background-shape

Att resa med barn – så gör du!

・ Tips och guider ・ Okategoriserad
tag
Att resa med barn är något som många föräldrar ser som ett nödvändigt ont. Men det behöver inte vara så jobbigt, med rätt förberedelser!
Resa med barn

Att resa med barn är något som många föräldrar ser som ett nödvändigt ont. Men behöver det verkligen vara så jobbigt? Genom att förbereda er resa, och förutse i vilka situationer det kan bli besvärligt med unga medresenärer, har ni vunnit mycket. Här kommer vi att ger våra bästa tips på hur du reser på ett smidigt sätt med barn i sällskapet.

Hitta barnvakt idag

Checklista inför resa med barn

Visst är det viktigt att vara väl förberedd under själva resan men det finns ett par saker ni måste ha fixat i rätt god tid för att kunna resa med barn överhuvudtaget.

 • Rätt vaccinationsskydd för resmålet ni ska till
 • Ett försäkringsskydd genom er hemförsäkring som täcker barnen under resan eller en extra reseförsäkring
 • Har barnet ett giltigt pass? Är barnet under 12 år gäller ett svenskt pass bara i tre år.
 • Ett barn ska ha ett eget EU-kort som ger rätt till vård i hela EU.

 

Åldersanpassade aktiviteter

Nyckeln till att resa med barn på ett sätt som alla kan förlika sig med är att alla har något att göra som är anpassat efter dem. Även som vuxen blir man lätt uttråkad om man inte har tillgång till telefonen, en bra bok eller någon att prata med. För barn är det ännu värre då de har ett större behov av att få utlopp för energi och inte är redo för att det kan göra lite ont i kroppen efter att ni varit på väg en halv dag.

Här är exempel på prylar som innebär att barn kan ha roligt om de sitter bakom ett bilbälte eller i en tågkupé, timme efter timme.

 • Surfplatta eller mobiltelefon med fulladdat batteri. 
 • Extrabatteri och kanske en powerbank för många timmars extra underhållning. 
 • Vettiga filmer och annat att spela eller titta på så att ni inte är beroende av en uppkoppling.
 • Målarbok och pennor.
 • Böcker att läsa högt ur.

Om ett barn är för litet för att låta sig underhållas av en surfplatta eller dylikt är det förhoppningsvis i en fas i livet då de sover en del, även på dagen. Då är det naturligtvis bra om ni kan tillryggalägga så stora sträckor som möjligt när det inte är vaket och om en vuxen kan finnas nära och kommunicera med barnet när det inte sover.

Ta inte mer er mer än nödvändigt

Barnfamiljer är kända för att fylla bilen med saker, för alla eventualiteter. Saker som sedan inte kommer till användning men däremot måste hållas reda på. Har ni så mycket att bära att det blir ett stressmoment att ta sig till en annan perrong för att byta tåg, eller om det är svårt att se genom bakrutan på bilen kan det vara dags att tänka om. Less is more heter det, och det kan även gälla barnfamiljen som ska ut på resa. 

Ska du resa med barn till en plats där det finns en barnvagn att låna är det förmodligen mest till besvär att ha med sig en egen. Flyger ni kan fulla väskor begränsa möjligheten att köpa med sig saker hem från resmålet och man kan också vara för trött för att hålla ordning på barn, en maximal kvot resväskor och handbagage efter en lång flygresa. Svenskar lever ofta i illusionen att enkla vardagsföremål måste packas med, men det mesta som krävs för att vardagen ska fungera kan ni köpa när ni är framme. Fokusera på att få med det ni behöver under själva resan istället. Det gäller särskilt om det inte handlar om en sen ankomst, kommer ni fram på kvällen är det naturligtvis skönt att ha med tandkräm etc.

Även om man inte ska överdriva packningen så finns det en del saker som visserligen tar plats men som verkligen kan vara värda att ha med. En bilbarnstol med fempunktssele kan fungera som sitt- och liggplats i flygkabinen och är ett utmärkt sätt att flytta ett barn kortare sträckor. Förutsatt att det inte är för tungt i förhållande till hur stark du är som förälder. En kudde är en annan bra sak att ha med.

Optimera pauserna

Pauser är viktiga, inte minst för den som framför ett fordon och för barn. Har ni barn som går själva och inte gillar att sitta stilla är det viktigt att de får både kissa och röra lite på sig under ett stopp. Även på ett tåg eller ett flygplan kan en kort promenad ge en välbehövlig paus i sittandet.

Var beredda på små missöden

Hur mycket man än anstränger sig för att en resa med barn ska bli behaglig kan obehagliga situationer uppstå. Ett äldre barn som börjar må illa bör snabbt får tillgång till en papperspåse att kräkas i. Det är också viktigt att ha med ett ombyte, våtservetter, blöjor om barnet använder det och andra hygienartiklar. 

Ett reseapotek är också bra att ha med. Låt det innehålla:

 • En febertermometer
 • Smärtstillande och febernedsättande medicin
 • Solskyddskräm
 • Hydrokortisonsalva
 • Plåster
 • Vätskeersättning
 • När det gäller läkemedel ni har på recept är det viktigt ha med för några extra dagar, ifall en avgång skulle bli fördröjd. 
Plåster kan vara bra att ha i väskan.

Mat som snabbt kan fixas i ordning, som vällingpulver ni kan blanda med ljummet vatten ska också finnas tillgängligt. Äldre barn bör ha en liten matsäck. Kall dryck kan gärna förvaras i termos så håller den sig kyld längre.

Allt detta bör vara lättåtkomligt så att en vuxen kan agera snabbt och inte behöver ställa sig upp i flygkabinen eller stanna bilen bara för att kunna torka ett barn om munnen.

Ska ni resa med barn till värmen?

Små barn ska inte vistas i direkt solljus mer än ganska korta stunder. Ni bör alltid kunna se till så att barnet befinner sig i skugga under till exempel ett solskydd, en skärm om det sitter i vagnen eller en solhatt. En barnvagn ska helst ställas skuggigt samtidigt som solskyddet är nedfällt. Det är dock viktigt att vinden kommer åt så att det hela tiden är luftigt. Vatten bör alltid finnas tillgängligt.

Glöm inte bort dina egna behov

Det är givetvis bra att se till just barnet under en resa med barn. Men det är minst lika viktigt att vara medveten om att man själv kan förvandlas till ett ganska tråkigt sällskap. Till exempel blodsockerfall mitt i en lång pass- eller incheckningskö efter en riktigt jobbig resa. Försök vara ditt bästa jag så att ni inte hamnar i en ond cirkel där ni påverkar varandras humör negativt. Ha med dig choklad, ta varje chans att få gott kaffe, eller vad ni behöver för att kunna hantera situationen under en resa med barn.

Läs även vår artikel med fler tips för att resa med barn här