background-shape

Hur gör jag för att få ett sommarjobb?

Sommarjobbsguiden

Det går snabbt från studenten tills dess att du är påväg ut på solfyllda äventyr i Asien eller en studentkorridor någonstans i Sverige. Oavsett om du tar studenten i sommar eller om något år så är sommarjobb ett fantastiskt sätt att tjäna ihop extrapengar som du kan lägga undan till din studentresa. Den här guiden är till för dig som söker sommarjobb, här får du hjälp med att besvara frågor som: vad finns det för sommarjobb? Var hittar man sommarjobben? Hur söker man sommarjobb?

Hitta extrajobb

Vad finns det för sommarjobb och var hittar man dem?

Det finns en lång rad olika sorters sommarjobb. Några av de vanligaste sommarjobben är:

Caféjobb

Att hitta ett sommarjobb på caféer kan vara otroligt givande. Här får du jobba tillsammans med andra unga, med andra människor. Caféjobb är en bra erfarenhet som visar att du kan hantera högt tempo såväl som kundkontakt och pengar. Caféer behöver alltid folk och passar både dig som vill sluta eller fortsätta på samma arbetsplats efter sommaren

Här hittar du caféjobb

Caféjobb

Cateringjobb Inte helt olikt caféjobb. Du arbetar ofta med andra ungdomar och som service åt trevliga och gladakunder. Att sommarjobba med catering har den stora uppsidan att du får mycket tid att njuta av solen om dagarna, men förstås även med problematiken att det medför en hel del kvällsjobb. Cateringjobb är även oregelbundet och passar oftast bästa som en extrasyssla för dig som vill bygga reskassan extra snabbt.

Här hittar du cateringjobb

Hotelljobb Hotellen har högsäsong under sommaren och söker all hjälp de kan få. När du jobbar på hotell så kan du få all den variation du kan tänkas söka; från att arbeta frukost till reception till städning, det finns någonting för alla.

Här hittar du hotelljobb

Kioskjobb

Sommaren är kioskernas tid. Dels så poppar det upp strandkiosker, men även stadskiosker och mojjar mer eller mindre överallt i de svenska städerna. Att arbeta i kiosk innebär lite lägre intensitet, vilket kan vara skönt i sommarvärmen.

Här hittar du kioskjobb

Trädgårdsjobb

Det mest uppenbara och kanske mest aktiva utomhusjobbet som du kan hitta under sommaren. Att sommarjobba i trädgårdar är kul och innebär att du får vara ute i solen under dagarna.

Här hittar du trädgårdsjobb

gräsklippare

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan är en av landets största arbetsgivare när det gäller sommarjobb. Jobben förmedlas via din församling och innebär oftast väldigt tacksamma arbetstider och uppgifter.

Kommunen

Hitta sommarjobb via din kommuns hemsida

Hur söker man sommarjobb?

För att få drömsommarjobbet så är det viktigt att vara ute i god tid. Desto tidigare du börjar desto fler valmöjligheter får du. För att komma igång med sökandet finns det en del saker du bör göra först.

  1. Prata med dina föräldrar Om du är under 18 år gammal så behöver du ha dina föräldrars tillstånd för att sommarjobba. Det kan även hända att du inte kan ta vissa jobb innan du fyllt 18. Läs mer på arbetsmiljöupplysningens hemsida.
  2. Skriv eller uppdatera ditt CV och personliga brev Innan du börjar söka sommarjobb så är det bra att ha CV:t och ditt personliga brev redo att skicka ut. Uppdatera med nya referenser och erfarenheter. Läs även vår CV-guide för att lära flera års arbetslivserfarenhet. När du jobbar via Yepstr behöver du inte söka med ditt CV, utan bara en personlig ansökan.
tag