background-shape

Flytta en vinbärsbuske

Flytta vinbärsbuskar när det börjar bli säsong

Har du en fin vinbärsbuske men vill flytta den så går det bra. Du bör flytta den tidigt på våren så att den har sommaren på sig att sätta sig på det nya stället, skjuta rötter och hämta sig. Det går att flytta den efter skörd på sensommaren men då får rötterna kortare tid att etablera sig innan vintern kommer.

Hitta trädgårdshjälp idag

Hur kan jag flytta vinbärsbuskar

Planera noga vart du skall flytta busken – finns det plats och ljus? Gräv gropen på det nya stället.

Gropen och den nya platsen

Gräv gropen minst 40 cm i diameter och 40 centimeter djup, luckra upp jorden längs sidorna och i botten så att rötterna har lätt att växa till sig.

Flytta vinbärsbuskar när de växer sig för stora för krukor

Beskär busken

Du måste beskära din vinbärsbuske rejält innan du drar upp den. Ta bort alla döda och gamla grenar, ta bort alla markväxande grenar och grenar som växer nära stammen. Spara tre grenar.

Gräv upp busken

Att flytta vinbärsbuskar kräver att grenverket är mindre än rotsystemet så att plantan klarar flytten. Du vet inte hur mycket rötter du får upp innan du grävt upp plantan – du kan skära ner mer grenar när du sett hur rötterna ser ut.

Plantera om

Lägg ett lager god planteringsjord i botten på gropen och vattna ordentligt, sätt ner plantan och ge den planteringsjord runt om, tryck till jorden ordentligt, stampa på den så busken står stadigt och fyll på med mer jord om det behövs.

Vattna 

Du bör vattna ordentligt när du planterat om. Har du planterat om tidigt på våren så skall du vattna under hela säsongen. Vattna med mycket vatten regelbundet men inte ofta, rötterna kommer att söka sig ner i jorden. Vattnar du för ofta så rotar sig plantan mindre bra.

Flytta vinbärsbuske för att maximera sommarens skörd

När får jag vinbär igen

Att bli flyttad är ett trauma för vinbärsbusken, den kommer troligtvis inte att ge några bär första sommaren.

Hitta trädgårdshjälp idag

Men du får ha tålamod med plantan! Vinbären kommer tillbaks nästa år igen.

tag