background-shape

Studieteknik, för den som vill ta sina studier till en högre nivå

・ Skolan i hemmet
tag
En god studieteknik är väsentlig för att man ska lyckas

Vill du förbättra din studieteknik och därmed få bättre betyg?

För att kunna plugga effektivare måste du börja använda dig av en studieteknik. Studietekniken kan hjälpa dig att göra bra antecknar, memorera kunskap, planera dina studier och hålla dig organiserad. Du kan läsa in och lära dig nytt material och samtidigt hålla studieglädjen uppe. Du kan hitta den bästa inlärningsmetoden som passar just dig. Med studieteknik får du en strategi att studera effektivt för bättre resultat och betyg.

Hitta läxhjälp idag

Vad är studieteknik

När det gäller studier är vi alla olika. En del studenter föredrar att studera i en tyst miljö, hemma i lugn och ro eller på ett bibliotek där det finns studiero. En del kan fokusera bättre med lite bakgrundsljud, ute i en park eller med musik i hörlurarna. Några elever föredrar att studera ensamma med stängd dörr på en skrivbordsstol eller i sängen, medan andra klarar sig bättre med en studiegrupp. Vissa studenter föredrar att använda tekniska hjälpmedel, visuella bilder eller ljudfiler, medan andra föredrar att hålla sig till traditionella metoder.

Det finns inget rätt sätt att studera. Allt beror på vad som fungerar bäst för dig. Det finns dock några allmänna tips som kan hjälpa dig att förbättra dina studievanor, oavsett vilken metod du föredrar.

Om du vill använda studieteknik är det första steget att ta reda på vilken typ av av inlärning som passar dig bäst.

Få hjälp med att hitta rätt studieteknik

Visuella hjälpmedel

Föredrar du visuella hjälpmedel? Du kan leta efter inspelade föreläsningar inom ditt ämne på internet. Flashkort (flash cards) och tankekarta (mindmap) kan vara ett bra alternativ för dig. Flashkort är kort där du skriver ett problem och allt kring det på ena sidan och ett facit på baksidan. Tankekartor är en bild du gör över ett inlärningsområde, där du placerar olika tankar och ord som är kritiska för kunskapen och frågeställningen.

Ljud hjälpmedel

Lär du dig bättre genom att lyssna? Använd tiden väl på föreläsningar genom att lyssna och anteckna. Du kan försöka att spela in dina föreläsningar eller lyssna på podcasts i ämnet. Har du tur kan du hitta e-böcker som rör ditt kunskapsområde.

Ta hand om kroppen och hjärnan

Om du har svårt att sitta stilla och är beroende av att kroppen är i rörelse prova att röra på dig medan du studerar. När du tröttnat och inte orkar fortsätta läsa eller räkna; Sträck på dig och drick vatten, släng dina gamla kaffemuggar och få frisk luft. Det är ingen idé att försöka pressa på när kroppen känns stel eller när du fått hjärnsläpp. Ta en paus eller sov ut ordentligt, det finns mycket man kan göra för att må bättre; Gå och träna, ta ett yogapass, ta en promenad och umgås med familj och vänner. Hur du mår fysiskt och psykiskt påverkar din förmåga att förstå vad du läser och din inlärning förbättras om du är i god form.

Repetitionens vikt

Oavsett om du spelar in föreläsningar eller antecknar så är det bra att repetera innehållet samma dag. Genom att läsa igenom anteckningarna, kanske renskriva dom eller lyssna på föreläsningen inom 24 timmar så har du förbättrat din förståelse för innehållet och ökat chansen att minnas. När du sedan plockar fram anteckningarna, flashkort, tankekartor eller ljudfiler inför tentan så är det betydligt enklare att repetera kunskapen. Din hjärna är väl förberedd på att memorera kunskapen igen.

Allas studieteknik är olika, få inspiration från andra

Planering av studietid

Planera din studietid noga, hur många timmar om dagen du skall studera utanför själva skoltiden och hur stor del av helgen vill du lägga på att studera. Skriv upp din plan dag för dag och vecka för vecka i kalendern. Notera när tentorna är och vilken dag du skall börja tentaplugga. Vissa kurser har ett par dagar ledig tid inför tentan, andra kurser kanske bara har föreläsningar på förmiddagen och du har tid till egna studier på eftermiddagen. Ta reda på i god tid hur föreläsningarna ligger i förhållande till tentorna, gör din planering och håll dig till den.

Välorganiserade studier

Var välorganiserad. När du inte orkar plugga mer för stunden så kan du ägna en stund åt dina verktyg, du kan städa din studieplats och vässa dina pennor. Ställ böckerna i ordning och organisera bild- eller ljudfilerna i datorn eller telefonen. Sortera dina anteckningar, flashkort och tankekartor så att dom ligger i ordning och kolla om du är i fas med studieplanen.

Motgångar och strategi

När du har motgångar och känner att du inte klarar av att förstå eller lösa problemen så be om hjälp, ring en studiekamrat som kanske kan hjälpa dig att komma vidare, eller sök studiehjälp. Sök nya lösningar. Sitt inte och tro att du är ensam om problemen eller fundera på att ge upp. Ibland är studier tunga och svåra, och du kan be om hjälp. Om din strategi inte håller, tänk igenom vad som fungerar och vad som inte fungerar, gör en lista eller mindmap och byt strategi om du behöver.

Inför tentamen, seminarium eller redovisning

När du pluggat klart så skall du ha en dag över för vila. Ta ledigt dagen innan tentan, motionera, ät bra och koppla av. Du kanske kan umgås med vänner eller familj eller titta på en film. Det är sällan bra att råplugga in i det sista, har du följt din studieplan då skall du ha tid att vila hjärnan istället för att komma trött och stressad till tentamen. Sov gott på natten innan, lita på att du har gjort vad du kunnat och kan klara tentan, provet eller redovisningen. Se till att du vet var provet hålls, vad du behöver ta med dig och gå hemifrån i lugn och ro i god tid.

Jobba aktivt med att förbättra studietekniken

Studiehjälp

Du kan söka studiehjälp för att förbättra dina studier. Du kan be om hjälp på din skola eller universitet och du kan be en kursare om hjälp. Du kan söka studiehjälp på internet. Det finns flera webbsidor och appar som erbjuder studiehjälp. Läs recensioner och se vilka som kan hjälpa dig. Det är viktigt att tänka igenom och planera vad du behöver hjälp med; i vilka ämnen, någon timma i veckan eller inför ett prov eller en tentamen. Vem känner du dig bekväm med att ha som studiehjälp och vill du ha hjälp hemma eller online. När du söker professionell studiehjälp då kan du få hjälp med kunskapsfrågor, problemlösningar, planera dina studier, lägga upp strategi och lära dig en god studieteknik.

Yepstr har studenter och duktiga ungdomar med höga betyg och kunskap i studieteknik som kan hjälpa dig. Du kan ladda ner appen och se vilka som finns tillgängliga för dig, hemma hos dig eller online. Du kan gratis boka ett första möte och se om personkemin stämmer. Studiehjälp med Yepstr är ett prisvärt alternativ som kan hjälpa dig med kunskapsfrågor och problem. Studiehjälp kan hjälpa dig att hitta din strategi, höja ditt självförtroende, lära dig att plugga mer effektivt och nå bättre resultat och mål.

Hitta läxhjälp idag

Vill du veta mer om hur man förbereder sig inför högskoleprovet? Läs vidare