Att måla stuga: En utmaning för den oförberedde

14/9/2023
Måla stuga i sommar, men undvik misstagen jag gjorde|Hur regnet kändes när det var dags att måla stuga|

Att måla stuga kan vara en rolig och utmanande uppgift. I detta inlägg delar jag med mig av min personliga erfarenhet när jag tog på mig att måla om vår familjs stuga på landet inför sommarsäsongen. Från förberedelserna inför målningen till hur jag fick hjälp av grannens barn, berättar jag om de olika stegen i processen. Läs vidare för att få tips och insikter om hur du kan hantera denna vardagssyssla effektivt och skapa ett fantastiskt resultat!

Hur såg min plan ut för att måla stugan?

Jag må ha känt mig väl förberedd inför sommarens ommålning. Jag åkte ned några veckor innan familjen skulle komma för att måla om. Allt från färgval till målartvätt var klart i mitt huvud men tyvärr var inte moder natur på min sida.

Inget kunde förberett mig för sommarens regnoväder. På grund av ovädret blev det otroligt knapert med tid men med hjälp av grannens hjälp (via yepstr måhända) så lyckades vi ändå hinna klart och förvandla den nedgångna fasaden till något vackert inför sommarvistelsen.

Förberedelser inför målningen

Innan jag började måla stugan var det viktigt att välja rätt färg och material. Jag valde en färg utan lösningsmedel för att vara mer miljövänlig och skydda husfasaden på bästa sätt (Här är det viktigt att kika mer på hur man bäst väljer färg). Efter detta var det bara att vänta på bra väder för att kunna påbörja arbetet med att måla vår stuga.

När vädret äntligen tillät oss att starta, såg jag till att tvätta och slipa fasaden noggrant för att färgen skulle fästa bättre. Med hjälp av en borste nådde jag även de svåråtkomliga områdena runt fönstren.

Hur regnet kändes när det var dags att måla stuga
Ungefär så här kändes regnet när jag anlände till stugan

Val av färg och material

Rådgör med en färghandlare för att välja rätt typ av färg. Undersök olika alternativ för utomhusfärg som tål väder och vind. Se till att ha alla nödvändiga målningsverktyg, som penslar och roller.

Väntan på bra väder

Kolla väderprognosen noggrant innan du planerar målningsdagen. Detta var något som jag absolut inte gjorde, men i framtiden aldrig kommer skippa. Måla stuga är inget att göra i regnet, så ha en backup-plan ifall vädret inte tillåter målning just då. Utnyttja soliga dagar när det är varmt nog för att få bästa resultat med din husfasad eller fönstermålning.

Tvätt och slipning

Rengör stugväggarna noggrant genom att tvätta dem med mildt rengöringsmedel. Slipa ytan med sandpapper eller en slipmaskin innan målning för att få den slät. Ta bort eventuell gammal färg eller flagande ytskikt innan du börjar.

Ett tips är att använda en borste för att komma åt svåråtkomliga områden som fasaden och fönstren. Genom att göra dessa förberedelser kommer din stuga se ny och fräsch ut när målningen är klar.

Att ta hjälp av grannens barn

Efter dagar av regn var jag desperat att hinna klart med målningen innan min familj anlände till stugan. Som tur var var grannens barn ansluten till yepstr och var mer än villig att hjälpa till. Tillsammans fick vi jobbet gjort på nolltid, och det kändes fantastiskt att se den nyrenoverade stugan när min fru och barn kom fram.

Samarbete för att hinna klart

Att planera arbetsuppgifterna var helt nödvändigt för att vi skulle hinna klart i tid. Först gick jag igenom vilka delar av stugan som behövde målas och skapade sedan en tidsplan för varje område. Grannens barn fokuserade på vissa mindre uppgifter som detaljmålning runt fönster, medan jag själv koncentrerade mig på de större ytorna.

Totalt tog målningen 3 dagar, med många intressanta fikapauser så lyckades vi hålla ett leende på läpparna under hela målningen. Genom att kommunicera och samarbeta tätt under arbetets gång, lyckades vi slutföra målningen precis i tid för resten av familjens ankomst.

Ungefär så här såg man ut efter målningen av stugan

Belöning och nöjd familj

Skapa en belöningsstruktur:

  • Sätt upp ett belöningssystem för att motivera och sporra varandra. Vi använde fikapauser, vilket fungerade rätt bra för oss.
  • Tilldela små belöningar efter avklarade delmål. En glass eller dammsugare är inte att underskatta.

Uppmuntra och beröm varandra:

  • Ge positiv feedback och uppmuntran under arbetets gång
  • Beröm era insatser för att stärka samarbetskänslan

Njut av det färdiga resultatet tillsammans:

  • Ta er tid att njuta av det vackra slutresultatet. Jag och grannbarnet tog en "vinstrunda" runt huset för att kolla på vårt arbete, vilket kändes otroligt.

Sedan fick ju även resten av familjen njuta av att komma till en mycket mer hemtrevlig stuga än vad de förväntade sig. Grannbarnet fick något att sätta på CV:t och i sina egna ord "Ett startkapital till aktier". En win-win för alla parter helt enkelt.

Sammanfattningsvis var målningen av vår stuga på landstället en utmanande men också en givande upplevelse. Genom planering och förberedelser, hjälp av grannens barn och ett roligt samarbete kunde jag bli klar i tid och överraska min familj med en nyrenoverad stuga. Att få se deras glädje var den bästa belöningen av allt. Så om du också står inför en stor uppgift som att måla om ditt hus, tveka inte att ta hjälp om det går. Tillsammans kan ni uppnå fantastiska resultat och skapa minnen för livet.

Ska du ta dig an ett större projekt med fasaden eller behöver mer ingående tips kan du läsa vidare här om hur man målar fasad.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: