background-shape

5 saker att göra i trädgården i juni 

・ Att göra i trädgården
tag
en av 5 saker att göra i trädgården i juni kan vara att odla prästkragar

Letar du efter tips på vad som bör göras i trädgården under juni? Då har du hittat rätt. Här skriver vi om 5 saker att göra i trädgården i juni och för fler fina råd om trädgårdsskötsel och hemmafix vill vi tipsa om Odla.nu.

Hitta trädgårdshjälp idag

Trädgårdstips att göra under juni

Påta runt i grönsakslandet

Plocka bort eventuellt ogräs som kommit upp samt luckra upp jorden då och då så att inte ogräs får fäste. Ett bra knep kan vara att täcka marken med täckbark då detta också försvårar nyväxt av ogräset, dessutom blir det extra fint!

Snygga till vårblommande buskar

De buskar som blommat över kan nu snyggas till om du tycker det behövs. Men gör endast en mild sommarbeskärning, om du klipper dem för hårt kan de bli ledsna. Försök behålla så mycket blommor som möjligt så kan de locka till sig några vackra fjärilar lagom till midsommar.

Gräsmattan ska klippas

Klipp gärna lite i taget, men ofta! En tumregel är att lämna kvar cirka 4-5 centimeter och du får en slitstark och torktålig gräsmatta. Du kan gödsla en gång innan midsommar, men låt sedan gräsmattan vara under högsommaren och fram till augusti.

Ta vara på gräsklippet

Det gräsklipp som blir över kan du lägga i grönsakslandet som en marktäckning, se bara till så att inga maskrosor följer med. Gräsklippet fungerar som gödning, minskar ogräset och dessutom behöver du inte vattna lika mycket eftersom avdunstningen minskar.

Rädda jordgubbarna

Jordgubbarna mognar nu vilket också innebär att de tunga bären börjar böja sig ned mot marken. För att undvika att bären smutsar ned eller käkas upp av sniglar kan du täcka marken mellan plantorna med halm eller träull.

Trädgårdsfixet pågår ju hela sommaren! Vi fortsätter serien nedan.
5 saker att göra i trädgården under juli

Letar du efter en extra hand i trädgården? Läs mer om trädgårdshjälp här!