Barnvagn, sulky och mjukdelar - vi går igenom allt på fyra hjul.

Jacob Rudbäck
Jacob Rudbäck
24/7/2019
Barnvakt i malmö

Att välja barnvagn är en djungel av modeller, råd, skräckhistorier och dyra fakturor. Yepstr ger dig den ultimata guiden för köp av barnvagn. 

Dyr betyder inte bäst

Det finns många olika modeller av barnvagnar, och vad som passar din familj bäst vet bara du. Här följer generella tips och tricks rörande ditt framtida barnvagnsköp. 

Barnvagnar har ofta en liggdel och en sittdel. Liggdelen är optimal för barn upp till 6-8 månader. Se till att den är helt plan så att barnets rygg verkligen kan slappna av, att bädden är mjuk och skön, samt att den håller en bra temperatur. By till sittdelen när ditt barn kan sitta upp själv. Det finns sittdelar som kan fällas ner till plant liggläge, vilket kan vara skönt för ett sömnigt barn. 

Därefter finns det flera olika modeller att välja mellan. Med en duo-modell kan du skifta mellan sitt- och liggdelen. En kombivagn har endast sittdel, men kan kompletteras genom att lägga i en mjuk- eller hårdlift. Den något nättare varianten sulky är mindre och enklare än andra vagnar. Smidig att ha med sig i stan, på resa och packa in i bilen. Hjulen kan dock vara små, vilket gör den knivig att köra i snö och slask. 

Andrahandsmarknaden för barnvagnar är stor, och du kan säkerligen hitta din vagn bra mycket billigare där. Det är också en god anledning att sköta om din vagn. Om du städar och håller vagnen fräsch kan ni säkerligen sälja vidare den sen.

Barnvagn andra hand, barnvakt
Andrahandsmarknaden för barnvagnar är stor. Hör i föräldragrupper vad folk har för upplevelser av modellen du är intresserad av.

Att tänka på när ni väljer barnvagn

Titta alltid efter om barnvagnen du är intresserad av är märkt med EN1888. Detta innebär att den lever upp till europeisk standard. Saknar den märkning finns det anledning att vara skeptiskt. Det finns flera saker du kan kika på när du är och klämmer på barnvagnar.

Ofta vill man att ens barnvakt ska täcka absolut alla behov man kan tänkas ha för en lång tid framåt. Den ska fungera i stan, vara lätt att fälla ihop, nätt som tusan men samtidigt klara av terräng. Uppenbart är det svårt att alla dessa behov tillgodoses, och du blir istället halvnöjd i med ditt köp. Anna Lavfors är barnvagnsexpert och driver sidan ombarnvagnar.com, där du kan läsa mer tips och recensioner. Hon tipsar om att man ska tänka ganska kortsiktigt, och anpassa sitt köp efter det behov din familj har de närmaste 18 månaderna. 

Modell av barnvagn

Både liggdel och sittdel ska inspekteras, men sittdelen kommer användas längst. Se till att den är rymlig, bekväm, har solskydd och kan vändas. Kika också undertill att det finns plats för mycket förvaring i varukorgen. Trots att du gör ditt köp online är det bra att ta sig till en butik ändå. Känn, kläm, testkör och ställ frågor till den hjälpsamma personalen. 

 När du kikar på sittvagn som kan fällas till plant läge, är det bra om det finns ett huvudstopp så barnet inte glider ner mellan ryggstöd och sufflett. Se också till att handtaget är stadig, så det inte går av vid belastning.

Vagnen ska vara enkel att hantera och fälla ihop, men inte för enkelt. Du vill inte att vagnen ska fällas ihop av sig själv när ni är ute på morgonpromenad. Ta en titt på hur man låser och öppnar alla säkerhetsanordningar, så inget lossnar av misstag. Bromsen ska även den vara säker. Välj en vagn där två hjul är låsta samtidigt. 

Storlek

Hittat en vagn som passar? Härligt. Men innan du genomför köpet ta med dig måttbandet och mät de utrymmen där vagnen måste gå in. Mät din hiss, och bagageutrymmet på din bil. Det ska funka att fälla ihop och ta med vagnen i bilen och samtidigt få plats med annan packning eller matkassar om så krävs. 

Är någon i familjen lång? Undersök höjden på vagnens handtag. Ultimat är om handtaget är justerbart, så det inte skadar rygg eller axlar när ni går med vagnen. Lika viktigt är det att titta på avståndet mellan handtag och underrede så ni inte går och sparkar på er fina vagn. 

Barnvagn, liggdel, barnvakt i Stockholm
Smart med en mjukdel som kan lyftas ur liggdelen och tas med uppför trappor utan hiss.

Livsstil 

Även din familjs livsstil är viktig att ta hänsyn till när barnvagn ska inhandlas. Är ni en aktiv familj som spenderar mycket tid i natur, skog och terräng är det klokt att fokusera på fjädringen. Se till att hjulen är stora, och att de är luftfyllda eller gjorda av foam. 

Bor ni i stan vill man kanske hellre ha en lättmanövrerad, nätt vagn. Den ska kunna svänga snävt och vara smidig att ta med sig i kollektivtrafiken. Bor ni i ett hus utan hiss vill ni ha en liggdel där det får plats en lätt mjukdel ni kan lyfta ur och bära upp för trapporna. 

I övrigt ska ju vagnen passa er budget, men som tidigare nämnt finns det en otrolig andrahandsmarknad för barnvagnar idag. Ta hjälp av föräldraforum. Det finns säkert någon som använt den modell du är intresserad av. Vad har de för upplevelser av vagnen, kanske har de koll på en viss del som brukar gå sönder? Kolla då upp om det finns reservdelar, och vad de kostar. Slutligen är det bra att vara uppmärksamma på leveranstid av vagn, så den inte står utan när ni behöver den som mest. 

Vill du ha mer tips kring barn och barnvagnar, kika här.

Bakåt eller framåtvänd barnvagn?

Många sittdelar kan enkelt vändas beroende på vad som passar barnet bäst. Men finns det något håll som är bättre än det andra? Detta är något den skotska psykologiprofessorn Suzanne Zeedyk studerat. 

Hon menar att hur vi transporterar barnen påverkar både språkutveckling och känsla av trygghet. Det är tidiga upplevelser som påverkar barnets utveckling enormt. Zeedyk säger att man som förälder generellt pratar mer med sitt barn om det sitter vänt mot en, något som förstås hjälper barnets språkutveckling. Dessutom känner barnet sig tryggare när det kan se föräldern. 

När barn blir lite äldre får de ju mer vilja, och har kanske själv en åsikt kring vilket håll de vill sitta vända. Om ditt barn sitter framåtvänt i vagnen, rekommenderar Zeedyk att fortsätta prata om det ni går förbi och ser. På det sättet fortsätter språket utvecklas, och omgivningen blir mindre skrämmande.

Barnvagn, barnvakt i stockholm
En sulky är praktiskt i kollektivtrafiken och på resa.

Syskonvagn eller inte?

Ett till barn på väg? Då är frågan om det är värt att införskaffa en syskonvagn eller inte. Men är det värt pengarna? Inte hellet här finns det ett rätt svar. Men det finns några saker man kan fundera över, som kanske hjälper dig i ditt val. 

Hur gammal är det äldre barnet? Är det under 3 år, finns det anledning att skaffa en vagn där båda får plats. Är barnet över 3, har han eller hon antagligen bra mycket mer spring i benen och sitter kanske inte i vagnen lycka mycket. 

Sover dock det äldre barnet dagtid är det ju praktiskt att ha en syskon där båda kan vila. På det sättet är man inte låst till hemmet i lika stor utsträckning. Här spelar även tillgång till bil stor roll. Är man bilburen kanske det äldre barnet inte behöver barnvagn. Trots spring i benen, orkar ju inte treåringar gå så långt. Så tar man sig fram till fots eller i kollektivtrafiken kan det vara skönt med en syskonvagn. 

Annar är ju ståbrädan ett bra alternativ, och nu finns det till och med brädor med en liten pall där trötta treåriga ben kan vila upp sig på. Ståbrädan kan dock bli opraktisk vintertid, då det är jobbigare att ta sig fram för småbarn och för ståbräda

Vi slår återigen ett slag för köp av barnvagn second hand. Då kan ni inhandla en syskonvagn och se om den ens används. Om inte kan ni sälja den vidare för ungefär samma pris. 

När ni anlitar barnvakt via Yepstr

Har ni äntligen kommit till skott att anlita barnvakt via Yepstr. Så skönt! Gå igenom med barnvakten hur er barnvagn fungerar. Hur den fälls ihop, hur bromsen funkar, hur man spänner fast barnet och så vidare. 

Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du anlitar barnvakt. 

Hoppas detta blir början på ett långt och trevlig samarbete mellan din familj och din barnvakt. 

Behöver du anlita en barnvakt, läs mer här.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: