Jobben som unga svenskar drömmer om - Entreprenör i topp!

Denise Kehoe
Denise Kehoe
27/1/2021
|

Unga män drömmer främst om att jobba som ingenjör, entreprenör eller vd. För unga kvinnor är den stora drömmen att bli psykolog, skådespelare eller entreprenör. Det visar en ny undersökning som Yougov om jobben som unga svenskar drömmer om, på uppdrag av ungdomsjobbsappen Yepstr.

Jobben som unga svenskar drömmer om är något Yepstr tycker är spännande! Närmare 1000 ungdomar i åldern 15-24 år har svarat på frågan om vilket drömyrke de har. Undersökningen visar att det mest populära alternativet är entreprenör (14%) följt av ingenjör (14%) och därefter vd (12%). I botten av listan återfinns jobb som krögare, präst och revisor som cirka 2 procent av de unga drömmer om att bli.

– Jag tror att många unga inspireras av den tid de lever i och just nu är entreprenörer väldigt omskrivna. Inte minst min egen favorit Elon Musk som faktiskt stämmer in på alla tre av drömyrkena. Han är både entreprenör, ingenjör och vd för Tesla, säger Jacob Rudbäck som är grundare och vd för Yepstr.

Du kan testa Yepstr här!

I undersökningen syns stora skillnader i svaren mellan könen. Bland unga kvinnor är det stora drömyrket psykolog (15%) medan endast 3 procent av unga män svarar detsamma. Drömyrket för killarna är i stället ingenjör (18%), något som bara 10 procent av tjejerna drömmer om. Det är också betydligt fler unga män (10%) än unga kvinnor (3%) som drömmer om att bli pilot. Skillnaden är också stor mellan könen när det gäller veterinäryrket. För 8 procent av de unga kvinnorna är det ett drömyrke medan endast 3 procent av männen anger samma svar.

– Av svaren att döma verkar det fortfarande vara så att det mansdominerande ingenjörsyrket fortsätter att locka även yngre män. Psykologyrket har en gång i tiden varit ett mansdominerat yrke men pendeln har svängt och sedan en tid tillbaka är det fler kvinnor än män som jobbar som psykologer. Den verkligheten ser också ut att bestå om drömmen slår in för de unga kvinnorna, säger Jacob Rudbäck.

Svaren skiljer sig också åt beroende på var i landet som ungdomarna bor. I Stockholm drömmer flest unga om att bli entreprenörer (16%). I Göteborg däremot är det bara 6 procent av ungdomarna som drömmer om samma sak. Här är det ingenjörsyrket som hägrar mest (18%). I Malmö är den stora drömmen att bli läkare (18%). Övriga landet utanför storstadsområdena har de unga samma drömyrke som i Stockholm: entreprenör (14%).

Jobben som unga svenskar drömmer om är bla. entreprenör, bilden visar en dator

Vill du veta mer om hur du kan jobba via Yepstr, klicka här

Topp tio bland unga svenskars drömyrken:

1. Entreprenör

2. Ingenjör

3. Vd

4. Chef

5. Skådespelare/artist

6. Psykolog

7. Forskare

8. Läkare

9. Polis

10. Designer

Unga kvinnors drömyrken:

1. Psykolog

2. Skådespelare/artist

3. Entreprenör

4. Chef

5. Designer

Unga mäns drömyrken:

1. Ingenjör

2. Entreprenör

3. Vd

4. Pilot

5. Webb-, app- eller spelutvecklare


Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 5-12 november 2020 har det genomförts sammanlagt 965 intervjuer bland män och kvinnor 15-24 år i Sverige.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: