Elda stubbe

8/8/2022
Ibland kan det vara så att det enklaste sättet att bli av med en stubbe är genom att elda, Läs om hur man gör här!

En bra stubbe i lagom höjd kan användas för att klyva ved på, om stubben har en plan yta så är det lätt att ställa vedträt på den och klyva klabben med yxa. Det räcker dock med att ha en huggkubbe på tomten. Stubbar kan också användas för att sätta blomsterkrukor eller andra dekorationer på. Men hur går man tillväga om man vill bli av med den? Står inte stubben i vägen på gräsmattan så finns alternativet att den får ruttna av sig själv, men även att elda en stubbe kan behövas ibland.

När du har fällt träd på tomten så står stubbarna kvar. De tar plats ovan jord och även rötterna kan vara synliga. Under jord finns det ännu mer stubbe med rötter som har brett ut sig horisontellt. En stubbe kan vara ett hinder mitt i gräsmattan och en äldre stubbe kan vara angripen av svamp eller skadeinsekter. En ny stubbe har fortfarande liv i sig, som gör att den skjuter skott och försöker överleva. Så hur gör man för att få bort stubben?

Ta bort stubbe

Det finns flera sätt att ta bort en stubbe.

Hur vet man om man kan elda en stubbe

Gräva upp stubbe

Beroende på hur stor stubben är, så är det ett mer eller mindre tungt arbete att gräva upp stubben. Du behöver yxa, spett och såg för att dra upp stubben med rötterna. När du grävt behöver du troligtvis fästa en kätting i stubben och dra upp stubben med hjälp av bilens kraft och dragkroken.

Slå sönder stubbe

När du skall krossa din stubbe behöver du yxa och såg, du kan slå sönder stubben och rötterna tills du har ett hål som du fyller med sättjord. Arbetet tar tid och kräver stor styrka.

Fräsa stubbe

Du kan hyra en stubbfräs eller köpa tjänsten. En stubbfräs sågar vertikalt ner stubben. Kvar blir flis och om det är färskt friskt virke så kan du använda det som marktäckare.

Ruttna stubbe

Om du vill att stubben skall ruttna snabbt så kan du borra ett antal hål i stubben och sen strö kaliumnitrat ner i hålen, därefter häller du ner varmt vatten. Stubben kommer efter en dryg månad att börja ruttna och bli mjuk, och det blir lättare att slå sönder stubben.

Så här bör man gå tillväga för att elda en stubbe

Elda stubbe

Du behöver en skorsten av plåt som är lite större i diametern än din stubbe. Skorstenen skall också vara högre än stubben. Skorstenen kan du tillverka själv av en böjd plåt eller köpa i handeln.

  • Först gräver du ett cirkulärt smalt dike runt stubben som är ett par decimeter djupt.
  • Sätt skorstenen i det runda diket, täta med jord så skorstenen står stabilt.
  • Mellanrummet mellan stubben och skorstenen fyller du med briketter.
  • Tänd eld på briketterna så att stubben börjar brinna.
  • Efter någon timma så fyller du på med nya briketter.
  • När stubben brunnit ner så får du se till att marken är ordentligt släckt med vatten.

Under tiden stubben brinner så går röken och värmen rakt upp. Tänk på att inte utföra arbetet under torka och när det är hög risk för gräs och skogsbrand. Elda inte heller stubbe när det blåser, så du undviker gnistbildning. När du är helt klar med släckningsarbetet tar du bort skorstenen och fyller gropen med sättjord så att markytan blir plan. Stubben är borta och du kan så gräsfrön direkt på jordytan.

Har du precis kommit över massa ny ved, möjligen från det som sedan blev till stubben i fråga? Läs vidare här om hur du bör gå tillväga för att stapla veden!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: