Hur många tangenter har ett piano

27/10/2022
Ska ni lära barnen spela piano? Hur många tangenter har ett piano som man måste hålla koll på? Läs här!

Om du eller ditt barn funderar på att spela piano så är det några saker att tänka på. Pianot är ett stort instrument att införskaffa men finns i olika modeller. Det finns stora tunga pjäser med kandelabrar, mindre pianon och det finns mindre och större flyglar. Du kan också skaffa dig ett elektrisk piano eller en synthesizer-där du kan välja pianoljud. Det kan vara bra att börja med ett enklare elpiano, just för att se om instrumentet passar dig eller ditt barn. Vad gäller storlek skiljer det sig lite hur många tangenter ett piano har.

Ett piano kan ha mellan 61 och 88 tangenter, beroende på vilken storlek pianot har. Det vanligaste antalet tangenter är 88, vilket också krävs för ett konsertpiano. Det finns också även många mindre pianon med 61 eller 76 tangenter.

Anledningen till att pianon har olika antal tangenter har att göra med det tonomfång som ett piano kan spela. Ett piano med 88 tangenter har ett omfång på sju oktaver plus några toner, medan ett piano med 61 tangenter har ett omfång på fem oktaver plus några toner. Om man har spelat piano i många år och blivit en duktig pianist, så krävs ett stort piano och helst en flygel för att musikupplevelsen skall bli optimal både för pianisten och lyssnaren. En nybörjare kan troligtvis nöja sig med en enklare variant som ett enkelt elpiano.

När man lär sig spela inser man snabbt att det finns massivs med tangenter? Men hur många tangenter har egentligen ett piano?

Hur är pianot uppbyggt

På ett vanligt stående piano finns det vertikala strängar och en flygel har liggande horisontella strängar. Alla pianots tangenter leder till en hammare klädda med med filt, som slår på strängarna. Tangenterna för bas som ligger till vänster på pianot slår på 1-2 strängar och i mitten och längre till höger ligger tangenter för diskant som har 3 strängar per hammare.

Att stämma ett piano är inget man skall ge sig på själv, det krävs stor kunskap och vana. För att stämma ett piano behöver du anlita en pianostämmare, som har absolut gehör och som har kunskapen och hantverket att kunna stämma pianon. Pianot kan behövas stämmas efter en flytt eller om det stått och blivit fuktigt.

Tangenterna som förr var gjorda av elfenben och ebenholts har bytts ut mot plast och bakelit. Elfenben som kommer från Elefanten är utbytt. Elefanterna har varit, och är fortfarande jagade för sina betar - ett grymt djurplågeri och som har bidragit till att Elefanten dessutom är utrotningshotad. Marknaden för elfenben är hårt reglerad, det är mer eller mindre förbjudet att sälja ting av elfenben. Idag kläs de vita tangenterna med ett blankt plastmaterial som liknar elfenben och som är skönt att spela på.

Ebenholts är ett träd och mycket hårt träslag som kommer ifrån Afrika. Idag görs de svarta tangenterna för det mesta av bakelit, en slags hård plast.

Desto hårdare du slår ner en tangent på pianot desto hårdare slag gör hammaren på strängarna och i sin tur så blir ljudet högt. Du kan också spela mjukt på ett piano så att det blir ett lågt klingande ljud. 

Pianot har också två fotpedaler den ena förvandlar ljudet till att låta mer dämpat, pedalen kallas dämppedalen. Den andra pedalen kallas sustainpedalen den gör så att ljudet ligger klingande kvar även när du släpper pedalen.

Det finns standardmått för hur många tangenter ett piano har, ca 88st

Oktaver och toner på ett piano

Ordet klaviatur kommer från latinets Clavis som betyder tangent och nyckel. Klaviaturen på ett piano består av oktaver. Varje oktav består av åtta tonsteg. De vita tangenterna är sju och de svarta är fem i varje oktav. När man skall lära sig noter så visar pianoläraren till en början var tonen C ligger - den not som sitter på det nedersta av de fem notraderna. På ett vanligt piano ligger första C i diskant precis vid nyckelhålet för pianolocket.

De sju tonerna som de vita tangenterna ger är C D E F G A B, sen börjar nästa oktav med ett nytt C.

De svarta tangenterna är upphöjda toner och heter Ciss, Diss, Fiss, Giss och Aiss. Till höger om den vita tangenten C ligger en svart tangent som heter Ciss, bredvid D ligger Diss, F - Fiss, G - Giss och A - Aiss.

Beroende på i vilken tonart du spelar så kan samma svarta tangent betecknas olika; C# och Db är samma ton och samma tangent trycks ner, detsamma gäller D# och Eb, F# och Gb, G# och Ab och till sist A# och Bb.

Det kan verka förvirrande till att börja med men din pianolärare kan förklara och när du fått några pianolektioner så blir det lättare att förstå.

Pianolektioner

Om du går i grundskolan så kan du anmäla dig till kommunala musikskolan. Det finns även pianolärare nästan överallt i Sverige som du kan få privatlektioner av. Det första som din pianolärare lär dig är att sitta rätt på stolen och hålla händerna och handlederna rätt. När du spelar så trycker du ner tangenterna med fingrarna vinkelrätt mot pianot. Det är bra att lära in rätt från början annars får du ont i rygg och handleder.

Du får sen lära dig hur du använder fingrarna på rätt sätt så att du får en bra rörlighet, det är bra att öva skalor hemma så att du blir stark i fingrarna och kan flytta dom snabbt. Din pianolärare kommer att hjälpa dig att göra rätt. När det kommer till att lära sig noter så behöver du pianolektioner för att förstå hur noterna för diskanten ser ut och sen noterna för basen. Det finns också flera tecken som talar om i vilken takt du skall spela och hur lång varje ton är. 

När du vill lära dig spela enkla ackord så finns det en hel del filmer på YouTube som du kan ha nytta av. Du kan leta upp en låt som du gillar och se vilka ackord som du behöver för att spela den. 

Om du hittat rätt instrument och älskar att spela piano så är det med piano som med alla musikinstrument, du behöver öva upp farten och sen öva, öva och öva igen så att låtarna och styckena som du vill spela sitter rätt och låter bra. När du sen hittat känslan du vill förmedla - då kan du spela piano !

Är du intresserad av fler instrument än så? Läs vidare här om hur man stämmer en gitarr och fördelar med gitarrlektioner!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: