att göra det enkelt för barn att förstå och lära sig. Om barnet har problem att lösa talen, så märket du snart att det är något avsnitt som barnet missat och inte har förstått. Tycker du att det är svårt att hjälpa barnet, så kan du skaffa läxhjälp i matte. En ungdom som är duktig i matematik kan komma hem till er och hjälpa barnet. När barnet förstår hur det skall räkna ut ett tal och varför man räknar, då blir matematiken rolig och lätt.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: