Sista terminen, sista rycket! Våra 5 bästa tips för sista terminen.

Jacob Rudbäck
Jacob Rudbäck
14/1/2018
sista terminen, person som springer

Sista terminen, sista rycket!

Nationella proven och andra slutprov närmar sig och många studenter börjar blicka mot slutet av grund- eller gymnasieskolan. Innan terminen tar fart är det därför bra att börja förbereda inför den stadigt ökande arbetsbelastning, så att du får mer tid att njuta av den sista terminen innan alla vänner sprids för vinden, och stressen kan hållas under kontroll. Därför delar vi med oss av våra 5 favorittips för att ni ska ro hem slutbetygen.

1. Sätt upp din studieplan för sista terminen

sista terminen, pojke tittar på en tavl med papper på

Att ha en studieplan för de sista veckorna innan nationella proven ger dig alla verktyg för att du inte ska skjuta upp studierna. Det är lätt att skjuta på plugget inför nationella proven, men glöm inte att du fortfarande kommer ha vanligt skolarbete som behöver göras samtidigt. Tips för att komma igång med din studieplan: välj 3 eller 4 dagar i veckan minst en månad i förväg då du spenderar 15-45 minuter per gång. Var konsekvent med dessa små läxstunder inför före nationella proven så hinner du gå igenom gammalt material.

2. Undvik att sista-minuten-plugga

Sista terminen plugga mycket, böcker på ett bord

Vi är inte gjorda för att sista-minuten-plugga. För att du ska lära dig någonting är det bättre att köra lätta studier över en längre period. Att proppa de sista dagarna fulla med plugg gör att du lätt glömmer det du studerat och framkallar onödigt mycket stress. Komplexa ämnen som matematik eller naturvetenskap lägger grunden för mycket som du lär dig på högskolan.

3. Hitta en studiegrupp

sista terminen, studenter som skriver i ett block vid ett bord

Starta en studiegrupp. I en grupp om 3-5 personer som du träffar ett par gånger på upptampen till nationella proven så ökar du chanserna att få goda betyg. Alla är vi bra på olika saker, och just den fråga du har svårt för kanske någon av dina vänner förstår till fullo. Att studera i grupp är dessutom mycket roligare. Gör flash cards och frågesporter av studierna, lämna omdömen på varandras arbeten och diskutera nya koncept. Dessutom så lär man sig en hel del av att själv förklara för andra.

4. Unna dig sömn. Mycket sömn.

sista terminen, person som sover

Det viktigaste receptet till framgång: sömn. Det är viktigt att få minst 7-8 timmars sömn varje natt för att upprätthålla fokus, behålla dina energinivåer och göra det mesta av sista terminen. Vi förstår att tiden ibland inte räcker till, och plugget går då före sömnen. Men, hur pigg och alert kommer du vara om du suttit uppe och läst hela natten - istället för att sova? Kroppen och hjärnan behöver sömn och vila för att kunna återhämta sig, och smälta in all information du tar in. Sömnen har, på riktigt, en stor påverkan på din inlärning.

Den som sover dålig kan uppleva både fysiska och psykiska symtom. Har du under dagtid känt dig svag, ofokuserad, gäspat mycket och knappt kunnat hålla ögonen öppna? Då har du nog sovit för lite.

Är du student som hellre skippar sömnen än plugget? Kanske dags att tänka om. Här kommer några goda råd på hur du kan ändra den onda cirkeln.

  1. Planera tiden väl så att du hinner plugga och läsa tidigare på dagen.
  2. Ta en paus från datorn och mobilen sent på kvällen
  3. Varva ner fysisks och psykisk aktivitet någon timme innan sänggåendet.
  4. Försök att lägga dig vid samma tidpunkt varje dag
  5. Drick inte koffendrycker efter kl. 15
  6. Försök att träna regelbundet, då det har en positiv effekt på sömnen.

Sugen på mer tips?

5. Be om hjälp

sista terminen, frågetecken

Vänta inte med att ställa frågor tills dagarna innan slutproven. Om du börjar se över ditt studiematerial några veckor i förväg vet du vilka frågor och ämnen du kan behöva hjälp i. Lärare har ofta kontorstid antingen före eller efter skolan och andra elever som hjälper till med läxhjälp kan också klämma in extratimmar för att hjälpa dig. Om du stöter på främmande frågor kan privat läxhjälp vara till stor hjälp. Många som hjälper med läxhjälp är yngre och har nyligen genomgått samma situation som du själv. Man upplever bara sista terminen en gång!

Behöver du läxhjälp?

PS... vilken typ av extrajobb finns på Yepstr?

Via appen kan ungdomar mellan 15-24 år ta olika uppdrag som läggs ut i deras närområde. Du som kund kan lägga ut annonser om det mesta du kan tänkas behöva ha hjälp med i hemmet exempelvis om du behöver hjälp med hundsittning. Det kan vara allt från  barnpassning, husdjur, trädgårdsarbete, läxhjälp samt festhjälp.  Nedan finner du information om hur appen fungerar.

Så fungerar Yepstr för dig som kund

  1. Skapa en annons på Yepstr (det tar inte mer än 3 minuter) så skickar vi ut den till barnvakter i ditt närområde.
  2. Lägg gärna till ett par tider när ni kan träffa barnvakter för intervjuer. Det är inte ovanligt att man ber barnvakten ta med en av sina föräldrar på intervjun. Låt gärna barnen få leka lite med barnvakten så ni kan se dem ha kul tillsammans!
  3. När ni hittat en (eller ett par) bra matcher så bokar och betalar ni direkt i appen.

Extrajobb med Yepstr för dig som ungdom

  1. Ladda ner appen och skaffa ett konto. När du gjort det kan du se alla uppdrag som finns upplagda inom 5-7 km i ditt närområde.
  2. Uppdragen varierar och kan vara allt från barnvakt, läxhjälp, flytthjälp och hundvakt.
  3. När du hittat ett uppdrag som passar dig är det bara att söka och vänta på att antingen bli kallad till intervju, eller bli bokad direkt.
  4. Har du blivit bokad? Grattis! Återkoppla till beställaren i chatten och stäm av alla viktiga detaljer, så som tid, datum och adress.
  5. När uppdraget är klart kommer beställaren att betala i appen, och pengarna landar på kontot inom en vecka.
Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: