background-shape

Konsten att bevara och förändra samtidigt

・ Nyheter och Media
tag

Utan att vi kanske tänker på det så mycket är ligger en av samhällets utmaningar i konsten att både kunna bevara och förändra saker samtidigt. Hur långt ut till vänster man än befinner sig på den politiska skalan så tror inte jag att man vill förändra allt alltid. Och på samma sätt gäller de långt ut på styrbord sida, de vill säkerligen inte bevara allt precis som det är.

Hitta extrajobb

Ta våra svenska traditioner till exempel. Som midsommar. En snabbare politisk harakiri än att vilja lägga ned Midsommar finns nog inte. Och du kan ju testa idén att byta ut sillen mot pasta, eller äta fiskgryta istället för lax. Det skulle bli dålig stämning rätt snabbt.

Konsten att bevara och förändra samtidigt, bilden visar sillar

Och ingen vettig människa skulle komma på tanken att avskaffa Valborg. Det spelar ingen roll att du inte vet att det ligger ett tyskt helgon bakom traditionen, eller att det från början var en vårfest som stämplades som häxsamlingar under medeltiden. Vi samlas, vi sjunger, vi tittar på stora eldar (i år förmodligen digitala varianter).

Till vardags kanske inte vårt behov av sagor är särskilt stort. Men våra största traditioner handlar trots det om häxor, påskharar och 7 olika sorters blommor under kudden. Och det där är självklart något bra, alltså att vi gör saker på samma sätt vid samma tidpunkt år efter år.

Men sagor kan faktiskt också vara ett sätt att beskriva verkligheten på. Ibland kanske det allra bästa sättet till och med. Ni som läst mina andra artiklar har full koll på att jag tidigare refererat till Pomperipossa. En text som med stor sannolikhet ändrade resultatet i valet 1976.

Om Kejsarens nya kläder av HC Andersen gjort detsamma i Danmark, vet jag inte. Men vad jag vet är att kopplingen till svensk arbetsmarknad är inte så avlägsen som man först kan tro.

Ni minns kanske också Rut Avdrag och Karl Konkurrens från tidigare artiklar. När Karl påpekar att samhället och tekniken utvecklats så mycket, att det kommer krävas nya sätt att jobba, att det kommer krävas nya typer av anställningar, så svarar Rut.

– Nehe! Du är antingen arbetsgivare eller så är du anställd. Det måste finnas någon ordning och reda i den här världen.

Och det är här HC Andersens saga om en kejsare som går runt naken kommer in i bilden. För folket trodde att bara de begåvade kunde se hans kläder, så ingen sa något. Fast alla kunde se vad som var fel. Ingen reagerade förrän ett barn påpekar det självklara. Att Kejsaren faktiskt inte har några kläder på sig.

Och lite samma är det med bilden nedan

Så länge vi talar om de tre gröna rutorna är Rut Avdrag med på noterna. Det är när du som privatperson vill ta hjälp av en annan privatperson rakt över gatan som det blir riktigt krångligt. Reglerna är olika men framför allt inte särskilt enkla att förstå.

Men detta kommer att ändras. För teknik vinner alltid över politik. Och till slut kommer politiker från höger till vänster inse det varenda unge redan har fattat – att kejsaren är naken. Det är bara ingen som vågar påtala det uppenbara.

Så jag gör väl det igen.

För det som behöver förändras är:

  1. Integrera i den svenska modellen. Idag finns inget fackförbund (eller arbetsgivarorganisation) som vill ta ansvar för privatpersoner som vill ta uppdrag för (eller ta hjälp av) andra privatpersoner. Förhandlingar bör handla om rekommenderad minimiersättning, försäkringar, lämpliga uppdrag mm.
  2. Gör det lätt att göra rätt. Om dessa jobb som tidigare betalats med svarta pengar skall kunna bli vita och meriterande så måste förutsättningarna finnas. Jag vill se två saker: ett skatteavdrag för privatpersoner som utför uppdrag åt andra privatpersoner (50 000kr per inkomstår, precis på samma sätt som vid uthyrning av sin bostad eller för hobbyverksamhet). För det andra så behöver privatpersoner som tar hjälp i begränsad utsträckning (e.g. barnvakt två gånger i veckan) slippa hantera arbetsgivaravgifter och anställningsavtal. Detta görs enklast genom att matcha SKV448-gränsen på 10 000 kr till samma som RUT-avdraget (25 000kr för de under 65 år).
  3. Rapportera automatiskt till Skatteverket. När de två grundkriterierna ovanför är på plats – inför då tvingande lagstiftning att alla plattformsföretag måste automatiskt uppdatera Skatteverket om vem som tjänat vad och när. På så sätt blir det enkelt för de som tar uppdrag via olika plattformar att hålla koll på när hen närmar sig gränsen på 50 000kr. Det finns då också en gyllene möjlighet för Skatteverket att kliva in och hjälpa personen att starta ett eget företag eller informera att det nu är dags att ta en traditionell anställning.

Glad Valborg!

Jacob Rudbäck
Vd och grundare, Yepstr