background-shape

Att göra i trädgården i juli

・ Att göra i trädgården
tag
Trädgården stockholm

Nu är sommaren här på riktigt, och många har säkert redan gått på en högst välförtjänt ledighet. Kanske åker ni på solsemester, på vandringsresa eller får äntligen ägna lite tid åt trädgårdsskötsel. Vi går igenom vad som kan göras i trädgården under juli. 

Hitta trädgårdshjälp idag

Den blomstertid nu kommer, och det med besked. Nu vill man spendera tid utomhus. Åka och bada eller påta i trädgården. Är det någon gång man har tid för trädgårdsskötsel är det ju faktiskt nu. 

Skörda de blommor, kryddor och grönsaker ni sådde i våras, och passa samtidig på att så nytt. Rädisor, kryddväxter, sallat, morot och kålväxter är alla tacksamma grödor, som växer snabbt. Se bara till att hålla sådden fuktig. Fortsätt att kontinuerligt rensa ogräs, på så sätt håller era plantor sig glada och slipper dela med sig av vätska och näring i onödan.

Om ni åker bort några veckor, kan ni anlita trädgårdshjälp via Yepstr. Men mer om det längre ner. 

Mer trädgårdsläsning:
Så gör du trädgården vårfin

Skörda kryddor

Det är hög tid att skörda era fina kryddväxter. Kryddplantan blir dessutom tätare och får finare form när du beskär den lite. Perfekt till sommarmiddagen eller grillkvällen – färsk basilika till capresen, salvia till pastan eller timjan till marinaden. Ät direkt, ge bort i present eller frys in inför hösten. 

Ett annat tips är att ta in kryddorna i huset som dekoration. Några kvistar mynta i en vas med vatten håller sig ett tag, och är både vackert och väldoftande. 

Trädgården stockholm
Vacker trädgård med trädgårdshjälp via Yepstr

Vattna, vattna, vattna

Högsommarvärmen medför lätt en hel del torka. Så glöm inte bort att hålla rabatter och gräsmattor fuktiga. Blommor och växter föredrar jämn vattning för att må bra och dina grönsaker får lätt en tråkig smak om jorden i trädgården varit för torr.

Detsamma gäller krukväxterna, som med fördel kan få sig regelbundna genomvattningar. Ett tips är att placera krukorna i badkaret eller duschen för att där spola av dem ordentligt.

Smarta och snabba grönsaker

Kanske har du redan skördat din första omgång rädisa, ruccola och pak choi? Då är det dags att så en ny omgång av dessa smarta och kvicka grönsaker. Komplettera med lite romansallat eller kanske dill – den svenska sommarens godaste ört. Har du riktigt tur och sår jämnt, kommer du har härligt färska grönsaker hela sommaren, och en bit in på hösten. 

Ett tips är att även så dina grönsaker, blommor och örter i krukor. På det sättet har du en färdig planta att plantera när det blir en lucka i trädgårdslandet. 

Håll jorden ordentligt fuktig så blir grönsakerna milda och goda. Vilken lyx!

Läs mer om allt som hör trädgård till, här!

Odla egna tomater i din trädgård

Solfärska tomater kan ju vara det godaste som finns. Har du det varmt i sommar, eller ett bra växthus att plantera kan du få egenodlade tomater till frukostmackan. 

Se till att toppa av plantan och nyp av tjuvskotten. Detta är små blad som brukar dyka upp mellan stam och gren på tomatplantan. Precis som med ogräset, snor dessa endast näring från dina fina plantor. Att ge frukt tar energi, så låt växterna fokusera på att ge dessa näring och kraft. Vattna ofta och mycket, och tillsätt gärna extra växtnäring. 

Andra trädgårdstips

Ett annat tips är att spara på gräsklippet. Så när du får gräsmattan klippt och räfsad, spara det överblivna gräset. Detta placerar du i rabatterna mellan dina plantor för att ge näring och bibehålla fukten i jorden längre. 

Håll fortsatt koll på ogräset. Under sommaren fröar ogräset gärna av sig. Så se till att ta några vändor under sommaren, och rensa bort ordentligt.

Ingen tid att påta i trädgården, ge trädgårdsjobb till en ungdom istället!

Anlita trädgårdshjälp

Kanske är ni inte alls intresserad av trädgårdsskötsel, men vill ändå njuta av en vacker trädgård. Klart ni ska kunna göra det.

Hitta trädgårdshjälp idag

Via Yepstr kommer ni i kontakt med ungdomar i närheten som gärna assisterar med trädgårdshjälp. Inspireras av våra tips och lägg upp en annons i appen för det som behövs göras i just din trädgård. Snart får du svar från några av Sveriges driftigaste ungdomar.

Många tar hjälp av ungdomar via Yepstr när de själva är i sommarstugan eller på solsemester några veckor i juli. Ungdomarna håller koll på trädgården, ser till att rabatterna är vattnade och att ogräset håller sig borta. Gå ihop med grannen, så kanske ni tillsammans kan ge en ungdom i området ett ordentligt sommaruppdrag. 

Lycka till! 

Kom igång med Yepstr idag:
Anlita trädgårdshjälp