background-shape

10 tips för bättre trivsel på arbetsplatsen

Vad borde man göra om man inte trivs på jobbet? Vad beror det på?

Författare Julia Stenbrink arbetar som psykolog i stockholm hos Svea KBT

Vaknar du med en klump i magen varje dag för att du inte trivs på jobbet? Då är du inte ensam. En av tio svenskar trivs inte på sitt jobb. Vanliga orsaker till vantrivseln kan vara att man har tråkiga eller enformiga arbetsuppgifter, att man har en dålig chef eller att man är väldigt stressad över allt man har att göra. Om du mår dåligt på jobbet har du troligtvis ställt dig själv frågan ”Hur ska jag trivas på jobbet?”. I den här artikeln kommer du få 10 tips på hur du kan för att förbättra din tillvaro på jobbet.

Hitta extrajobb

1. Öka känslan av tillhörighet

Det är viktigt att känna att man är del i gänget för att ha roligt på jobbet. För att få till bra teamwork är det viktigt att skapa tillfällen där du och dina kollegor kan kommunicera avslappnat. Detta kan ske genom att göra övningar i teambuilding eller genom att skapa en chattgrupp för saker som inte är direkt kopplade till arbetet.

2. Maximera dina utvecklingsmöjligheter

Det är roligare att jobba när man är bra på sitt jobb. När du lär dig nya saker och utvecklas ökar ditt välmående. Fråga din chef om du kan få mer ansvar eller om det finns någon kurs du kan gå för att öka din kompetens. Om din arbetsplats inte erbjuder någon kompetensutveckling finns det ofta möjlighet att hitta kurser eller på andra sätt lära sig nya saker på egen hand.

3. Marknadsmässig lön

Hur bra lön du har kommer påverka hur uppskattad du känner dig. Om du blir betald lägre än andra i din position är det lätt att känna att dina talanger och din ansträngning inte värderas så högt som den borde. Gör efterforskningar kring vad andra i din position tjänar, detta kan du göra genom att höra av dig till ditt fackförbund, fråga kollegor eller genom att gå på intervjuer för andra jobb och se vad de erbjuder. Använd denna information för att våga fråga efter den lön du förtjänar vid nästa lönesamtal.

Så här ska du göra om du inte trivs på ditt jobb

4. Förbättra din arbetsmiljö

Ibland kan den fysiska miljön göra oss otrygga på en arbetsplats. De flesta arbetsplatser har ett skyddsombud, det vill säga en person som är utsedd för att se till att den fysiska arbetsmiljön inte riskerar att skada någon. Berätta om det som gör dig otrygg för ditt skyddsombud. Dålig arbetsmiljö kan även handla om en mängd andra faktorer kopplade till den psykosociala miljön såsom stress, hög arbetsbelastning, mobbing och ledarskap. Även vid sådana arbetsmiljöproblem är det rekommenderat att prata med ditt skyddsombud.

5. Skapa möjligheter för att få och ge feedback på ett tryggt sätt

En förutsättning för att kunna göra ett så bra jobb som möjligt är att veta vad man gör bra och vad som behöver förändras. När du får konstruktiv feedback får du en möjlighet att bli bättre på ditt jobb, vilket både ökar sannolikheten att du känner dig kompetent i framtiden och gör att du slipper vara osäker på om du gör ett bra jobb eller inte. Det är även bra att ha en möjlighet att ge feedback till chefen om det finns saker som känns dåligt. För att skapa denna möjlighet kan du boka in ett enskilt möte med chefen lite då och då för att stämma av kring din prestation och trivsel.  

6. Ta pauser

Saker som är tråkiga och jobbiga blir ännu mer tråkiga och jobbiga när man inte kan jobba effektivt. Alla behöver ta pauser lite då och då för att fungera optimalt. Planera in dina raster så att du kan få välbehövlig återhämtning under dina arbetsdagar.

7. Dekorera ditt utrymme

Har du ett eget kontor, skrivbord eller skåp så kan du göra det lite roligare att gå till jobbet genom att göra det mer hemtrevligt. Ta med bilder på närstående, ditt favoritcitat eller en fin växt för att skapa en så trygg och motiverade miljö som möjligt.

Umgås mer med kollegor om du inte trivs på jobbet

8. Förbättra din work-life balance

Livet är mer än bara jobb. Ibland kan gränserna mellan privatlivet och arbetslivet suddas ut. Om du kommer på dig själv med att svara på jobbmejl medan du lagar middag eller att du sitter och planerar hur nästa jobbdag kommer se ut när du umgås med vänner är det dags att se över dina gränssättningar. En god work-life balance innebär för de flesta att jobbet inte tar över privatlivet och tvärt om. Avgränsa tiden du lägger på jobb till dina faktiska jobbtimmar. Får du inte betalt för att jobba så bör du inte göra arbetsrelaterade saker. Att ha tydliga gränser mellan arbetsliv och privatliv hjälper dig vara mer närvarande både hemma och på jobbet.

9. Umgås med kollegor utanför arbetstid

Det kan vara lätt att glömma bort att dina kollegor existerar utanför arbetsplatsen. Att skapa vänskapsband utanför jobbet gör det trevligare att arbeta tillsammans. Det kan också hjälpa er att förstå varandra bättre och på så sätt undvika framtida missförstånd. Du kan lära känna kollegorna genom att gå på AWs, äta middag tillsammans eller göra någon annan aktivitet ihop.

10.  Öka återhämtning utanför arbetstid

Hur du mår i allmänhet kommer påverka hur bra du mår på jobbet och hur bra du presterar. Öka de aktiviteter som du känner ger dig energi. Det kan vara passiva aktiviteter som att ta ett bad eller se en film, men det kan också vara mer aktiva aktiviteter som att träna eller umgås mer med kompisar.

Borde jag sluta på mitt jobb?

Om du har följt alla de här råden men fortfarande känner att du inte trivs på ditt jobb kan det vara dags att byta till ett nytt jobb. Om du exempelvis har en chef som inte är lyhörd kring dina behov är det svårt att få de stöd du behöver och förtjänar för att trivas och göra ett bra jobb. Trots detta kan beslutet att lämna sin arbetsplats kan vara svårt. Du vet ju trots allt inte hur nästa jobb kommer att vara eller om du ens kommer hitta ett jobb. Det kan därför vara smart att börja söka jobb innan du säger upp dig. Förutom tryggheten du kan få genom att slippa vara arbetslös en längre tid så får du en tydligare bild av vad som väntar efter en eventuell uppsägning.

Hitta extrajobb

Om du vill läsa fler artiklar från Svea KBT kan ni läsa en skriven av Malin Blide också!

tag