background-shape

Lokala jobb – så hittar du dem

・ Tips och guider
lokala jobb arbete kommun

Lokala jobb

Har du letat efter jobb men haft problem med att hitta lokala jobb? Det finns en lång rad olika sätt att smalna av ditt jobbsökande så att du kan fokusera på och få jobb i din kommun eller i andra områden där du vill arbeta.

Hitta extrajobb

Använd lokala resurser

Börja med att använda dig av lokala resurser. Låter kanske enkelt, men många arbetssökande ungdomar är så fasta vid att söka jobb online att de glömmer de traditionella metoderna. Att gå via din lokala arbetsförmedling, kommunhus eller skola kan vara helt rätt väg för att hitta lokala jobb.

Arbetsförmedlingen kan förse dig med det stöd du behöver när du ska söka jobb och har särskilt stöd för ungdomsjobb. Din gymnasieskola kan också ha en lång rad samarbetspartners som har korttids- eller deltidsjobb. Du kan förstås även använda dig av Blockets lokala sidor.

Bemästra din jobbsökmotor

Sökmotorer är den vanligaste platsen att börja när man söker arbete, men det är ganska ovanligt att annonser dyker upp på Google eller Bing, använd istället speciella jobbsökmotorer. De vanligaste svenska sökmotorerna för att hitta jobb är Platsbanken, Monster och Academic Work.

Tips för att hitta rätt med hjälp av sökmotorer

Sök den sorts arbete som du är intresserad av som sökord tillsammans med stad eller kommun. Avancerade sökfunktioner kan låta dig smalna av din sökning ännu mer genom exempelvis företagsnamn eller jobbtitel. Använd specifika sökningar som vilken erfarenhetsnivå du söker efter genom att skriva in det direkt i sökfälte, exempelvis: ”1-2 års arbetslivserfarenhet”, ”junior” eller ”ingen erfarenhet krävs”

Bor du i storstadsregioner som Stockholm och Göteborg är det inte ovanligt att annonser i ditt område; exempelvis Sollentuna, vänder sig mot hela Stockholm. Använd därför sökfunktionen för att hitta ditt område, istället för kategorier. Söker du jobb på ditt lokala ICA i Sollentuna? Skriv då in: ”butiksbiträde ica ingen erfarenhet sollentuna”

Läs lokaltidningarna

Det är lätt att glömma bort lokaltidningarna när man söker jobb, men de har starka nätverk och bra kontakter lokalt i ditt område. Att hitta just ungdomsjobb eller lokala uppdrag är lätt just i lokaltidningarna. Det kan gälla allt från hundpassning till några extratimmar på lokala kontor.
Många lokaltidningar har även annonsering online. Tidningar som Mitt I har båda omfattande lokala tidningar online och privata annonser. Se mer på Mitt I:s hemsida.

Håll koll på lokala jobb finns på lokala anslagstavlor

Det enklaste men mest tidskrävande sättet att hitta nya jobb kan vara att hålla koll på lokala anslagstavlor. I ditt närområde finns det promenadstråk och parker i vilka det finns anslagstavlor där du kan leta efter annonser eller sätta upp egna ifall du vet vilket slags jobb du letar efter. Ett vanligt lokalt ungdomsjobb är hundpassning eller barnvaktande.

Skaffa Yepstr

Yepstr är en app för både Android och iOS i vilken du kan möta grannar eller andra som bor i din kommun och behöver hjälp med hundpassning, barnvaktning, trädgårdshjälp eller andra korttidsjobb. Alla jobben är anpassade för att passa som ungdomsjobb och är alltid lokala.

När du jobbar via Yepstr så är alla jobben försäkrade och dina referenser sparas så att du kan använda dem i ditt CV. Appen inkluderar ett levelsystem genom vilket du kan tjäna mer pengar, få bättre referenser och slutligen hitta arbete hos företag.

Kom igång med Yepstr.

Börja prata

Ta en stund och fundera på hur många företag du passerar på vägen till och från skolan. Du passerar kiosker, butiker och andra kontor som kan behöva hjälp. Idag är det så vanligt att man söker jobb online att det kan vara en stark fördel att gå in och prata med butiks- eller företagsägaren direkt.

Använd sociala medier

Sociala medier kan även vara väldigt bra för att komma i kontakt med ditt lokala favoritföretag. Många ICA-handlare eller restauranger har egna Facebooksidor specifikt för ditt område. Med ett försiktigt närmande så skulle du kunna inleda en diskussion online med chefen på ditt lokala favoritföretag.

Börja med att följa lokala företag i sociala medier som Facebook, Twitter, Instagram och LinkedIn. Kika efter jobbannonser och delta i konversationer när det passar sig.

Jobba för kommunen

Din kommun har flera olika lokala jobb, extrajobb och sommarjobb. Att söka sommarjobb via kommunen är tacksamt då du kan söka flera jobb samtidigt och därför att det finns mycket utomhusarbete.

Kommunala jobb utannonseras dels på din kommuns hemsida eller på offentliga jobb.

Fråga, fråga, fråga

Första jobbet kommer ofta genom familjen och vänner. Fråga dina föräldrar vilka de känner som kan tänkas ha behov av hjälp. Sedan har förstås även dina vänner som redan har jobb en fot på insidan, prata med dem och hör ifall de kan hjälpa till. Tänk till ordentligt på vilka slags kontakter du kan tänkas ha: tidigare kollegor, chefer, rumskamrater, klasskompisar, lagkompisar eller far- och morsyskon.

Hör av dig via Facebook, ta en kaffe och håll utkik efter chanser att hjälpa dem så att de kommer ihåg dig när möjligheter öppnar upp sig.

Hitta extrajobb