Guldvatten till trädgården

1/5/2022
Använd guldvatten som gödsel

Många trädgårdsodlare gödslar både växter och kompost med Guldvatten. Det är inte dyrt som man kan tro av namnet. Man kan tillverka det själv och du behöver inte gå och köpa dyrt bladguld.

Vad är guldvatten

Man kan undra om guldvatten är en exklusiv trädgårdsprodukt som innehåller guld. Många använder det i sin trädgård och det är enkelt att göra. Vad lyser som solen och är gult som guld, jo urin. Guldvatten är ditt eget kiss som du blandar med vatten. Billigt och enkelt.

Vad består guldvatten av

Guldvatten är en blandning av vatten och urin. Urin består av näringsämnen och är en avfallssubstans som bildas i njurarna och töms från kroppen. Njurarna tar bort giftiga ämnen och onödiga näringsämnen från blodet. Urin innehåller; grundämnet kväve, andra mineraler, salt, aminosyror- enzym, kolhydrater, proteiner, fettsyror, vitaminer och hormoner. Alla människor och djur har en unik fysiologi, detta innebär att koncentrationen av näringsämnen i urinen varierar.

Kväve - nitrogen är ett grundämne som används i de flesta näringslösningar för växter.

Guldvatten är ett suveränt gödsel för extra växt i trädgården

Varför använder man guldvatten i trädgården

De största fördelarna med att använda guldvatten i trädgården är att det är ett helt organiskt sätt att gödsla växter på, det är billigt och enkelt att göra och du kan använda det på alla typer av växter. Urinen är steril när den lämnar människokroppen, så du behöver inte oroa dig för kontaminering.

Urin är full av näringsämnen som kan vara användbara för växter. Kväve är ett av dessa näringsämnen och urin innehåller mycket kväve. I urin från en vuxen människa kan det finnas upp till 1 g kväve per liter urin. Detta är gynnsamt för växter och kväve är en viktig ingrediens i gödningsmedel som du köper i handeln.

Guldvatten kan också användas som bladfoder, vilket innebär att du kan spraya det på växternas blad. Detta är ett utmärkt sätt att få näringsämnena direkt till växten och det kan bidra till att förbättra deras tillväxt och hälsa. Det händer att man tillsätter guldvatten till djurfoder för att öka näringsinnehållet.

Kväve gör att växter kan tillgodogöra sig fotosyntesen. Om kväve lakas ur marken så får man en försurning med efterföljande gödningseffekt i vattendrag.

Hur det tillverkas

Processen för att göra guldvatten börjar med att samla in urin från en ren källa. Detta kan göras genom att använda en urinoar, fånga upp urin i en behållare eller använda en speciell anordning som samlar upp urin. När urinen har samlats upp, filtreras det sedan och koncentreras genom avdunstning. Slutprodukten är en mörkbrun eller gul vätska som luktar starkt. Även om guldvatten kan tillverkas hemma finns det också att köpa från vissa företag.

Vill du få plantorna att växa snabbare? Testa guldvatten!

Om du vill göra det enklare för dig så kan du göra ditt eget guldvatten direkt hemma utan avdunstning. Allt du behöver är en behållare, lite vatten och din egen urin. Behållaren behöver inte vara något märkvärdigt, bara något att hålla vattnet och urinen i. Samla in urin på morgonen när den är som mest koncentrerad och innan du har druckit något. Du kan antingen blanda vatten och urin tillsammans i behållaren eller använda en vattenkanna för att vattna dina växter. Se till att undvika att få urinen på huden eftersom den kan orsaka irritation.

Lycka till med ditt Guldvatten!

Du kan få trädgårdshjälp

Om du letar efter hjälp i trädgården så har Yepstr duktiga ungdomar som har erfarenhet av trädgårdsskötsel. Ladda ner appen och se vem som kan hjälpa dig. Du kan gratis boka en intervju. Ungdomen får avtalsenlig lön och du kan göra rutavdrag.

Om du vill se mer odlingsinspiration kan du läsa vidare här!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar