background-shape

Barnvakt eller läxhjälp via video – funkar det?

・ Nyheter och Media
tag

Barnvakt och läxhjälp är självklart jobb som utförs på samma plats som barnet man tar hand om eller hjälper med multiplikationstabellen. Eller…? Det kanske inte måste vara så? Funkar möjligtvis barnvakt eller läxhjälp via video?

En av de som testat läxhjälp via video är Sara Granath från Stockholm. Eller snarare hennes son Mateo.
– I Corona-tider är vi självklart extra försiktiga, och eftersom min som var lite snorig så ville jag inte utsätta läxhjälpen för någon risk. Så jag föreslog att de skulle testa via video istället, precis som jag själv har de flesta möten på jobbet just nu. Och det fungerade riktigt bra tycker både jag och min son.

Saras son heter Mateo, och är 14 år gammal. Den som hjälper honom med läxorna är Benjamin Ahlin från Vällingby, 18 år.
– Jag har jobbat som läxhjälpare i 1 år nu, och det här var första gången jag gjorde det via dator. Det fungerade bättre än jag trodde från början, men jag tror ändå inte att man kör via video första gången. Jag tror man måste träffas “på riktigt” först.

Olika ämnen

– Vi jobbar mest med matte, berättar Benjamin. Och det kan man så klart göra nästan lika bra via video, som när man ses fysiskt. Men ibland kör vi även andra ämnen. Jag tycker det är riktigt kul att kunna hjälpa till, och se att det jag gör faktiskt ger resultat.

Barnvakt eller läxhjälp via video, bilden visar en tjej som pratar via datorn

Innebär digital läxhjälp några problem du inte hade räknat med?
– Nej, inte alls faktiskt. Jag tycker det fungerade precis lika bra som om vi suttit i samma rum. Så som komplement tycker jag det funkar bra, men jag skulle inte vilja köra digitalt varje gång, jag tycker det är roligare att ses på riktigt.

Corona-pandemin har av naturliga skäl bromsat eller helt stoppat vissa verksamheter. Skolor håller stängt, arbetsplatser likaså. Och en del andra saker har säkert stannat av, fast det egentligen inte finns någon anledning till det. Som läxhjälp.

Du kan ladda ned Yepstr här och anlita er egna läxhjälpare!

Jacob Rudbäck är vd på Yepstr:
– Det finns helt klart en psykologisk aspekt av detta. Att man gör mindre av allt under rådande corona-omständigheter. Men med de tekniska hjälpmedel vi har idag är det inga problem att köra t ex läxhjälp digitalt. Jag tycker till och med att man borde testa det även när pandemin är över, istället för att ställa in om när man är bortrest eller lite förkyld.