Effektiva vardagssysslor för en organiserad tillvaro

7/8/2023
Vardagssysslor kan kännas överväldigande om man inte har någorlunda välfungerande rutiner kring dem|Att förbereda stora måltider är en guldvärd vardagssyssla för vissa|Dela på era vardagssysslor så känns det otroligt mycket lättare|Det är viktigt att komma ihåg att vardagssysslorna inte får ta över ens fritid

Hej föräldrar!
Jag vet att livet som förälder kan vara hektiskt och att det aldrig tycks finnas tillräckligt med tid på dygnet. Att utföra vardagssysslor kan ta upp mycket av vår tid och energi, vilket kan vara frustrerande. Men det finns sätt att organisera och effektivisera dessa sysslor för att få mer tid över till det som verkligen betyder något.

Ett bra sätt att organisera vardagssysslorna är att skapa en veckoplan. Ta en stund varje vecka för att sätta upp en lista över vilka sysslor som behöver göras och fördela dem över veckan. På så sätt kan du undvika att allt landar på samma dag och istället sprida ut arbetsbördan över veckan för att göra det mer hanterbart. Du kan till exempel planera att handla mat en dag, tvätta kläder en annan dag och städa huset en tredje dag. Genom att fördela sysslorna över veckan blir det mindre stressigt och du får mer tid över till annat.

Att förbereda stora måltider är en guldvärd vardagssyssla för vissa

Vilka vardagssysslor tycker du är roligast?

När det kommer till vardagssysslor finns det några som jag faktiskt tycker är riktigt roliga! För mig är det alltid kul att handla mat. Det kan låta konstigt, men jag tycker verkligen om att gå runt i affären och välja ut alla ingredienser till veckans måltider. Det är som en liten skattjakt där jag får leta efter de bästa produkterna och spännande smaker.

En annan vardagssyssla som jag verkligen tycker om är att laga mat. Det finns något tillfredsställande i att ta olika råvaror och skapa en god och näringsrik måltid. Att experimentera med olika recept och kryddningar är något som jag verkligen njuter av. Dessutom är det extra roligt när hela familjen samlas runt matbordet och njuter av det jag har lagat.

Att ta hand om trädgården är också en vardagssyssla som jag tycker är rolig. Jag älskar att se mina blommor blomma och mina grönsaker växa. Det är en aktivitet som gör mig avslappnad och ger mig en känsla av stolthet när jag får känna smakerna av mina egenodlade kryddor.

Vilka vardagssysslor tycker du är jobbigast?

Men självklart finns det också vardagssysslor som är mindre roliga. Att städa är nog en av de sysslorna som jag tycker minst om. Jag försöker dock att se det som en möjlighet att göra mitt hem rent och snyggt, vilket ger mig en skön känsla när det är klart. Att organisera och rensa kan vara en terapeutisk aktivitet, även om det kan vara lite tidskrävande. Diska däremot brukar jag låta barnen göra. Innan maten diskar jag undan knivar och tunga saker men resten löser dem galant!

Det är viktigt att komma ihåg att vardagssysslorna inte får ta över ens fritid

En annan vardagssyssla som kanske inte är så rolig är att tvätta och stryka kläder. Det är en uppgift som jag inte direkt ser fram emot, men jag försöker göra det till en rutin och en del av mitt veckoschema. Att ha rena och välskötta kläder är viktigt för mig så det brukar behöva bli av ändå, men ärligt så behöver jag verkligen veckoschemat för att motivera mig.

Hur ofta städar du ditt hus?

Jag försöker städa mitt hus så ofta som möjligt, men det beror på hur hektiskt mitt schema är och hur mycket tid jag har tillgänglig. Som förälder vet jag hur svårt det kan vara att hitta tid för att städa när man har barn att ta hand om och andra vardagssysslor att hantera. Men jag försöker att hålla en regelbunden städning rutin för att hålla mitt hem rent och organiserat.

Ett tips jag har för att organisera vardagssysslor är att skapa en veckoplan för hushållsarbete. Genom att fördela olika uppgifter på olika dagar kan man undvika att känna sig överväldigad av allt som behöver göras. Till exempel kan man ha en dag för att dammsuga och torka golv, en dag för att tvätta kläder och en annan dag för att rengöra badrummet.

En annan viktig sak är att involvera hela familjen i att hålla huset rent. Det är viktigt att lära barnen från en tidig ålder att hjälpa till med vardagssysslor. På så sätt blir det enklare för alla att hantera alla uppgifter och det skapar också en känsla av samhörighet och ansvar i familjen.

Handla och planera mat tillsammans

När det gäller att handla mat, kan det vara väldigt hjälpsamt att planera veckomenyn i förväg. Genom att sätta upp en lista över vilka rätter man vill laga under veckan, kan man undvika att köpa onödiga saker och se till att man har alla ingredienser hemma. Det sparar tid och pengar, och gör det också lättare att ta hand om matlagningen varje dag.

En annan bra idé är att involvera barnen i matlagningen. Även om det kan vara lite rörigt och ta lite längre tid att laga mat med barnen, så är det en fantastisk möjlighet att lära dem om matlagning och hälsosamma matvanor. Dessutom kan det vara väldigt roligt att arbeta tillsammans i köket och sedan njuta av den goda maten tillsammans.

Så, mitt råd till föräldrar är att organisera vardagssysslorna genom att skapa en veckoplan för hushållsarbete och involvera hela familjen. Genom att fördela ansvar och dela upp uppgifterna blir det både lättare och roligare att hantera alla vardagssysslor. Så ta dig tid att planera och organisera, och njut av ett rent och organiserat hem tillsammans med din familj.

Dela på era vardagssysslor så känns det otroligt mycket lättare

Hur många timmar per dag ägnar du åt att utföra vardagssysslor?

Ett enkelt svar är egentligen, så lite som möjligt. Det kan vara allt från matlagning och städning till att handla mat och tvätta kläder. Genom att vara medveten om hur mycket tid dessa sysslor tar kan du bättre planera din dag och möjligtvis hitta sätt att spara tid. Jag brukar faktiskt ta hjälp när det är fler sysslor som ska göras eller om min partner inte är hemma. Om man lagt upp en veckoplanering så vet man redan dagar i förväg när man kommer behöva lite extrahjälp i hemmet.

Packa väskorna kvällen innan

Det som jag kan tycka är lite roligare att lägga lite extra tid på är att packa barnens väskor dagen innan tillsammans med dem. Då får man höra om deras förhoppningar av morgondagen, vilken endast deras fantasi sätter gränsen för.

Att packa väskor kvällen innan är ett enkelt sätt att underlätta morgonen och göra vardagen lite smidigare. Genom att förbereda och organisera i förväg kan du vara säker på att de får med sig allt och (oftast) slipper man stressen och paniken att leta efter saker i sista minuten. Ta några minuter på kvällen för att packa din egen och barnens väskor inför nästa dag och känn själv hur mycket smidigare och mer avslappnad morgonen blir.

Så, mitt råd till föräldrar är att organisera och effektivisera vardagssysslorna för att få mer tid över till det som verkligen betyder något. Skapa en veckoplan där du fördelar sysslorna över veckan för att undvika allt att landar på samma dag. Planera också veckomenyn i förväg för att undvika onödig stress och se till att ha alla ingredienser hemma. Involvera gärna barnen i matlagningen för att lära dem om matlagning och hälsosamma matvanor. Kom ihåg att det inte handlar om att göra allting perfekt, utan att hitta sätt att göra vardagssysslorna mer hanterbara och överkomliga för hela familjen.

Vidare läsning:
Om du vill läsa vidare om psykologiska fördelar med vardagssysslorna.
Om du vill läsa mer om hur man kan hantera första skoldagen bäst möjligt

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: