background-shape

Helgjobb för dig som är ung

Helgjobb för dig som är ung

Med ett helgjobb kan du få en bra summa extrapengar att använda till saker du själv väljer. Om du inte har jobbat helg tidigare kanske det är svårt att veta vad du har att vänta dig. Det är inte så konstigt. Alla som jobbar har börjat någonstans och det kommer även du! Det finns ett par saker att tänka på om du vill börja jobba helg. Här kommer vi gå igenom några av dem.

Hitta extrajobb

Vad är ett helgjobb?

Ett helgjobb är det du gör utanför din egentliga sysselsättning. Du kanske studerar under veckorna men vill dryga ut din egen kassa genom att jobba extra. Då kan du ha ett jobb under helgerna.

På vissa helgjobb arbetar du inte bara under lördagar och söndagar utan även om det exempelvis är lov eller högtider. På jullovet kan många verksamheter behöva extra arbetskraft, och detsamma gäller exempelvis under påsken. Även sådana jobb kan man räkna som helgjobb, även om man först och främst tänker på uppdrag du utför under vanliga lördagar och söndagar.

Ditt nya helgjobb kan finnas närmare än du tror!

Hur jobbar man om man har ett helgjobb?

Om du har ett helgjobb jobbar du under helgerna, precis som namnet på jobbet antyder. Du behöver inte arbeta kvällstid efter skolan utan du jobbar de dagar du är ledig. Exakt hur du jobbar beror naturligtvis på var du arbetar. Vissa helgjobb sker i skift och andra har specifika tider som inte gå att rucka på.

Vilken timlön får jag för helgjobb?

Du som vill ha ett helgjobb ska alltid försöka försäkra dig om att du får den bästa timlönen som är möjlig utifrån din ålder och erfarenhet. Det går inte att säga vad din specifika timlön kommer bli eftersom det finns många faktorer som spelar in.

Din lön kommer bland annat påverkas av vilken bransch du jobbar inom men också av vilka tider på dygnet du jobbar, och om arbetsplatsen har ett kollektivavtal som de följer.

Vad ska jag tänka på om jag jobbar helg?

Om du vill ha ett helgjobb är det viktigt att du tänker på ett par olika saker. Först och främst ska du välja ett jobb som du faktiskt tror att du är bra på och som du kommer trivas med, Några exempel på helgjobb är bland annat:

  • Trädgårdshjälp
  • Barnvakt
  • Hundvakt
  • Extrajobb i butik

 

Hur mycket orkar du jobba?

Såklart är det roligt att tjäna egna pengar. Men, det får inte vara det enda du tänker på när du skaffar ett helgjobb. Du måste också tänka på att du ska hinna med allt annat som är viktigt i ditt liv. Kanske studerar du i veckorna och har skolarbeten du måste orka med på helgerna? Då fungerar det kanske inte för dig att arbeta heltid varje helgdag.

Det är bra att tänka över hur många timmar du kan arbeta varje helg utan att du behöver göra avkall på något annat. Dina helger ska inte heller bara handla om att jobba utan du behöver också ha tid att vila, umgås med vänner och familj och att ägna dig åt dina fritidsintressen. Försök därför utgå från vad du faktiskt tror är rimligt. Om det är svårt att avgöra kan du alltid fråga dina föräldrar eller vårdnadshavare, alternativt prata med kompisar som själva har ett helgjobb.

Hundvakt som extrajobb kan innebära sköna promenader i naturen

Vad är OB?

OB betyder obekväm arbetstid. Inom vissa yrken får du en så kallad OB-ersättning när du arbetar obekväma arbetstider. Vad som räknas som obekväm arbetstid varierar beroende på vilken bransch du arbetar inom. Det vanligaste är att man räknar jobb som sker under kvälls- och nattid som OB. I vissa branscher får man också extra mycket OB under söndagar eller helgdagar som julafton.

När du arbetar med OB får du en högre timlön än du vanligtvis har. Man betalar ut OB som en kompensation för att du arbetar under tider som inte är helt fördelaktiga. Om du ska arbeta helger eller kvällar ska du alltid fråga om du får OB, så att du kan räkna ut hur stor ersättning du kommer få för ditt jobb.

Måste man jobba varje helg?

Det finns inget konkret svar på hur mycket eller hur ofta du måste jobba om du har ett helgjobb. Det här regleras först och främst genom ditt arbetsavtal, alltså ditt kontrakt. I största möjliga mån är det bäst att försöka få ett helgjobb där det inte krävs att du jobbar varje helg. Du måste också få vara ledig och ta det lugnt ibland. Däremot kan det vara så att du förväntas jobba ett visst antal timmar i månaden. Innan du skriver på ett avtal är det bra att du kontrollerar alla detaljer med arbetsgivaren och att du också själv läser igenom avtalet du skriver på.

Helgjobb via oss på Yepstr

Om du vill jobba helg och ha flexibla arbetstider och möjlighet att själv avgöra när du jobbar kan du hitta flera möjligheter här på Yepstr. Kanske är du extra bra med barn och vill vara barnvakt, eller också älskar du hundar och vill hjälpa grannen rasta sin labrador. I vår app kan du registrera dig som arbetssökande och komma i kontakt med personer som behöver din hjälp. På det sättet får du ett roligt, meningsfullt och tacksamt helgjobb utan något som helst krångel.

Hitta extrajobb

Läs även vår artiklen om hur du får ett barnvaktsjobb här

tag
Att jobba extra på helgerna kan vara ett bra sätt att tjäna lite extrapengar utanför din egentliga sysselsättning. Läs mer om vad helgjobb innebär här