Göra flädersaft

2/6/2021
Göra flädersaft är ett supersätt att välkomna sommaren|Göra flädersaft av egenplockade fläderblommor|Njut av egengjord flädersaft

Göra flädersaft

Ett glas iskall flädersaft – eller hyllesaft som skåningarna säger är något som verkligen hör barndomsminnen och den svenska sommaren till. Att göra egen flädersaft på blommor och bär är faktiskt riktigt lätt, för att inte tala om ljuvligt gott. Har du aldrig provat tidigare? Läs då vidare för att kunna njuta av din alldeles egna, hemmagjorda flädersaft i sommar!

Om fläder

Fläder, som kan komma i form av både mindre träd och stora buskar, känns lätt igen på dess vackra, vita blommor och svarta bär. Den är lika vacker att se på, som den omisskännligt söta doften från fläderblommorna är fantastiskt ljuvlig.

Många som för första gången ska göra flädersaft förväxlar det som kallas för äkta fläder med de giftiga arterna druvfläder och sommarfläder. Ska man använda sig av fläder för att tillaga dryck och ätbart, så är det därför klokt att först lära sig urskilja vad som är vad. Tänk på att samtliga delar, utom blommorna, på en äkta fläder är giftiga. Även fläderns bär är något giftiga och bör inte ätas råa då de kan orsaka magproblem såsom både kramper och kräkningar. Dock försvinner bärens toxiner och blir ätliga när de hettas upp, vilket är anledningen till att de ses användas till både saft, sylt och marmelader.

Göra flädersaft av egenplockade fläderblommor

Lär dig känna igen en äkta fläder

  • Äkta fläder blommar i juni–juli, medan druvfläder blommar redan så tidigt som i april–maj. De vita blommorna växer i stort antal i så kallade flockar, som är så pass platta upptill att du ska kunna ställa dem upp och ner på ett plant underlag – utan att de tippar.
  • Den karaktäristiska fläderblomsdoften bör du känna tydligt.
  • De bär som växer på en äkta fläder mognar först i början av hösten (september–oktober) och går då från en klarröd färg till att bli nästintill svarta. Skaften på dessa bärklasar är alltid åt det mörkröda hållet.
  • Grenarna på en äkta fläder har en ljust vitaktig färg, till skillnad från druvfläderns som går åt det ljusbruna hållet.

Fläderblomster och -bär

Även om det allra vanligaste är att använda fläder till saft och andra godsaker, så har både bär och blommor andra egenskaper. Visste du till exempel att de bär som växer på flädern innehåller både antioxidanter, antivirala ämnen och nyttigheter som betakaroten och C-vitamin? Eller att te på fläderblomster har använts för att kurera förkylningar och fördriva feber? Och visste du att fläder anses ha antiinflammatoriska egenskaper som kan lindra reumatiska besvär? Ja, fläder är faktiskt en riktig nyttighetsbomb som har använts inom folkmedicin riktigt långt tillbaka i tiden.

Hur gör man flädersaft?

Det sägs att man ska plocka blomklasarna under en varm och solig dag, när de är mogna och utslagna men utan att ha blommat över. Ett råd är att inte välja blomster från de fläderbuskar och -träd som växer nära hårt trafikerade vägar, för att undvika avgaser.

För att bli av med eventuella insekter skakas blommorna försiktigt, alternativt kan man lägga dem på tidningspapper en stund. Skölj gärna av klasarna innan användning och nyp av skaften. Ju fler blommor du använder, desto mer djup får du i smaken på din flädersaft.

Tänk på att flädersaft är en färskvara som dessutom kan jäsa och orsaka att flaskor i glas exploderar. Den håller sig färsk i lite drygt en veckas tid. Du kan därför med fördel frysa den saft du inte kommer dricka direkt. Smidigt nog fryser inte flädersaft helt, så ett tips är att förvara den i lådor av plast för att enkelt skrapa ur den mängd saft du ska använda för tillfället.

Recept på sötsyrlig fläderblomssaft (1 liter koncentrat)

  • Cirka 20 klasar fläderblommor
  • 1 skivad citron
  • 1 liter vatten
  • 1 krm askorbinsyra
  • 4–5 dl strösocker (föredrar du en sötare saft ökar du mängden socker efter smak)

Koka upp vatten och socker i en kastrull under omrörning, fram till dess att sockret lösts upp. Tillsätt askorbinsyra.

I en annan kastrull alternativt hink lägger du ner fläderblommorna och avslutar med att lägga citronskivorna överst. Häll sedan över det varma sockervattnet, täck med lock och låt stå kallt i 1–2 hela dygn.

Sista steget innan saften är redo att drickas är att sila av den och hälla upp på flaska. Blanda ut med vatten efter smak. Saften kan även förhöja sommarbålen såväl som sommardrinken, så våga prova dig fram och njut!

Måste man använda socker i flädersaft?

Nej, du kan absolut välja att byta ut vanligt socker när du gör hemmagjord flädersaft. Alternativ som stevia eller honung är båda vanliga, så prova dig fram och smaka av när du sötar saften. Kom bara ihåg att till exempel stevia förkortar tiden som en fläderblomssaft håller sig färsk!

Njut av egengjord flädersaft

Vad mer kan du göra med fläder?

Det finns egentligen inga gränser för vad man kan hitta på med fläder som ingrediens. Söker du på internet så kommer du att hitta alla möjliga sorters recept; det ena mer spännande än det andra. Blommor och bär kan helt enkelt användas till mycket.

10 tips för dig som är nyfiken på fläder 

Behöver du lite hjälp på traven för att kicka igång fantasin? Här kommer tio goda tips på vad du kan hitta på utöver att göra flädersaft i sommar:

  1. Gör egen fläderblomschampange – en härlig variant av sommarbubbel!
  2. Både marmelader och sylt är mycket gott att göra på fläder.
  3. Har du någonsin provat den tyska desserten hollerküchle? Det är en dessert där fläderblomster doppats i frityrsmet och friterats, samt avslutningsvis doppats i socker. Sägs vara riktigt gott till vaniljglassen!
  4. Citron- och flädersirap är en riktigt trevlig smaksättare, till både pannkakor och glass.
  5. Smaksätt pannacottan med flädersaft och toppa med bär för en riktigt somrig dessert.
  6. Gör ditt eget fläderblomste; det har en milt laxerande effekt som hjälper vid förstoppning.
  7. Prova att koka saft på fläderbären istället för blommorna, exempelvis tillsammans med äpplen.
  8. Använd de ätliga, färska fläderblommorna som garnering och dekoration på bakverk, tårtor och i mat. Superfestligt och vackert!
  9. Prova lättgravad laxsida med smak av fläder. Visst låter det spännande?
  10. En fräsch citron- och fläderpaj är någonting som helt klart bör testas!
Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: